
Základné suroviny - kuracie pečienky a prsia sú nachystané a len sa tak trasú od nedočkavosti, aby sme ich spracovali. Začneme najprv s pečienkami, lebo to je väčšia papračka.

Rozmrazili sme si ich a poctivo poumývali. Potom z nich treba odstrániť také biele oné. Nazvem to že šľachy. Následne sa milé pečienočky pokrájajú na drobné kúsky. Že na ako drobno? To je jedno. Nesolíme.

Kuracie prsia pokrájame tiež. Posypeme ich zmesou na grilovanie a zatiaľ si ich viac nevšímame. Ja viem, že tú koreniacu zmes nevidno na fotke, ale nebudeme fotiť predsa každú prkotinu. Nesolíme, lebo ona ju obsahuje v dostatočnej miere.

Allium cepa, po slovensky Cibuľa kuchynská. Dnes jej budeme potrebovať požehnane. Závisí to samozrejme od množstva porcií. My ich potrebujeme štyri na obed a 4 (čau Julka) na večeru. Celkovo osem. Hovorím o porciách, nie o cibuli. Tej budeme potrebovať päť zdravých exemplárov.

Pokrájame cibuľu na drobné kúsky. Ja som minule zainvestoval a verte že sa oplatilo. Parádna mašinka. Prsty mám celé a vôbec som pritom neplakal. Za tri eurá toľko radosti, to tu už dávno nebolo.

Allium sativum, čiže Cesnak kuchynský. Prosím nerozptyľujeme sa a dávame pozor. Bude totiž nasledovať informácia. Pár kúskov (na fotke vpravo) rozpučíme. Pučí sa takto. Zaujmeme mierne rozkročný postoj, kolená sú mierne pokrčené, váha tela spočíva na pätách. Opakuje sa nám tu výraz mierne, ale to nevadí, lebo my sme na hodine varenia a nie slovenčiny. Polmesiačiky necháme v šupke, zoberieme jeden väčší nôž, položíme ho plochou čepele na cesnak tak, že v jednej ruke pevne držíme rúčku noža. Druhú ruku položíme dlaňou na čepeľ nožíka. Vznikne nám taký trojposchodový sendvič: cesnak - nôž - dlaň našej ruky. Teraz sa nezabávajte, nebudem to viackrát opakovať. Plynule prenesieme ťažisko našej telesnej schránky z piet na špičky prstov dolných končatín. Ani sme sa nenazdali a je puknuté. Keď sa už babreme s cesnakom, tak ich niekoľko pretlačíme (na fotke vľavo), zídu sa nám do placiek.

Na panvicu dáme čo? Správne, kto má, tak použije Butterschmalz, kto nie, tak olej alebo masť, fajnšmekri môžu upotrebiť maslo. Pridáme pokrájanú cibuľku, bože dobrý, nie všetku! Vyberte to odtiaľ, choďte nabok a pozerajte sa ako sa to robí. Iba časť cibule tam dáme, väčšina pôjde predsa do placiek. Všetko aby som si robil sám! Prihodíme popučený cesnak a chvíľu porestujeme. Nesolíme.

Cibuľka je už do sklovitá a my vieme, že je najvyšší čas pridať pokrájané pečienky. Pridáme čerstvo pomleté čierne korenie. Predávajú také jednorazové sklenené nádobky so zabudovaným mlynčekom. Ide to rýchlo, mletie a aj restovanie. Nesolíme.

Tak isto postupujeme aj pri kuracích prsiach, ale bez cibule a cesnaku. Nesolíme.

Začneme si chystať štartovaciu pozíciu pre placky. Základným kameňom sú zemiaky. Očistíme, pokrájame a rozmixujeme. Zemiakové placky sú lepšie, ak sa zemiaky poribajzľujú (neviem aké „i" tam má byť). Ale pri tomto množstve nikto nemôže odo mňa požadovať, aby som sa púšťal do takého časovo a fyzicky náročného podniku, ako strúhanie zemiakov bez debaty je!

Pridáme lečo. Bežné, zavárané v sklenenom pohári a aj keď v ďalekej cudzine, tak naše - slovenské. Mohli by sme si ho aj sami nachystať, ale...času je málo, ale... nákupom slovenských produktov podporujeme domácich výrobcov (istotne), ale...hádam by ste nechceli, aby som všetko odmakal sám. Tepelne spracovávame do momentu, kedy to začne bublať. Nesolíme.

Prsia s lečom pridáme k pečienke a s nehou a láskou citlivo, jemne premiešame. Nesolíme.

Takto vyzerá hmota, z ktorej sa pokúsime vyrobiť zemiakové placky. Budeme potrebovať: 2,5 kg zemiakov, 0,25 - 0,35 kg múky (zvolili sme hladkú, lebo iná nebola po ruke), dopredu nachystanú Allium cepa a Allium sativum, 3 vajíčka, ½ hrste drvenej, či mletej rasce, ¾ hrste majoránky, nahrubo čerstvo pomleté čierne korenie. Solíme.

Zemiakové placky sa pečú. Keď je jedna strana hotová, placka sa obráti a opečie sa aj druhá strana. Nie, to si nemusíte písať, stačí keď si to budete pamätať.

Výsledný produkt nášho snaženia naaranžujeme taniere.


Jeme a zapíjame správne zachladeným pivom. V prípade potreby solíme.