Rozprávkové lekvárové buchty

Kde bolo, tam bolo, bola raz jedna krajina, správne tušíte, že sa rozprestierala tam, kde sa nad Tatrou blýska. Vládol v nej jeden zlý teror, chudoba, hlad a iné nechutnosti. Posledné zbytky demokracie si zbalili kufre, vraj v Bielorusku bude lepšie a na Kube aspoň teplo. Totálne dezorientovaný ľud, zhŕknutý do davu, ostal v tomto chaose sám ako prst. Hlavný a zároveň aj neskutočne hladný hrdina tejto rozprávky - pecivál Igor sa už nedokázal viac na túto mizériu ani pozerať. Ešte raz, pre istotu, skontroloval pavučiny v komore. Samozrejme s negatívnym výsledkom a následne sa rozhodol veľmi správne. Čas na činy dozrel, treba konať! Najskôr si však treba všetko dobre premyslieť! Vyteperil sa preto za pec a s elánom zadrichmal.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (80)

Tak to bola malá exkurzia do bežnej slovenskej hladovej doliny. Lenže, keď je málo práce a peňazí ešte menej, vie náš rodák čo si počať? Teoreticky áno. Čo urobila starostlivá osoba, čo sa volá mama, v každej poriadnej rozprávke? Povymetala z truhlice naozaj poslednú múku, upiekla buchty a milého pecivála poslala kade ľahšie: „Robotu si hľadaj vo svete!"  

Preto musíme byť kompletne pripravení. Bez buchiet by to nešlo. Tu je zoznam, diktujem, píšte si. Určite, a to mi dáte neskôr za pravdu, sa nám šikne:

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

1 kg polohrubej múky, samozrejme preosiatej

3 celé vajcia

3 dcl oleja

10 dkg kvasníc

3 lyžice práškového cukru

1/2 l mlieka

1/4 prášku do pečiva

trošku soli

trošku vanilkového cukru

Všetko to dáme do jednej nádoby a pokúsime sa vymiešať z toho cesto.

Obrázok blogu

Ručne musíme miesiť (podľa neznámej autorky receptu) minimálne 20 minút. No čo som na hlavu padnutý? Slúžka! Nástup na scénu! My sme si u nás doma, na takéto práce hrubého charakteru, zaobstarali slúžku. Možno Vám to zaváňa vykorisťovaním človeka človekom, ale my zbohatlíci to berieme tak, že ponúkame jednu pracovnú príležitosť. Tak tá naša slúžtička, volám ju familiárne Božka, je Nemka, aj keď bola splodená v Slovinsku. Síce, keď má robiť, tak si trochu povrčí, ale výsledok je vážne excelentný na výbornú. Hľa, tu je, tak ako ju pán boh stvoril, v celej svojej kráse:

SkryťVypnúť reklamu
Obrázok blogu

Keď je vymiesené, nenecháme cesto kysnúť, ale ho spracujeme, pokiaľ je ešte oťapené od Božkinho preplesku. Kuchynskí klasici tvrdia, že cesto je lepšie, ak sa miesi ručne. Lenže to sú tí chudobní klasici, čo nevlastnia aparatúru určenú na miesenie. Čo iné im ostáva, ako sa tváriť skromne a pracovito. Prisahám na svoju lenivú dušu, že už nikdy viac ručne.

Teraz nastupuje do ringu životná družka. Švacne cesto na múkou zababranú dosku, pacifikátorom ho vyvaľká a vykrojí si niečím vhodným kruhy. Šikovnými prstíkmi za pomoci všelijakých ťahov zväčší ich priemer. Ja neváham, priskočím a a snažím sa umiestniť slivkový lekvár do centra. Áno, slivkový lekvár, dobre ste to prečítali. Marmelády a džemíky sú neprípustné. Poznámka autora: pre české buchty používame povidla. Samozrejme švestková. Kreatívne osobnosti môžu plniť makom, alebo hoci aj tvarohom.

SkryťVypnúť reklamu
Obrázok blogu

Gazdiná tvaruje buchtičky a ukladá ich na plechy, ktoré gazda vymastil roztopenou masťou.

Obrázok blogu

Nadávkované buchty sa potrú rozšľahaným vajíčkom, ale najprv mierne premastíme roztopenou masťou miesta, ktorými sa pampúchy navzájom dotýkajú.

Obrázok blogu

Sporák je už dávno poriadne rozpálený, tak zbytočne neotáľame a šup s nimi dnu. Hotový produkt vyzerá presne takto.

Obrázok blogu
Obrázok blogu

Kalorické bomby zabalíme do batôžka, nezabudneme ani na dobrú domácu slivovičku a rázne vykročíme na pánske. Ak sú medzi Vami kuchynskí klasici, kúpte si z prvej výplaty Božku a potom uvidíte aký je svet krásny.

Dobrú chuť a práci česť!

Igor Múdry

Igor Múdry

Bloger 
  • Počet článkov:  196
  •  | 
  • Páči sa:  82x

Stále musím ešte do roboty chodiť. Zoznam autorových rubrík:  Československo moje rodnéNemecko moje prechodnéPokusy o veselostiDomáce úlohyReceptáriumSúkromnéNezaradené

Prémioví blogeri

Lucia Nicholsonová

Lucia Nicholsonová

207 článkov
Pavel Macko

Pavel Macko

188 článkov
Pavol Koprda

Pavol Koprda

10 článkov
Adam Valček

Adam Valček

14 článkov
Matúš Sarvaš

Matúš Sarvaš

3 články
Radko Mačuha

Radko Mačuha

223 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu