Objavila sa tu jedna sekta s výstredným správaním. Oni jednoducho popierajú dejinný význam a vedúcu úlohu rezňa vypraženého v trojobale. Reagujú na meno vegetarián. Chceli boj? Majú ho mať! Budú porazení vlastnými zbraňami. Brokovnicou, pardon brokolicou na nich! Priatelia moji hladní, milí všežravci, nechceme tu však pôsobiť militantne a nepriateľsky, preto sa ďalej v článku nebudú vyskytovať žiadne zbrane. Maximálne tak vojnová varecha, ale tú dočasne zakopeme.
Základom našej dnešnej experimentálnej činnosti v kuchyni sú cestoviny.

Širšie cestoviny - do každej rodiny. Postupujeme podľa inštrukcií výrobcu. Ale pre môj kľudný spánok: vodu osolíme, privedieme do varu, kto chce, tak si pridá trochu oleja (Samozrejme rastlinného, pre boha živého!) a v závislosti od výkonnosti nášho výhrevného telesa varíme dostatočne dlho.

Ak ich náhodou vytiahneme trochu skôr, ako by to bolo vhodné za normálnych okolností, nič sa nedeje, lebo potom sa volajú že Al Dente. Avšak pozor! Sú zákerné. Ak im nedoprajeme dostatok času na vybláznenie sa vo vírivke, možno budeme musieť navštíviť svojho Al Dentistu. Ponaučenie: všetko chce svoj čas.

S brokolicou je to také isté ako aj s prasaťom. Tiež sa pred použitím obára. Opaľovať nedoporučujem. Sedem, osem minút na miernom ohni postačí a zaručene zmäkne každá bosorka.


Šampiňón je našim zaručeným šampiónom. Dodá nám, keď už nie výraznejšiu chuť, tak aspoň pocit priblíženia sa k frankofónnej gastronómii. Veď aj revolúciu (tú Veľkú a francúzsku, nie októbrovú) vymysleli Francúzi. Každý priemerne sčítaný kuchár vie, že revolúcia požiera svoje vlastné deti. Inak to nie je ani v našom vzorovom prípade - na gilotínu s hubami! Hriešnikov posekáme a usmažíme ich ako v pekle.


Crème Fraîche (Nemec to číta krém freš) je podľa môjho skromného názoru čosi medzi kyslou smotanou a jogurtom. Ten delikátny fešák v popredí je pomletý cesnak.

Pridáme to všetko k šampiňónom, aby im nebolo tak clivo na duši. Za sústavného používania mierneho donucovacieho prostriedku - varechy, nie pomocou obuška zabaleného do novín, privedieme našich demonštrantov, ktorí sú už zo všetkého na mäkko, do bodu varu. Na zvýraznenie efektu im vmetieme do očí niezotvorný plyn, ale čerstvo pomleté korenie.

Dozrela doba pre náš nežný revolučný výdobytok - brokolicu.

Maximálne jemne premiešame a ak uznáme za vhodné, tak to celé napokon zahustíme niečím čo máme po ruke.

Tento vlastnoručný, famózny a vysokohodnotný kulinársky klenot nakoniec vyšperkujeme k totálnej dokonalosti postrúhaným syrom. Samozrejme že francúzskym, inak neručím za nič. Voala!

Bon appétit!