Prsíčkové rizoto – jedna báseň

V poslednej dobe sme spoločne pochodili niekoľko historických objektov. No to bolo schodov! Nová dierka na opasku je neklamným znakom, že je najvyšší čas doplniť trochu energie. Ideme preto kuchtiť niečo pod zub. Rizoto pôvodne nebolo vymyslené ako jedlo, ale ako chyták do diktátov. Koľko pätiek to prinieslo, nešťastných pokazených detstiev a písomných trestov: „Ostaneš dnes po škole a stokrát napíšeš vetu - Rizoto sa píše s mäkkým I." Fyzické tresty po rodičovskom združení radšej ani nespomínam. Potoky, Vážení adepti kulinárskeho umenia, potoky sĺz pretiekli našim obrodeným krajom, až hen do Dunaja. Zaslúži si rizoto takúto neblahú povesť? Tu nemá kadejaká pofidérna demokracia žiadny priestor! Preto odpovedám priamo aj za Vás. Nezaslúži. Možno Vás tak trošku prekvapí aj moje chvastúnstvo. Že jedna báseň. Pche! „Trošku skromnosti by mu veru neuškodilo." - pomyslí si nejeden návštevník hladný po texte, ale aj naozaj. Lenže prečo by som mal klamať, keď už to tak raz je. Ak už ste sa rozhodli, že si článok otvoríte, tak odporúčam čítať pateticky, hlbokým zastreným hlasom. Asi tak, ako reklamu na Tatry, čo teraz fičí v televízií.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (57)

Pre Vás, moji čitatelia milí,

nachystal som v slabej chvíli,

primerane jednoduchú receptúru.

Varenie odstráni stres.

Kde zakopaný je ten pes?

A treba nám aj rúru?

Nech rozplynú sa ako hmla,

Vašej trudnej mysle chmáry.

Netreba nám sporákov!

Žiadne veľké čary.

Stačí párik horákov,

nech sa pokrm pekne varí. 

Obrázok blogu

 

Naostrím si veľký sekáč,

použijem brúsny kameň.

Cibulienka moja prepáč,

už je s tebou veru amen.

Tak bez rečí hop na pekáč,

veď už blčí veľký plameň. 

Obrázok blogu

 

Ryža, stopercentne dar je boží,

čínsky ľud sa od nej množí.

Načo sú nám ryže plné táčky,

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

stačia štyri nespisovné sáčky.

Cibuľu si prekrojíme,

do hrnca ju ponoríme.

Nesolím, no čo som kujon?

Radšej pridám jeden bujón. 

Obrázok blogu

 

Láska ide cez žalúdok,

vypomôže nám dnes Tesco.

Všetko chce svoj poriadok,

na rad príde teraz mäsko.

To je predsa jedla jadro,

pokrájam kuracie ňadro. 

Obrázok blogu

 

Šéfkuchár som morový,

šup tam sósik sójový.

Ide nám však hlavne o to,

nepaprať sa veľmi s tým.

Nech to nie je ako blato,

posypem to korením.

Zeleninka, času máš dosť,

neskáč teraz do hrnca.

Utlm svoje vášne, zlosť,

vyčkaj pekne do konca. 

Obrázok blogu

 

Mäsko s láskou premiešame,

odležať ho chvíľku dáme. 

Obrázok blogu

 

Cibuľka je na panvici,

upečená do sklovita.

To sú veci, to sú veci,

SkryťVypnúť reklamu

mäsko sa k nej samé pýta. 

Obrázok blogu

 

Sklovitosť je správny bod,

vareška nám príde vhod.

My to predsa dobre vieme,

rýchlo všetko opečieme. 

Obrázok blogu

 

Nájdeme si vhodný hrniec,

bo sa blíži akcie koniec.

Obrázok blogu

 

Pokrm doňho povkladáme,

s veľkým citom premiešame.

Namáhavý bol to proces,

únavou nám ťažknú viečka,

nevyrobme preto exces,

pozor, nech to nie je brečka!  

Obrázok blogu

 

Postrúhame kúsok syra,

dobre padne pohár piva.

Tu sa končí naša púť,

všetkým želám dobrú chuť!  

Obrázok blogu
Igor Múdry

Igor Múdry

Bloger 
  • Počet článkov:  196
  •  | 
  • Páči sa:  82x

Stále musím ešte do roboty chodiť. Zoznam autorových rubrík:  Československo moje rodnéNemecko moje prechodnéPokusy o veselostiDomáce úlohyReceptáriumSúkromnéNezaradené

Prémioví blogeri

Lucia Šicková

Lucia Šicková

4 články
INEKO

INEKO

117 článkov
Milota Sidorová

Milota Sidorová

5 článkov
Adam Valček

Adam Valček

14 článkov
Martina Hilbertová

Martina Hilbertová

50 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu