Kúpeľný zajačik

Poviem Vám, niekedy je oveľa ľahšie niečo si v kuchyni pripraviť, ako o tom písať. No a v mojom prípade je to aj rýchlejšie. Milujem rýchle a jednoduché recepty. Sedím, do monitoru hľadím a škrtám jeden názov, pre tento článoček, za druhým. Potvorsky prelietavá múza samozrejme široko-ďaleko nikde. Nechce sa jej napriahnuť a poriadne ma kopnúť. Milostivá sa najskôr urazila a nechala sa láskavo pozvať na obed iným šéfkuchárom. Nevadí, my sa tu zaobídeme aj bez nej. Aspoň sa nám toho viacej ujde. Ale už je to tu, názov článku a zároveň aj receptu sa práve zrodil. Prečo práve kúpeľný? Moja telesná schránka sa momentálne nachádza v Bádensku. Baden po nemecky = kúpať po slovensky. Tak preto. Bez nejakých serepetičiek by tam mohlo svietiť že napr. kúpeľňový, alebo kúpajúci sa. Alebo hocičo iné, čo nás napadne. Ak pridáme čo len chceme pred zajačika, vždy to bude mať ten správny erotický náboj. Ako hovoria televízni kuchári, varenie doma je sexi a je in. Poďme si teda trochu zasmilniť.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (42)

Uvariť dobrý obed nie je žiadna veda. Na druhej strane je to umenie. Začneme teda umením. Vytvoril som pre Vás jedno funkcionalistické zátišie.

Obrázok blogu

Čože to tam máme? Dominantou je nesporne zásuvka na pravej strane. Alebo je to zástrčka? Kompozícia je vyvážená prítomnosťou cesnaku, ktorý ako už vieme, nikdy nič nepokazí. Cibuľa a jablko, to sú už dnes klasika. Nesmú chýbať v žiadnom zátiší a vhodné sú aj do aktuálnej receptúry. Tri bobule v popredí fotografie sú paradajky. To najlepšie na koniec. Čierny rizling pochádzajúci z miestnej produkcie.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Pomocou nabrúsenej čepele noža, dosky na krájanie a nacvičených pohybov si spracujeme rastlinnú zložku dnešného papánička. A to nasledovne.

Obrázok blogu

Cesnak popučíme, to sme už preberali. Kto vtedy chýbal, nech si to láskavo nalistuje dozadu. Cibuľu nakrájame na prúžky. Nemusia byť celkom tenučké, lebo ona inak, beťárka jedna, zhorí do tla. Jablko a rajčinky tiež pokrájame.

Obrázok blogu
Obrázok blogu

Konečne sa dostávame k zlatému klincu dnešnej lekcie varenia. Výber vhodného materiálu obsahujúceho bielkoviny. Ako nám zobrazuje priložená fotodokumentácia, tak moje ranné detstvo bolo poznačené prítomnosťou rýchlonohého stavovca. Zajačik ( tu sa volal ZÁJC) svojim správaním pripomína, teda na dnešné pomery, tak trochu kombináciu esúvečkovej blondínky a stylingového metrosexuála. To znamená, že je to také mladé mäsko, je chutnučký a teda jednoznačne vhodný na tepelnú prípravu. Vlk je zloduch, v dobách panovania robotníckej triedy je vykreslený ako protispoločenský živel. Preto sa ho bojíme a zostalo to v nás dodnes.

SkryťVypnúť reklamu
Obrázok blogu

Nechal som sa trošku inšpirovať klasikom, tak mi prosím odpustite. Nastáva dilema. Hamlet by sa opýtal: „Byť,(dlhá pauza) či nebyť?" Ja sa pýtam: „Zajac,(opäť tá dlhá pauza) či králik?" Gordický uzol pretne Robo, lebo on ho došikoval od svojho otca. Ten ich pestuje a familiárne ich volá zajace. Alebo to bol jeho svokor? Neviem, ale zajac je to na 100%.

 Zapneme si rúru na pečenie, nech má správna grády. Odporúčam 200° Celzia.

Neviem kde a ako si pozháňate zajačinku vhodnú na pekáč Vy, ale nasledujúce fotky zobrazujú totálne nevhodný materiál pre tepelnú úpravu a následnú konzumáciu.

Obrázok blogu

 

Obrázok blogu

A môžete byť radi, že som sem nepraskol aj dvadsaťkorunáčkového Rudolfa. Správny zajac vyzerá totiž nasledovne.

SkryťVypnúť reklamu
Obrázok blogu

Pokiaľ ho vidíte už v takomto upravenom stave, musíte sa stopercentne spoľahnúť na svojho dodávateľa. Nemal by o ňom tvrdiť, že sa volá Střešní zajíc a robí mňau mňau (pre východniarov: ta mňau). Pomôcka: ak to má dlhý chvostík, tak je to iná fajta, možno jedlá, ale nie je to zajko.

Obrázok blogu

Nášho zajaca som rozporcioval rovnakým štýlom, ako to robievam aj s kurencami. Osolíme a okoreníme intuitívnym množstvom a zložením prísad.

Obrázok blogu

Mäsko je to veru jemnučké a chudučké, tak si trošku vypomôžeme slaninou. Nakrájame tenké plátky.

Obrázok blogu

Milého zajaca, uloživšieho, osolivšieho a okorenivšieho v pekáči, obložíme nakrájanými prímesami vegetariánskeho razenia. Tak som Vás zakecal, že ste už na ne určite zabudli. Ten cesnak a tak. Samotnú mäsovú časť poprekrývame plátkami slaninky. Tak to by bolo.

SkryťVypnúť reklamu
Obrázok blogu

Skôr ako náš umelecký výtvor (nebojíme sa ho takto pomenovať) podlejeme, ideme degustovať. Ako vieme, víno obsahuje alkohol a tento je škodlivina. Preto sa obetujem za Vás a okoštujem ten jed. Môže byť!

Obrázok blogu

Podliatu a naaranžovanú domácu divinu zakryjeme alobalom, všupneme do šporheľtu na 45 minút.

Obrázok blogu

Potom odstránime alobal a necháme to tam ešte nejakých 20 minút. Dobu čakania využijeme zmysluplne. Nachystáme si prílohy - opekané zemiačiky, ryža a uhorkový šalát.

Obrázok blogu
Obrázok blogu

Nuž a takto vyzerá finálny produkt

Obrázok blogu

a výsledok nášho snaženia naaranžovaný na tanieri.

Obrázok blogu

Zapíjame červeným vínkom, ale ani vychladené pivko nie je od veci.

Igor Múdry

Igor Múdry

Bloger 
  • Počet článkov:  196
  •  | 
  • Páči sa:  82x

Stále musím ešte do roboty chodiť. Zoznam autorových rubrík:  Československo moje rodnéNemecko moje prechodnéPokusy o veselostiDomáce úlohyReceptáriumSúkromnéNezaradené

Prémioví blogeri

INEKO

INEKO

117 článkov
Radko Mačuha

Radko Mačuha

223 článkov
Roman Kebísek

Roman Kebísek

106 článkov
Pavol Koprda

Pavol Koprda

10 článkov
Marian Nanias

Marian Nanias

274 článkov
Anna Brawne

Anna Brawne

103 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu