Bude to hamkačka závratne rýchla a neskutočne zdravá. S univerzálnym charakterom použitia. Hodí sa ako príloha k hlavnému jedlu. Ale keby sme už veľmi chceli, tak ním poľahky odbijeme desiatu, alebo aj taký olovrant. Ak vsadíme na dostatočnú kvantitu, tak to môže byť aj hlavné jedlo.
Dovoľte, aby som Vám predstavil našu údernú silu. Mrkva obyčajná je tak veľmi zdravá a blahodarná pre náš organizmus, že sa to ani opísať nedá. Trochu som za Vás rešeršoval na internete. Nič, absolútna nula, žiadny nález. Zmierte sa s faktom, že mrkva sa jednoducho nedá skompromitovať. Samá pozitívna vlastnosť, žiadna mrkvová kauza na obzore a ani za ním.

Zoberieme si 5 mrkvičiek. Umyjeme ich a postrúhame.

Zvolili sme ručné strúhadlo, konkrétne jeho najmenšie slzičky. Nasledujúca fotka znázorňuje poslednú prípustnú hranicu, za ktorú už skúsený tovariš cechu kuchárskeho nejde. Konček môžeme schrúmať, alebo hodiť zajacom.

Zhodnotíme situáciu a pridáme ešte 1 kus mrkvy, aby sa nám to oplatilo, keď už sme zasvinili strúhadlo. Hotovo,

Jablko do každej rodiny! Len sa nesmieme nechať zmiasť. Použijeme klasické jablko, nie granátové, či nebodaj to od našich západných bratov - rajské jablíčko.

Jabĺčka najprv umyjeme. Nevieme, či boli striekané 15, alebo 17x a ani kto ich s akými paprčami oberal. Optimálny počet použitých plodov je 5 jedincov.

Prekrojíme ich na polovicu, nezdržujeme sa a postupujeme ďalej v našom procese prípravy pokrmu.

Takým tým izé, čo je na fotke, vykrojíme stred ovocia s jadierkami. Pre ešte väčší komfort stolovania jablká ošúpeme. Okrem toho, na holo sa nám budú lepšie strúhať. Nie, milé gazdinky - začiatočníčky, nevyzliekame sa. Aj keď teraz neviem, prečo som Vás vlastne zastavil. Veď Eva v raji bola tiež oblečená do ničoho.

Použijeme rovnaké strúhadlo ako pri mrkve. Ako predseda predstavenstva krízového manažmentu, zvolil som pre tento špecifický prípad slzy ako hrachy. Ovocné plody zmenšujeme na maximálnych ďúrkach.
Do tejto chvíle sme si celkom pekne vystačili s domácimi plodinami. Citrón si asi navzájom predstavovať nemusíme. Ten si dokáže predstaviť v dnešnej dobe sociálnych sieti už aj malé dieťa.

Je to presne ako v kabarete. Klauni sa môžu kopať do zadníc o stošesť, šansoniér s hlboko prepitým hlasom darmo chraptí po nás zhudobnenú poéziu a vyťahovať zajaca z klobúka sme videli už miliónkrát. Nuda, nevýslovná nuda. Keď sa už zdá, že vypískanie je neodvratné, tmu pretne svetlo reflektoru a na scénu prichádza sporo odetá exotická tanečnica s hadom. Citrón priatelia, citrón je tá exotika, čo nám tu doteraz chýbala.

Citrónik všetko oživí a zachráni našu kuchársku reputáciu. Čech s Moravákom by povedali, že nám dodá ten správní říz. Použijeme celkovo 1 zdravý exemplár. Prekrojíme ho a cakum prásk využijeme jeho všetok potenciál. Totálne ho vyšťavíme.

Jemne premiešame obsah našej misy. Tušíme, že sa blížime do finále, ale že tam predsa ešte niečo chýba. Potrebujeme nejakú čerešničku na torte. Rozumiete mi? Nejakú finesu, čo by to vyšperkovala do dokonalého kulinárskeho zážitku. Veď keď tu už máme jing, nesmie chýbať ani jang. Chute musia byť harmonicky vyvážené. Tu je náš tajný tromf a zlatý klinec programu.

Preložím pre istotu do slovenskej mutácie: zlato číry kvetový med.

Prilejeme dobré 4, radšej ale 5 PL (nemecky EL) medu. Dodá nám sladkosť, pozitívnu energiu a súlad, čo ocenia aj naše chuťové poháriky.
Inak, len tak medzi nami, dnešná, stáročiami overená receptúra, obsahujúca mrkvu je zdravá ako Brno. Mrkvička, to vie predsa každý zajac, je veľmi prospešná pre náš zrak. Jedzte ju a budete jasnozrivý, ako orly tatranské. Veď aj tento recept som oprášil iba kvôli tomu. Obnovili sme totiž náš firemný prebor v hádzaní šípok do terču. Chlapci si najprv mysleli, že ich nechávam naschvál stále vyhrávať. Figu borovú! Takto som ja videl, vlastne nevidel:

A teraz láskavo porovnajte sami ten rozdiel! Po spapkaní jednej jedinej porcie šalátu z nášho stredoeurópskeho ženšenu, nastala takáto zmena:

Čo dodať ešte na záver? Vážení kolegovia vegetariáni, ako vidíte, tak zelenina a ovocie nie sú pre nás mäsožravcov nepriatelia.
Naložíme si do misky, skrášlime jednou stonkou bazalky, lebo jeme nielen ústami, ale aj očami. Bazalku následne vyhodíme, lebo sa k tomu vôbec nehodí a my jeme nielen očami, ale (hlavne) ústami.
