Akútna gastroenteritída

Posledné školské dni nám už pomaly začínajú klopať na dvere a začiatok prázdnin sa blíži. Dlhé letné večery a slnečné...

Akútna gastroenteritída
Písmo: A- | A+
Diskusia  (0)

Posledné školské dni nám už pomaly začínajú klopať na dvere a začiatok prázdnin sa blíži. Dlhé letné večery a slnečné tropické dni nás čakajú a s nimi spojené aj prázdninové dobrodružstvá. Pre leto je typické aj množstvo jedla, či už je to lahodný langoš s kečupom na kúpalisku alebo zmrzlina či nanuk na osvieženie a opekačka vždy cez víkend. Taktiež je sezóna mnohých druhov ovocia, ktoré na nás číhajú z každej strany. Všetky tieto lákadlá so sebou prinášajú aj zvýšené riziko vzniku črevnej chrípky (akútnej gastroenteritídy).

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Je to zápalové ochorenie žalúdka a čriev infekčného pôvodu, najčastejšie spôsobené vírusmi. Z nich najznámejšie sú rotavírusy, norovírusy a adenovírusy alebo môže byť vyvolávateľom aj baktéria (Salmonella alebo Campylobacter).

Tieto vírusy a baktérie sa vyznačujú vysokou infekčnosťou a nakaziť sa nimi je naozaj jednoduché. Inkubačná doba ochorenia je približne 1-3 dni. Je to čas kedy sa objavia prvé príznaky po kontakte s chorou osobou. Doba dĺžky trvania ochorenia je individuálna. Závisí od viacerých faktorov, priemerne sa udáva týždeň, ak sa dovtedy nezlepšia príznaky ochorenia je potrebné vyhľadať lekára.

SkryťVypnúť reklamu

Medzi typické príznaky ochorenia patrí zvracanie a hnačka, ktorú definujeme ako 3 a viac riedkych stolíc za 24 hodín. Objavujú sa kŕče a bolesť brucha, brušný dyskomfort, plynatosť. Ochorenie môže byť spojené so zvýšenou teplotou až horúčkou. Medzi nešpecifické príznaky patrí nechutenstvo, únava, slabosť, bolesti hlavy a svalov. Najväčšie riziko spojené s týmito príznakmi je vznik dehydratácie - strata tekutín a narušenie rovnováhy elektrolytov v organizme. Najväčšou hrozbou je práve pre detských pacientov a starších ľudí.

SkryťVypnúť reklamu

Dobrou správou však je, že väčšina týchto viróz si nevyžaduje špeciálnu liečbu v nemocničnom zariadení a adekvátne pomôcť si vieme aj v našich domácich podmienkach.

SkryťVypnúť reklamu

Základné pravidlo je začať správne rehydratovať po predošlej prestávke po poslednom zvracaní. Tekutiny prijímame v malých množstvách ideálne po dúškoch v krátkych časových intervaloch, podľa tolerancie postupne navyšujeme dávky. Medzi vhodné tekutiny patrí rehydratačný roztok, ktorý má špeciálne zloženie a obsahuje hlavne chýbajúce minerály a cukor, taktiež sa odporúča čierny čaj alebo neperlivé minerálky. Určite nie sú vhodné kolové nápoje a sladké džúsy.

Pri tolerovaní tekutín môžeme po pár hodinách začať organizmus realimentovať (zvyšovať energetický príjem, teda „vyživovať“). Diétny režim je zlatý klinec programu. Najbližšie dni je vhodné voliť ľahko stráviteľné jedlá - zaradiť zemiaky, varenú ryžu, mrkvu, staršie pečivo, z ovocia banány a jablká. Jednoznačne treba vynechať mliečne produkty, vyprážané a mastné jedlá, sladkosti, citrusové ovocie.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
reklama

Z lekárne je vhodné si zaobstarať črevné adsorbenciá, ktoré na seba viažu rôzne látky, rehydratačný roztok na doplnenie cukru a minerálov. Ak sa objaví horúčka je potrebné podávať lieky na zníženie teploty (antipyretiká).

Dôležité je aj obnovenie správnej mikroflóry v tráviacom systéme s čím nám pomôžu správne zvolené probiotiká.   

Vhodným riešením môže byť aj prípravok Imunoglukan P4H® SynBIO. Obsahuje IMG® a vitamín C, ktorý prispieva k správnemu fungovaniu imunitného systému a synbiotickú kombináciu fruktooligosacharidov a životaschopných bakteriálnych kultúr, ktoré podporujú rovnováhu črevnej mikroflóry. Neskôr môžete črevnú mikroflóru podporiť aj správne zvolenými potravinami, medzi ktoré patrí napr. kefír.

Dôležitou prevenciou, aby ste sa vyhli týmto neželaným problémom, je dodržiavanie hygienických štandardov s veľkým dôrazom na správne a časté umývanie rúk, dôkladné umývanie ovocia a zeleniny a vyhýbanie sa kontaktu s infikovanou osobou.


MUDr. Monika Michňová, detská lekárka


Imunoblog

Imunoblog

Prémiový bloger
  • Počet článkov:  85
  •  | 
  • Páči sa:  80x

Zdravie máme iba jedno, preto je dôležité sa oň starať.Nadmerná precitlivenosť alebo naopak znížená obranyschopnosť vie poriadne zamávať s našim zdravím, ktorého hlavným zdrojom je naša imunita. Aby sme si ju však dokázali chrániť a udržať, musíme jej rozumieť. Na našom blogu preto nájdete rady odborníkov, ktorí majú dlhoročné skúsenosti v oblasti zdravia a imunity. Viac o imunite sa dočítate na: www.imunoblog.sk Zoznam autorových rubrík:  NezaradenéSúkromné

Prémioví blogeri

Karolína Farská

Karolína Farská

4 články
Jiří Ščobák

Jiří Ščobák

764 článkov
Lucia Šicková

Lucia Šicková

4 články
Pavel Macko

Pavel Macko

188 článkov
INESS

INESS

106 článkov
reklama
SkryťZatvoriť reklamu