Rajčinová polievočka

Už viac ako dva týždne sa urputne snažím zbúchať tento článok a furt mi niečo do toho vbehne. Fakt neviem, ktorý idiot vymyslel také tie tenké kotníkové ponožky na letné obdobie. Jedna taká mrcha nám vbehla v práčke do bubna a odtiaľ samozrejme do hadice. Tak som bol kruto vydurený od výpočtovej techniky k bielemu spotrebiču. Operácia sa podarila, pacient neprežil. Vylovenú ponožku som kvôli ustáleniu hladiny adrelanínu praskol do smetného koša. Hneď mi je lepšie. Ale čo som chcel povedať? Aha...že každý má na niečo bunky. Aj ja mám jednu. Volá sa chuťová. Hocikedy, a to prosím pekne vôbec nezávisí, či je noc, alebo deň, vyšle impulz môjmu mozgu. No a ten jeden nenažratý primitív, stále ešte hovorím o mojom mozgu, tak on nedokáže racionálne uvažovať. Prakticky stále myslí iba na dve veci. Po impulze chuťovej bunky už iba na jednu. Podlým spôsobom vytvorí pocit hladu a pokiaľ sa tu ja budem trápiť pri sporáku, on si bude listovať, zašitý s kamarátom zadným mozgom, určite nie v knihe receptov. Ja ich veľmi dobre poznám! V hanbatom obrázkovom časopise sa budú prehŕňať! No, a ja musím vo fertuche šaškovať.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (46)
Obrázok blogu

Začneme pekne zostra cibuľou, lebo na ňu sa tak musí. Tupý nôž nám tu figu borovú pomôže. Postupujeme rázne, najprv v pozdĺžnom smere, potom v priečnom. Výsledok sa zaručene dostaví.

Obrázok blogu

Tu sú naši účastníci zájazdu. Zadný rad zľava: soľ, klinčeky, cukor, čierne korenie na mletie, olej, bazalka (žiaľ iba sušená) a biele korenie. Predný rad, to je šuma fuk odkiaľ: pasírované rajčiny, po našom pretlak.

Obrázok blogu

Zapneme zdroj tepla, v našom prípade elektrický sporák, na platničku položíme dostatočne veľký hrniec (aspoň 5 litrový) a do neho nalejeme olej. Robí sa to takto:

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
Obrázok blogu

Do horúceho oleja nasypeme pokrájanú cibuľu. Po malej chvíli pridáme 1PL = polievkovú lyžicu cukru.

Obrázok blogu

Ahá, nič nevidno. Sme len ľudia a nikto nie je bez chyby. Lepšie zaostríme a takto je to správne.

Obrázok blogu

Cibuľku trochu restujeme. Zatiaľ si nachystáme pretlak a to tak, že zahnuté rohy na škatuľke odlepíme, túto následne vo vrchnej časti stlačíme, (rovnako, ako stláčame tetrapakové balenia pri separovaní odpadu) a odstránime jeden centimeter obalu od vrchu opatrným pohybom noža opakovane v smere od seba a k sebe. Ak Vám to nie je jasné, tak radšej mlčte, lebo by ste sa prezradili, že neseparujete odpad a to by sa Vám v prípadnej diskusií mohlo aj vypomstiť. Byť Vami, tak by som mi veril a na tomto mieste neimprovizoval. Ale kto chce, nech si tu škatuľu otvorí odspodu a uvidí.

SkryťVypnúť reklamu
Obrázok blogu

Pozornejší už stihli zaregistrovať, že sme do hrnca vyliali prepasírované rajčiny. Teraz tam pridáme ostatné tie potrebné veci - korenie, soľ & Co. Bacha na klinčeky, stačia dva kúsky. Odvážlivci sú schopní vhodiť tam aj kúsok škorice. Ja som ho nenašiel, ale prisahám, že ešte minule sa tu niekde bezprizorne motal. Nevadí, pridám ho inokedy. Nakoniec ešte dolejeme vodu. Tej je 1,5x viac ako pretlaku. Pre názornosť, ak použijeme 100 litrov pretlaku, zalejeme ho 150 litrami vody. Studenej, ale môže byť aj teplá. A dokonca jej môže byť dvakrát toľko.

Obrázok blogu

Teraz sa dostávame do momentu, kedy by naozaj bolo vhodné, aby sme našu rodiacu sa polievočku zahustili nejakou vhodnou prísadou. Lebo raz darmo, je to dobrý pocit, keď sa v polievke nachádza aj niečo tuhšie. Matne sa mi v spomienkach vybavuje ryža, alebo ešte lepšie - písmenkové cestoviny. Tie som mal rád, lebo sa z nich na okraji taniera dali skladať všakovaké slová. Čínska pomsta sa mi nepozdáva a písmenká nemám, tak zvíťazili napokon poctivé talianske cestoviny. Vlastne použitie bazalky mi ani nedalo inú možnosť.

SkryťVypnúť reklamu
Obrázok blogu

Medzi rečou, polievka už znovu buble, tak šup s nimi do hrnca!

Obrázok blogu

Teraz, ale veď som to robil aj predtým, sa mierne odkloním od návodu. Nebudem sa ja teda trápiť výrobou zápražky, ale to zahustím takým originálnym zahusťovadlom, vymysleným pôvodne na výrobu omáčok. ½ PL bohato stačí.

Obrázok blogu

Minútku až dve finálne povaríme.

Obrázok blogu

A máme tu čerešničku na torte v podobe nastrúhaného syra.

Obrázok blogu

Polievku naberieme do taniera. Najlepšie sa na túto slávnostnú chvíľu hodí polievkový. Vedzte, že nič tak nezahreje počas sychravého jesenného odpoludnia, ako dobrá rajčinová polievka. Teda okrem opačného pohlavia, alebo štamperlíku domácej pálenky. Vzájomné kombinácie sú povolené. Veď opýtajte sa svojho mozgu, čo Vám odpovie.

SkryťVypnúť reklamu
Obrázok blogu
Igor Múdry

Igor Múdry

Bloger 
  • Počet článkov:  196
  •  | 
  • Páči sa:  82x

Stále musím ešte do roboty chodiť. Zoznam autorových rubrík:  Československo moje rodnéNemecko moje prechodnéPokusy o veselostiDomáce úlohyReceptáriumSúkromnéNezaradené

Prémioví blogeri

Tupou Ceruzou

Tupou Ceruzou

315 článkov
Milota Sidorová

Milota Sidorová

5 článkov
Karolína Farská

Karolína Farská

4 články
Marian Nanias

Marian Nanias

274 článkov
INESS

INESS

107 článkov
Monika Nagyova

Monika Nagyova

299 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu