To čo som Vám vylíčil, tak to sa mi občas stáva. Určite aj Vám. Sme predsa skoro všetci ľudia a máme preto svoje chybičky. Nebezpečenstvo hrozí v pravidelnom a častom opakovaní sa tohto prehrešku voči vlastnému organizmu. Preto volám do zbrane a mobilizujem svoju, ako aj Vašu pevnú vôľu! Ideme si niečo nachystať pod zub. Hlavná vec, aby to bolo rýchle. Samozrejme že aj dobré to musí byť.

Tak čo nám ponúka chladiaca skriňa? Máme tu kuracinku, konkrétne prsíčka. Vedľa tróni brokolica. To je Vám fajn zelenina. Vitamínu cé obsahuje viac, ako citrón. Keď už kydáme na tú citrusovinu, tak ja si myslím, že ona má toho C veľmi málo. To si iba nejaký pavedec onehdá vyhliadol chudáka citróna ako muster, aby mal s čím porovnávať vitaminózne obsahy. Preto vždy citrón prehrá. Na tom našom Najvyššom súde vedia čo je dobré. Alebo ich tam dosadila brokolicová lobby. Nebude sa rozpúšťať žiadna Pospolitosť. Asi preto, lebo má v názve Slovenská. Občania sa nemajú čoho obávať. V najhoršom nech si jednotlivé domácnosti zaobstarajú brokolicu. Ona totiž blahodarne pôsobí proti voľným radikálom. Takže proti upírom cesnak a proti kotlebovcom brokolicová vitamínová bomba. Dobré vedieť.
Tu, priamo na tomto mieste, mala byť ďalšia fotka. Jej obsahom by bolo nasledovné: fusilli, také vrtuľové cestoviny, a nátierka obsahujúca smotanu. Na jej krstné meno, ako aj priezvisko si teraz nemôžem ani za toho spomenúť. Pre potreby plynulosti textu ju preto volajme tajomstvo šéfkuchára.


Do vhodných, nepremokavých a teplovzdorných nádob umiestnime v dostatočnom množstve dva vodíky a jeden kyslík. Osolíme. Tak akurát. Do prvého hrnca vložíme ten zelený karfiolový zázrak. Do druhého zatiaľ ešte nič, ale keď to začne bublať, tak tam utopíme cestovinu. Prvú potravinu varíme 8 minút. Druhú potravinu varíme 8 minút.


Dôležité je v tomto štádiu prípravy nezaspať na vavrínoch. To sa nám stať nemôže, lebo bobkový list dnes nebudeme používať. Pokrájame si kuracinku na drobné kúsky. Pre pedantné gazdinky udávam aj rozmer v členení šírka x výška x dĺžka: 10x10x20. Franforčeky zababreme sójovou omáčkou a grilovacím korením. Na rozpálenú panvicu dáme nejaké vhodné mazivo. Napríklad rastlinný olej. Restujeme asi tak ..., možno až ... minút. Závisí to od množstva mäsa a hlavne od sporáku, tak si to tam doplňte podľa Vašich podmienok. Celý proces restovania spočíva vo voľnom opekaní sa produktu, ktorý občas premiešame.

Medzi jednotlivými premiešavaniami si zatiaľ nachystáme zapekací dyp. Tajomstvo šéfkuchára zriedime s mliekom, aby dostalo zatekaciu konzistenciu.

V tomto momente sa nám to bude zdať čudné, ale zapneme si sporák, rúru a či trúbu, aby sa nám predhriala. Medzi tým sú už vrtule s brokolicou dávno hotové. Že čo to trepem, to som nemohol skôr povedať? Nuž ja zato nemôžem, že ste sa zasnene zadívali na moju fotku a zabudli na všetko ostatné na svete. Kto to nechal rozvariť, nech začne od začiatku, my ostatní pokračujeme ďalej. Začínam byť totiž nejaký hladný. Uvarenú brokolicu s citom, lebo to páli ako ohne pekelné, natrháme na menšie kúsky. Znie to zložito, ale je to jednoduché. Normálne rozoberieme jednotlivé ružičky. Aha, veď to tu máme dole na obrázku.

Dno nádob určených na zapekanie vypolstrujeme cestovinami a orestovanými kúskami pŕs z nedospelej sliepky. Toto nie je žiadna narážka, kura je predsa tínedžérska sliepka, tak čo! Postupujeme podľa nasledovného vyzobrazenia.

Celé to zalejeme našou smotanovou polevou a posypeme postrúhaným syrom, ktorý mal byť tiež viditeľný na tej fotke tam hore, ktorá tam nie je. Vložíme s ohromným očakávaním do rozpálenej rúry. Po 10 minútach s hrdosťou a so spokojným úsmevom na tvári vyslobodzujeme zapekanec zo sporákových útrob.

Hooo húúú hoaj hooo sssssss fúúúúúú! Páli to, páli to, ale je to božské!