Jednoduchý a zdraviu prospešný zapekanec

Kulinárska depresia je hrozný stav duše. Ak Vás to pochytí, tak amen tma. Z tejto ťažkej krízy je vždy problematické vyhrabať sa. Mňa to zákerne a pritom odpredu postihlo minule. Stalo sa to počas jedného, inak krásneho odpoludnia. Nič netušiac si prídem z rachoty domov do prenajatého príbytku. Teplota tela - 36,7, tlak 140 na 80 (to tie schody a moja hmotnosť), na čele drobné kropaje potu a hladný som Vám ako sto čertov. Rýchlym a dobre nacvičeným pohybom otvorím chladničku. Toto zvládam bez najmenších problémov aj nočnou hodinou po tme, nieto ešte počas slnečného dňa. Usmieva sa na mňa množstvo všelijakých dobrých a zdravých základných surovín, čerstvá zeleninka, všakovaké ovocie, jogurty atď. Čo si vyberiem? Čo si tepelne upravím? Lenže veľkosť hladu krát lenivosť sa rovná kulinárska depka. Zrak sa mi zakaľuje a ja vydolujem z najspodnejšieho priečinku, celkom tam zozadu, slaninu. Odvalím si z pecňa dva, čo dva, tri ozrutánske krajčiská chleba a už ma nič nedokáže zastaviť. Ani doktor Rajko Doleček.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (79)

To čo som Vám vylíčil, tak to sa mi občas stáva. Určite aj Vám. Sme predsa skoro všetci ľudia a máme preto svoje chybičky. Nebezpečenstvo hrozí v pravidelnom a častom opakovaní sa tohto prehrešku voči vlastnému organizmu. Preto volám do zbrane a mobilizujem svoju, ako aj Vašu pevnú vôľu! Ideme si niečo nachystať pod zub. Hlavná vec, aby to bolo rýchle. Samozrejme že aj dobré to musí byť.

Obrázok blogu

Tak čo nám ponúka chladiaca skriňa? Máme tu kuracinku, konkrétne prsíčka. Vedľa tróni brokolica. To je Vám fajn zelenina. Vitamínu cé obsahuje viac, ako citrón. Keď už kydáme na tú citrusovinu, tak ja si myslím, že ona má toho C veľmi málo. To si iba nejaký pavedec onehdá vyhliadol chudáka citróna ako muster, aby mal s čím porovnávať vitaminózne obsahy. Preto vždy citrón prehrá. Na tom našom Najvyššom súde vedia čo je dobré. Alebo ich tam dosadila brokolicová lobby. Nebude sa rozpúšťať žiadna Pospolitosť. Asi preto, lebo má v názve Slovenská. Občania sa nemajú čoho obávať. V najhoršom nech si jednotlivé domácnosti zaobstarajú brokolicu. Ona totiž blahodarne pôsobí proti voľným radikálom. Takže proti upírom cesnak a proti kotlebovcom brokolicová vitamínová bomba. Dobré vedieť.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Tu, priamo na tomto mieste, mala byť ďalšia fotka. Jej obsahom by bolo nasledovné: fusilli, také vrtuľové cestoviny, a nátierka obsahujúca smotanu. Na jej krstné meno, ako aj priezvisko si teraz nemôžem ani za toho spomenúť. Pre potreby plynulosti textu ju preto volajme tajomstvo šéfkuchára.

Obrázok blogu

 

Obrázok blogu

Do vhodných, nepremokavých a teplovzdorných nádob umiestnime v dostatočnom množstve dva vodíky a jeden kyslík. Osolíme. Tak akurát. Do prvého hrnca vložíme ten zelený karfiolový zázrak. Do druhého zatiaľ ešte nič, ale keď to začne bublať, tak tam utopíme cestovinu. Prvú potravinu varíme 8 minút. Druhú potravinu varíme 8 minút.

SkryťVypnúť reklamu
Obrázok blogu

 

Obrázok blogu

Dôležité je v tomto štádiu prípravy nezaspať na vavrínoch. To sa nám stať nemôže, lebo bobkový list dnes nebudeme používať. Pokrájame si kuracinku na drobné kúsky. Pre pedantné gazdinky udávam aj rozmer v členení šírka x výška x dĺžka: 10x10x20. Franforčeky zababreme sójovou omáčkougrilovacím korením. Na rozpálenú panvicu dáme nejaké vhodné mazivo. Napríklad rastlinný olej. Restujeme asi tak ..., možno až ... minút. Závisí to od množstva mäsa a hlavne od sporáku, tak si to tam doplňte podľa Vašich podmienok. Celý proces restovania spočíva vo voľnom opekaní sa produktu, ktorý občas premiešame.

SkryťVypnúť reklamu
Obrázok blogu

Medzi jednotlivými premiešavaniami si zatiaľ nachystáme zapekací dyp. Tajomstvo šéfkuchára zriedime s mliekom, aby dostalo zatekaciu konzistenciu.

Obrázok blogu

V tomto momente sa nám to bude zdať čudné, ale zapneme si sporák, rúru a či trúbu, aby sa nám predhriala. Medzi tým sú už vrtule s brokolicou dávno hotové. Že čo to trepem, to som nemohol skôr povedať? Nuž ja zato nemôžem, že ste sa zasnene zadívali na moju fotku a zabudli na všetko ostatné na svete. Kto to nechal rozvariť, nech začne od začiatku, my ostatní pokračujeme ďalej. Začínam byť totiž nejaký hladný. Uvarenú brokolicu s citom, lebo to páli ako ohne pekelné, natrháme na menšie kúsky. Znie to zložito, ale je to jednoduché. Normálne rozoberieme jednotlivé ružičky. Aha, veď to tu máme dole na obrázku.

SkryťVypnúť reklamu
Obrázok blogu

Dno nádob určených na zapekanie vypolstrujeme cestovinami a orestovanými kúskami pŕs z nedospelej sliepky. Toto nie je žiadna narážka, kura je predsa tínedžérska sliepka, tak čo! Postupujeme podľa nasledovného vyzobrazenia.

Obrázok blogu

Celé to zalejeme našou smotanovou polevou a posypeme postrúhaným syrom, ktorý mal byť tiež viditeľný na tej fotke tam hore, ktorá tam nie je. Vložíme s ohromným očakávaním do rozpálenej rúry. Po 10 minútach s hrdosťou a so spokojným úsmevom na tvári vyslobodzujeme zapekanec zo sporákových útrob.

Obrázok blogu

Hooo húúú hoaj hooo sssssss fúúúúúú! Páli to, páli to, ale je to božské!

Igor Múdry

Igor Múdry

Bloger 
  • Počet článkov:  196
  •  | 
  • Páči sa:  82x

Stále musím ešte do roboty chodiť. Zoznam autorových rubrík:  Československo moje rodnéNemecko moje prechodnéPokusy o veselostiDomáce úlohyReceptáriumSúkromnéNezaradené

Prémioví blogeri

Věra Tepličková

Věra Tepličková

1,072 článkov
Milota Sidorová

Milota Sidorová

5 článkov
INEKO

INEKO

117 článkov
Iveta Rall

Iveta Rall

91 článkov
Marcel Rebro

Marcel Rebro

141 článkov
Lucia Šicková

Lucia Šicková

4 články
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu