Masť. Nadelíme ju na dno plechu, aby sa nám to tam všetko nepripálilo.
Zemiaky. Očistíme ich škrabkou a nakrájame nemilosrdne na plátky. Také akurát. Posypeme soľou a uznáte tiež, že celá rasca by tu nemala absentovať. Nachystal som pre Vás dve verzie. Jedna je klasická - rúrová a druhá mikrovlnková.


Kyslá kapusta. Geniálny to vynález. Budeme jej potrebovať toľko, aby jej bolo dosť. Kyslý produkt, výsledok umu našich predkov, veď kto by už dnes dokázal niečo podobné vydumať, rozložíme na zemiakové plátky. Silnejšie nátury si ju môžu pred samotným aktom kladenia poriadne vystískať, ak by im vadila kyslá šťava. Poznámka pre vychutnávačov: „My to nerobíme! Dobre vieme že prečo."

Do predhriatej rúry vložíme naše plechy. Mali by byť na nich zemiaky a kapusta. Dvadsať minút to tam necháme škvariť sa. Sporák nemusí byť nutne predhriaty, vedzme však, že potom to trvá kapánek dlhšie.
Smotana, korenie a červená paprika. Smotanu na varenie, asi tú desať percentnú, nalejeme do vhodnej nederavej nádoby. Pridáme korenie podľa vlastnej úvahy a červenú papriku. Čo sa dotýka jednak jeho zloženia, ako aj množstva, tak postupujeme maximálne individualisticky a nenecháme si do toho od nikoho kafrať. Paprikou nešetríme. Kto chce štipľavú, tak to je jeho vec.

Kuracie stehná. Na jednu vyhladovanú osobu minimálne 1 pár. Komu by sa potom chcelo počúvať tie trápne škótske vtipy namierené na vlastnú persónu. Môžeme rozobrať aj celé kura. Alebo ak chceme, tak aj dve, či tri. Ktože nám zakáže? Nikto! Len treba úmerne zvýšiť počet zapekacích nádob, množstvo zemiakov a kvasenej kapusty. Kura sa rozoberá tak, že najprv oddelíme zadné behy, následne predné, prsia šmykneme na polovičky a chrbátik tiež. Tak toto bol umelecký rozbor diela. Pliešky s predpečeným zeleninovým základom vyberieme na svetlo božie. Naporciovanú kuracinu položíme na kapustičku a zalejeme zafarbenou smotanou.

Vsunieme naspäť do pece a opekáme to až kým to nie je hotové. To je vtedy, keď to chutne vyzerá. Dobu čakania si vyplníme nastrúhaním syra. Tento dáme krátko pred finále na náš produkt. (Ani za toho sa nepriznám, že ja som ten syr zabudol pridať.)

Päť minút by malo stačiť a môže sa to definitívne vybrať von. Mikrovlnková verzia má rovnaký postup, rozdielne však časové intervaly samotnej tepelnej úpravy.

Podávame najlepšie na tanieroch.
