Leču zdar

Niektoré jedlá sú poriadne rafinované. Teda ani nie tak svojou prípravou, ale tým ako sa správajú. Napríklad také pľúcka na smotane. Ale špenátový prívarok a nakoniec aj také lečo. Takže máme tu tri traumatizujúce pokrmy. Ale prečo? Lebo ich nachystali v školskej jedálni a ja sa dodnes preto strhávam zo sna. Neviem ako tam varia teraz, ale počas mojich školských čias to bolo niečo otrasné. Pritom, tie isté jedlá, ak sa pripravia doma, teda ak ich pripraví niekto, kto to vie, tak je to jedna báseň. Ako uvidíte, nie je to žiadna zvláštna veda. Lečo som do dnešného dňa ešte nerobil. Ani sám neviem prečo, veď je to pokrm s nenáročným procesom prípravy a netrvá to ani celú večnosť. Samozrejme otvorenie konzervy a prihriatie jej obsahu je rýchlejšie, ale smelo dokážem tvrdiť, že v tomto dnešnom prípade som potravinársky priemysel porazil. Repkový olej je už na panvici, tak ide sa kuchtiť.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (52)
Obrázok blogu

No tak čo tu máme. Paprika 2x - niekto ju volá kápia, rajčinky vidíme dve, ale ja som tam dodatočne švihol ešte jednu, jarnú cibuľku (v lidli v Nemecku majú jar stále, lebo sa tam vyskytuje po celý rok), potom vidíme jednu nejarnú cibuľu, lebo jarnej bolo po biede, vzadu je päť vajec, viem že je vidno iba štyri, ale jedno je také čudné a schovalo sa za žltú papriku, celkom vľavo leží taká jedna klobása, čo sa volá Fleischwurst a na záver si dovolím spomenúť soľ a celé čierne korenie, ktoré keď ho použijeme, tak už nebude vonkoncom celé, ale čerstvo pomleté.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
Obrázok blogu

Robí sa to takto. Na panvicu vylejeme trošku oleja. Netreba to preháňať, lebo panvica je teflónová. Ale musíme si švihnúť, lebo pokiaľ sa olej zohreje, treba bleskovo pokrájať cibuľku. Teraz tam (áno do panvice) vysypeme cibuľu. Sem tam na ňu mrkneme očkom a podľa úvahy premiešame. Nie, teraz nieje čas na prestávku a cigaretku, lebo krájame paradajky. Ak ich máme roztentočkované, šup s nimi do panvice, lebo spenená cibuľa sa už nevie dočkať.

Obrázok blogu

Dusíme. A to tak, že nie partnera za krk, ale tefloňáka prikryjeme pokrievkou. Inak pokrievka, to je jedno perfektné a zaiste aj spisovné slovo.

Obrázok blogu

Nespíme na vavrínoch, lebo ešte nemáme vyhrané. Friško pokrájame papriky na gustiózne pásiky.

SkryťVypnúť reklamu
Obrázok blogu

Pridáme papriky, veď vy už viete kam. Nastáva fakt tá najvhodnejšia chvíľa na osudové rozhodnutie. Soliť, alebo nesoliť? To nech si rozhodne každý sám. Ja som solil. Pomlel som tam čierne korenie. Čerstvo pomleté čierne korenie nepridá štipľavosť, či ako sa tomu nadáva, ale nám dodá výsostne arómu. Opakovane dusíme.

Obrázok blogu

Teraz príde na rad mäsový výrobok. Dnes je to taký čínsky recept, všetko sa tu iba krája. Tak ho pokrájame tiež a na druhej panvici si ho trošku opečieme. Zase ten repkový olej. Je zdravý, povedal mi to lekár.

Obrázok blogu

Skontrolujeme skúseným okom starého harcovníka naše dusivo. Tak za toto by sa nehanbil ani jeden impresionista. Raz si to určite namaľujem.

SkryťVypnúť reklamu
Obrázok blogu

Keď sa nám pozdáva, zvýšime objem pridaním opečenej klobásy párkovitého zjavu do tej panvice. Vidíte, to som Vám mal povedať na začiatku, že panvica musí byť dostatočne veľká. Som to ja ale motovidlo.

Obrázok blogu

Minútku, ani nie dve, to necháme na pokoji a celé to symbolicky zo dva razy premiešame. My ale nemáme čas si šunky na diváne váľať. Tu sa prosím pekne maká na plné pecky! Zbavíme vajíčka škrupín a trošku ich premiešame. Môžeme, ale nemusíme.

Obrázok blogu

Takto nachystaný vajcový polotovar vylejeme do panvice. Viem že sa s tou panvicou stále opakujem a štylisticky je to celé také prízemné.

Obrázok blogu

Miešame obsah, všakovako ho obraciame, podberáme, no jednoducho to miešame presne do momentu, keď to je hotové. A ten práve nastal, lebo to úchvatne rozvoniava.

SkryťVypnúť reklamu
Obrázok blogu

Silnejšie osobnosti si k leču dokážu uvariť zemiaky. Ja, so svojou slabou nepevnou vôľou, si vyberám ako prílohu bagetový variant. Zapíjať sa to dá pokojne pivom. Kto chce, tak aj vínom. Len by ste potom nemali asi šoférovať auto. Čaute! Leču zdar!

Igor Múdry

Igor Múdry

Bloger 
  • Počet článkov:  196
  •  | 
  • Páči sa:  82x

Stále musím ešte do roboty chodiť. Zoznam autorových rubrík:  Československo moje rodnéNemecko moje prechodnéPokusy o veselostiDomáce úlohyReceptáriumSúkromnéNezaradené

Prémioví blogeri

Pavol Koprda

Pavol Koprda

10 článkov
Iveta Rall

Iveta Rall

91 článkov
Karol Galek

Karol Galek

115 článkov
Matúš Sarvaš

Matúš Sarvaš

3 články
Martina Hilbertová

Martina Hilbertová

50 článkov
Marcel Rebro

Marcel Rebro

141 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu