Ražniči na spôsob tupého špízu

Keď tak bilancujem tento rok, je to už sakramentsky dávno, čo sme tu spolu niečo dobré kuchtili. Najvyšší čas vylepšiť si štatistiku. Máte správneho tušáka, že vonku je stále počasie pod psa. Máme neopakovateľnú šancu zrealizovať recept, na ktorý sme počas letných mesiacov nemali čas, alebo odvahu. Recept nie je určený pre rodiny s malými deťmi. Na slovenské pomery je finančne náročný. Obráťte sa láskavo na svojho voleného zástupcu. Ja nemôžem za skutočnosť, že tu v Nemecku kúpim suroviny lacnejšie. Z toho vyplýva, že po zavedení eura by to malo byť aj na Slovensku tak isto. Istotne. Alebo sa pozvite na obed k rodičom, poberateľom starobného dôchodku. Dostanú tisícku pod stromček, mladé rodiny nie, tak ich treba vyžrať. Že tak robíte každý týždeň? No tak sa potom nič nedeje. Ale poďme už variť, lebo menšina, menej utláčaná ako tá južná, mi už v bachore muzicíruje o stošesť.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (52)

Pravdu povediac, hodila by sa nám taká šikovná pahreba. Vtedy, Vážené dámy, je to ono. Lenže, vonku zima, nachádzame sa v činžiakových podmienkach a to sa potom nikomu nechce ísť do lesa hľadať ohnisko. O rúbaní dreva ani nehovoriac.

Obrázok blogu

 

Suroviny - vegetariánska zložka. Tak čo máme nachystané. V prvom rade zemiaky. To čo je hneď vedľa, to je cibuľa. Vzadu sa nachádzajú rajčiny, šampiňónypaprika. Všetkého tak akurát. To je to správne množstvo. Zapíšte si to niekam, aby ste to potom nepoplietli.

Obrázok blogu

 

Všetko to pokrájame tak, aby sme to v budúcom čase, ktorý nestane čo nevidieť mohli pekne nabodnúť na také tie kovové špízy, alebo špajdle. Niekomu by to už mohlo, v tejto fáze prípravy pokrmu, aj pomaly stačiť. Narážam na vegetariánov a podobné živočíšne druhy. Myšlienka, čo ma práve napadla: a nie sú tí vegetariáni vlastne rastlinný typ organizmu?

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
Obrázok blogu

 

Reklamná prestávka - prekvapenie. My fajčiari si teraz doprajeme fajčpauzu. Nefajčiari nech makajú ďalej. V miske je ukryté tajomstvo - prekvapko. Ale o tom až neskôr.

((spenat))

Obrázok blogu

 

Strašná udalosť sa mi vyskytla. Celý koncept tohto projektu mi vybuchol. Veď ja nemám ani špízy, ani špajdle. Keby som bol v kresťanskom Slovensku, sadnem do približovadla a v nejakom reťazci si ich zadovážim. V prvom by nemali, ani v druhom a treťom, ale vo štvrtom istotne áno. No, ale ja mám teraz telesnú schránku v Nemecku, aj keď duševne som s Vami. Tu je v nedeľu otvorený maximálne tak fastfúd a čerpacie stanice. Takže, chce to kľud a hlavne improvizáciu. Situácia si vyžaduje podporné prostriedky zobrazené na fotke hore. Kávu a cigaretku. (Áno, už zase!) To v tej plastikovej nádobe je „buteršmalc". Maslová masť. Veľmi dobrá vecička je to. Ale máte smolu, lebo rastie iba v nemeckých obchodoch. Pod Tatrami sa vonkoncom nevyskytuje. Použite preto normálnu, tú našu rodu vernú. Keď nemáme ihlice, bude to tupé ražniči. Nebude žiadna pichanica. Použijeme hliník v pretransformovaný do podoby alobalu.

SkryťVypnúť reklamu
Obrázok blogu

 

Suroviny - nevegetariánska zložka. Morčacie mäso, konkrétne prsičká je tuze fajnová záležitosť. Ale to sa týka prsičiek celkovo.

Obrázok blogu

 

Nadmerný a zbytočný pocit diétnosti vyvážime prerastanou slaninou, pochádzajúcou z brušnej oblasti nejakej nemeckej svine domácej. Platí to isté, čo v prípade masti. Bez rozpakov použijeme našu slaninu, lebo je aj tak lepšia.

Obrázok blogu

 

Najhoršie, čo môže prekvapiť šéfkuchára je tupý nôž. Neváhame a ostríme. Platí nepísaná zásada, že ostrým nožom sa nedá porezať. Vitajte v rodine tupých, ktorí sú porezaní ostrým nožíkom. Ja tu robím čestného predsedu.

Obrázok blogu

 

Takto vyzerá nakrájané mäsko a slaninôčka. Potom to uložíme do pekáča. Jedno pekne vedľa druhého. Nemáme strach, ono to nehryzie, natlačíme to dostatočne festovne. Bohovský pohľad.

SkryťVypnúť reklamu
Obrázok blogu

 

Samozrejme, milé moje priateľky a milovníčky kuchárskeho umenia , zle som odhadol množstvo. Ale čo je na tom pozitívne? No bude toho žrádla potom jednoducho viac! A viac je v tomto prípade určite lepšie ako menej.

Obrázok blogu

 

Nasleduje kurz alobalovania. Rozhodol som sa riskovať. Zvyšný potravinový materiál spracujem v mikrovlnke. Kľudne som mohol použiť nádobu z jenského skla, ale to by ste sa nič nenaučili. Preto použijem panvičku do mikrovlnkovača a tá je kruhová a nízka. To sú morálno - vôľové vlastnosti, ktoré sú nám momentálne na figu borovú. Vytvoríme si jednoduché lôžko z alobalu. Odfaklíme dve rovnaké kusiská hliníkovej fólie. Položíme na seba a jednu dlhšiu stranu (naraz obidva alobaly!) niekoľkokrát vtipne rolujeme - v hrúbke asi tak 1 centimeter. Dievčence, teraz bacha! Nefercujeme to. Možno by sa dalo použiť aj sekundové lepidlo. Radšej nerozmýšľajme nad somarinami, ale pokračujeme v procese.

SkryťVypnúť reklamu
Obrázok blogu

 

Keď to máme pekne naložené v zapekacích nádobách, tak zistíme, že sme zabudli dať už spomenuvší omastok. Nevadí, kefneme ho navrch. On sa beťár aj tak roztopí a klesne na dno. Dochutíme to korením, soľou (opatrne!) a zmesou grilovacieho korenia. Chcelo by to aj ...rozmarín zelený, pod oblokom sadený... Neviete si predstaviť, akú to dostane chuť, keď namiesto špajdle použijete olúpanú byľ tejto pochutiny. Alebo viete. No jedna báseň. (Bacha, poézia na titulke je zakázaná.) Podlejeme červeným vínom. Aby bolo jasné, tak vodou podlievajú iba barbari. Voda nie je vhodná ani len na pitie. Voda prší a umývame sa ňou. Kto na to má, kúpe sa v šampanskom. Vínko by malo byť červené, lebo morčacina nepochádza z ryby. Tam sa používa biele. Viem, dnes je to neskutočne veľa informácií, ale čo sa dá robiť.

Obrázok blogu

 

Zbytok podlievacej a zároveň chladiacej kvapaliny nám spríjemní chvíle čakania. Vyložíme si nohy, natiahneme kuchynský budík - ľudovo minútky a čakáme.

Obrázok blogu

 

Samozrejme, že variantu s pracovným názvom „Do pece", prikryjeme vrchnákom. Alebo, dnes už toľkokrát otrepávaným alobalom. Pec nastavíme na 180 stupňov, minútky na 45 minút. Nie na 45 stupňov a 180 minút! Nie, to nie je to isté! Volá sa to že škrtíme, či dusíme mäso. Potom dáme dekel dole a ešte 10 - 15 minút pečieme.

Obrázok blogu

 

Variant „Do vlničky" si vyžaduje zariadenie so zabudovanou funkciou gril. Žiadne  mikrovlny!!! Alobal a mikrovlny sa navzájom neskutočne milujú. Až tak, že pri tom hádžu blesky. Hrozí nebezpečenstvo požiaru, výbuchu a podobne. Nastavíme iba funkciu gril na 30 minút. Následne odstránime alobal (ja viem že sa opakujem) a potom to 10 - 15 minút grilujeme do úplného ugrilovania.

Obrázok blogu

 

Záver.

Kým som tento receptový článok písal, tak som medzi ťukancami do klávesnice zbaštil minivlnkovú verziu. Skromnosť mi nebráni napísať, že to bolo veľmi dobré, lebo to tak bolo. Sporákové riešenie idem odniesť mojim chlapcom - zváračom. No vidíte, na prekvapenie som aj zabudol, takže o ňom nabudúce.

Vážení páni, keby to Vaše dámy nezvládli na prvý pokus, tak sa nesťažujte. Ja som dnes dostal jeden, veľmi milý a pekný email: „V Indii (podľa svojho náboženstva) veria, že ak muž nežije usporiadaným a asketickým životom, bude v budúcom živote ženou. Buďme preto k ženám tolerantní, sú to vlastne normálni chlapi vo výkone trestu."

Igor Múdry

Igor Múdry

Bloger 
  • Počet článkov:  196
  •  | 
  • Páči sa:  82x

Stále musím ešte do roboty chodiť. Zoznam autorových rubrík:  Československo moje rodnéNemecko moje prechodnéPokusy o veselostiDomáce úlohyReceptáriumSúkromnéNezaradené

Prémioví blogeri

Iveta Rall

Iveta Rall

91 článkov
Pavel Macko

Pavel Macko

188 článkov
Monika Nagyova

Monika Nagyova

299 článkov
Věra Tepličková

Věra Tepličková

1,072 článkov
Milota Sidorová

Milota Sidorová

5 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu