reklama

Neznalosť Zákona kauzality neospravedlňuje ani Einsteina.

Zákon  kauzality, alebo zákon príčinnosti, je kľúčový vedecký zákon, podľa ktorého každá skutočnosť a každá zmena vo svete je niečim zapríčinená. Podľa zákona kauzality každý jav má svoju príčinu.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (0)
Obrázok blogu

Prvým a práve preto FUNDAMENTÁLNYM zákonom prírody, ktorý je organickou súčasťou všetkých prírodných zákonov, ako aj všetkej matérie, je: 

ZÁKON KAUZALITY. 

(Ide o zákon určujúci časovú postupnosť medzi príčinou a ňu vyvolaným, indukovaným, splodeným následkom.)

Dynamickou ikonou ZÁKONA KAUZALITY je nasledovný pohyblivý obraz.

Ten pohyblivý obraz, bez slov a bez matematických rovníc, reálne vyjadruje pravý obsah ZÁKONA KAUZALITY.

Skutočnosť, že v každom prírodnom zákone je (musí byť) obsiahnutý ZÁKON KAUZALITY, umožňuje nám rozoznať pravý prírodný zákon prírody od falošného, čiže od nedokonalým človekom účelovo vyfabrikovaného prírodného zákona. 

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Práve preto veľmi jednoduchým spôsobom dokážeme rozoznať pravý prírodný zákon od falošného. Ak v predmetnom prírodnom zákone nie je akceptovaný ZÁKON KAUZALITY, s jeho FUNDAMENTÁLNYM KRITÉRIOM, tak ten prírodný zákon je jednoznačne, automaticky, bez diskusie, falošný prírodný zákon.

Na školách a univerzitách celého sveta (aj) SR sa vyučuje

 ZÁKON KAUZALITY 
v nasledovnom znení:

„Zákon kauzality alebo zákon príčinnosti je kľúčový vedecký zákon, podľa ktorého každá skutočnosť a každá zmena vo svete je zapríčinená. Podľa zákona kauzality má každý jav svoju príčinu.“



Takto (všeobecne) zadefinovaný ZÁKON KAUZALITY nevystihuje jeho FUNDAMENTÁLNE KRITÉRIUM, čiže nevystihuje jeho pravú podstatu a tým pádom dáva možnosť k rôznym osobným, preto aj nereálnym špekuláciám, variáciám, či permutáciám výkladu jeho obsahu.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Preto ja uvádzam fundamentálny obsah ZÁKONA KAUZALITY, čiže zákona ČASOVEJ POSTUPNOSTI medzi PRÍČINOU a NÁSLEDKOM.

Skôr než uvediem pravý obsah ZÁKONA KAUZALITY, musím upozorniť na to, že bez fundamentálneho kritéria ZÁKONA KAUZALITY, nemôže nastať v materiálnej prírode ŽIADNA ZMENA.

Každá PRÍRODNÁ ZMENA, každý NÁSLEDOK, má svoju PRÍČINU, ktorá ale zákonite predchádza NÁSLEDOK v čase (t). Preto nemôžu vzniknúť naraz, čiže v jednom čase (t)!

(Matkou potomka menom NÁSLEDOK je rodička PRÍČINA.)

Toto je reálna definícia zákona kauzality:

FUNDAMENTÁLNYM KRITÉRIOM ZÁKONA KAUZALITY je: 

ČASOVÝ (FÁZOVÝ) POSUN 

medzi 

SkryťVypnúť reklamu
reklama

PRÍČINOU NÁSLEDKOM!!!.

Tento graf ukazuje časový (fázový) posun medzi príčinou a ňou vyvolaným následkom. Každý elektrický transformátor akceptuje Zákon kauzality tým, že pracuje na princípe fázového (časového) posuvu nim indukovaného elektrického prúdu.
Tento graf ukazuje časový (fázový) posun medzi príčinou a ňou vyvolaným následkom. Každý elektrický transformátor akceptuje Zákon kauzality tým, že pracuje na princípe fázového (časového) posuvu nim indukovaného elektrického prúdu. 

Z uvedeného FUNDAMENTÁLNEHO kritéria ZÁKONA KAUZALITY plynie taký logický, ale hlavne každodennou praxou overený záver, že PRÍČINA predchádza NÁSLEDOK v čase (t).

(Že PRÍČINA je staršia od NÁSLEDKU.)

Že medzi PRÍČINOU a NÁSLEDKOM je, MUSÍ BYŤČASOVÁ DIFERENCIA, čiže časový (dátumový) rozdiel ich vzniku.

 Preto PRÍČINA nemôže byť v jednom čase (t) rovnako veľká NÁSLEDKU!!!! 

 Preto PRÍČINA je (musí byť) v jednom čase (t) vždy

VÄČŠIA od NÁSLEDKU!!!!!!

Matematický zápis  ZÁKONA KAUZALITY, tvorí výlučne a jedine nasledujúca NEROVNOSŤ:

PRÍČINA &gt NÁSLEDOK.

 ZÁKON KAUZALITY 

nie je možne v žiadnom prípade opísať rovnicou: 

SkryťVypnúť reklamu
reklama

PRÍČINA NÁSLEDOK

Toto existenčné kritérium ZÁKONA KAUZALITY, platí bez výnimky na všetky fyzikálne deje, čiže na každú zmenu pohybového stavu matérie.

Takto reálne zadefinovaný reálny ZÁKON KAUZALITY, je ale fyzikmi celého sveta flagrantne (bezočivo drzým spôsobom) ignorovaný.

Je fyzikmi celého sveta úplne opačne (veľmi hlúpo) pochopený a podobne interpretovaný.

Kým príroda ZÁKONOM KAUZALITY hovorí „O VOZE“, tak fyzici celého sveta v súvislosti so ZÁKONOM KAUZALITY hovoria „O KOZE“!!! 

Keby fyzici celého sveta akceptovali reálny obsah ZÁKONA KAUZALITY, potom by ho museli aplikovať (aj) v treťom Newtonov zákone pohybu, v zákone AKCIE a REAKCIE nasledovne:

PRÍČINA – SILA AKCIE (FAkcie)

PREDBIEHA v čase (t)

NÁSLEDOK - SILU REAKCIE (FReakcie)

(FAkcie) &gt (FReakcie)

Preto SILA AKCIE nikdy nemôže vzniknúť v jednom čase (t) so SILOU REAKCIE!!! 

Preto SILA AKCIE nikdy nemôže byť rovnako veľká SILE REAKCIE!!!

Dôkaz o tom, že fyzici celého sveta flagrantne ignorujú ZÁKON KAUZALITY, je aj nimi vyučovaný obsah tretieho Newtonovho zákona AKCIE a REAKCIE, ktorý hovorí o úplnom opaku toho, čo je obsahom

ZÁKONA KAUZALITY.

Tretí Newtonv zákon pohybu, zákon AKCIE a REAKCIE, vyučuje sa na školách a univerzitách celého sveta, preto aj v SR nasledovne:

"Sily, ktorými na seba pôsobia dve telesá, majú vždy ROVNAKÚ VEĽKOSŤ a opačný smer, VZNIKAJÚ A ZANIKAJÚ V JEDNOM ČASE.

Sila F12, ktorou pôsobí jedno teleso na druhé, sa nazýva silou AKCIE a sila F21, ktorou pôsobí druhé teleso na prvé, sa potom nazýva silou REAKCIE.

Podľa tretieho Newtonovho zákona platí v jenom čase (t) táto rovnosť:

F12 = - F21

NEROZHODUJE, ktorú zo síl nazveme silou AKCIE a ktorú silou REAKCIE.“

Reálny obsah tretieho Newtonovho zákona pohybu, zákona AKCIE a REAKCIE vyučovaný na školách a univerzitách SR, zhrnutý do dvoch viet vyzerá nasledovne:

PRÍČINA – SILA AKCIE,

je v jednom čase (t), rovnako veľká

NÁSLEDKU  SILE REAKCIE.

(FAkcie = FReakcie)

PRÍČINA ako aj NÁSLEDOK sú jedno a to isté, niet medzi nimi žiadaný rozdiel. 

(N)

(Podpísaní: Galileo, Newton, Einstein, Chaplin, Komanický, Papánek, Švejk...)

Z tejto DEFINÍCIE tretieho Newtonovho zákona pohybu, zákona AKCIE a REAKCIE, vyučovanej na školách a univerzitách SR, v prvom rade vyplýva to, že tá definícia 

ANTAGONISTICKY PROTIREČÍ obsahu ZÁKONU KAUZALITY a to aj tým svojím tvrdením, že sila PRÍČINY, sila AKCIE, ako aj sila NÁSLEDKU, sila REAKCIE vznikajú v jednom čase (t), ako aj tým, že počas doby ich vzájomnej silovej interakcie (F.t) sú vždy rovnako veľké.

(FAkcie = FReakcie)

Z uvedeného dôvodu podľa fyzikov na celom svete, PRÍČINA ako aj NÁSLEDOK sú rovnaké entity, sú jedno a to isté.

Preto vôbec nezáleží na tom, či PRÍČINU nazveme NÁSLEDKOM alebo NÁSLEDOK nazveme PRÍČINOU.

A lekári psychiatrie sa tvária, ako by sa v tejto veci nejednalo o diagnózu veľmi ťažkej mentálnej poruchy menovaných.

Keby lekári psychiatrie poznali pravý obsah ZÁKONA KAUZALITY, tak by autora zákona AKCIE a REAKCIE, ako aj tých, ktorí tento zákon vyučujú na školách a univerzitách SR,

museli zavrieť do uzavretého psychiatrického ústavu už v tom momente, keď on (oni) prvýkrát vylovil (vyslovili) tento totálny prírodný nezmysel, odporujúci obsahu genetického zákona prírody, čiže pravému obsahu

ZÁKONA KAUZALITY.

To preto, lebo obsah tretieho Newtonovho zákona pohybu, zákona AKCIE a REAKCIE v každom jeho argumente, v každom jeho slove, protirečí existenčnému kritériu zákona prírody a to ZÁKONA KAUZALITY, ktorý kategoricky, nekompromisne (vyžaduje) hovorí o tom že:

PRÍČINA – SILA AKCIE,

PREDBIEHA v čase (t)

NÁSLEDOK – SILU REAKCIE.

(FAkcie &gt FReakcie)

Preto PRÍČINA, čiže SILA AKCIE nemôžu vznikať v jednom čase s NÁSLEDKOM, čiže so SILOU REAKCIE.

Preto PRÍČINA, čiže SILA AKCIE nemôže mať ani rovnakú veľkosť s NÁSLEDKOM, čiže so SILOU REAKCIE v jednom čase (t).

Tú nerovnosť medzi PRÍČINOU NÁSLEDKOM totiž nekompromisne vyžaduje

ZÁKON KAUZALITY

aj jeho matematickým zápisom:

(FAkcie &gt FReakcie)

Pritom obsah tretieho Newtonovho zákona AKCIE a REAKCIE, tvrdí pravý opak toho, čo vyžaduje ZÁKON KAUZALITY.

Tým že Newton všetky svoje fyzikálne argumenty vyjadroval iba rovnicami, tým jednoznačne ignoroval Zákon kauzality, ktorého argumenty nie sú, nemôžu byť rovnice.
Tým že Newton všetky svoje fyzikálne argumenty vyjadroval iba rovnicami, tým jednoznačne ignoroval Zákon kauzality, ktorého argumenty nie sú, nemôžu byť rovnice. 

Z uvedeného dôvodu každý jeden fyzikálny zákon, každá jedna fyzikálna teória, ktorá akceptuje bludný, ANTI KAUZÁLNY, obsah Newtonovych pohybových zákonov, automaticky ignoruje aj

ZÁKON KAUZALITY.

Keďže všetky Newtonove pohybové zákony odporujú objektívnym zákonom KAUZÁLNEJ PRÍRODY, tým pádom sú to automaticky FALOŠNÉ PRÍRODNÉ ZÁKONY. (Slušne povedané.)

Teraz uvediem šesť axióm v spojitosti so ZOTRVAČNOU (inerciálnou) HMOTNOSŤOU matérie, ako aj experimentom overiteľné dôkazy neznalosti pravého obsahu ZÁKONA KAUZALITY, vedecko akademickou obcou celého sveta.

Axióma No.1.

ZOTRVAČNÁ (inerciálna) HMOTNOSŤ matérie vzniká (indukuje sa) iba počas zmeny rýchlosti pohybu matérie (materiálnych telies), čiže iba v kauzálnej silovej interakcii. (Iná silová interakcia totiž ani neexistuje.)

Axióma No.2.

Paradoxom materiálnej prírody je to, že matéria v stave (počas) jej ZOTRVAČNÉHO (inerciálneho) pohybu, nemá ZOTRVAČNÚ (inerciálnu) HMOTNOSŤ.

Axióma No.3.

Keďže každá silová interakcia v ktorej vzniká, v ktorej sa indukuje ZOTRVAČNÁ HMOTNOSŤ matérie, prebieha v zmysle obsahu ZÁKONA KAUZALITY, preto s časovým omeškaním vzniku NÁSLEDKU po impulze PRÍČINY, 

preto ZOTRVAČNÁ HMOTNOSŤ sily PRÍČINY, sily AKCIE, je v jednom čase (t) vždy zákonite VÄČŠIA, ako je ZOTRVAČNÁ HMOTNOSŤ sily NÁSLEDKU, sily REAKCIE!!!!!

Axióma No.4.

Počas kauzálnej silovej interakcii,TELESO ktoré je nositeľom sily PRÍČINY, sily AKCIE, sa zákonito SPOMAĽUJE, pričom TELESO ktoré je nositeľom sily NÁSLEDKU, sily REAKCIE sa zákonito ZRÝCHĽUJE.

Axióma No.5.

V zmysle obsahu ZÁKONA KAUZALITYZOTRVAČNÁ HMOTNOSŤ telesa ktoré je nositeľom sily PRÍČINY, sily AKCIE, a ktoré sa v silovej interakcii SPOMAĽUJE, je zákonito VÄČŠIA ako ZOTRVAČNÁ HMOTNOSŤ telesa ktoré je nositeľom sily NÁSLEDKU, sily REAKCIE a ktoré sa v silovej interakcii ZRÝCHĽUJE!!!!!!

Axióma No.6.

Materiálne telesá majú DVE RÔZNE veľké ZOTRVAČNÉ HMOTNOSTI. Jednu SPOMAĽUJÚCU a druhú ZRÝCHĽUJÚCU.

Túto objektívne existujúcu realitu materiálne prírody, fyzici celého sveta od zrodu fyziky nechápu, nie sú schopní ju pochopiť a preto sú nútení ju pudovo ignorovať.

Následne sú nútení vytvárať také nelogické fyzikálne pojmy, akými je aj FIKTÍVNA SILA, s je FIKTÍVNOU HMOTNOSŤOU, ako aj s jej FIKTÍVNYM ZRÝCHLENÍM. O ohýbaní času radšej pomlčím.

Keďže aj Einsteinova Všeobecná teória relativity (VTR) ignoruje ZÁKON KAUZALITY, pretože ignoruje existenciu DVOCH rôzne veľkých ZOTRVAČNÝCH HMOTNOSTI matérie,

preto aj ona je automaticky, bez diskusie iba teóriou anti kauzálnych prírodných bludov.

Fyzikálny génius, ktorý nepoznal ani pravý obsah Zákona kauzality.
Fyzikálny génius, ktorý nepoznal ani pravý obsah Zákona kauzality. 

Z toho dôvodu aj sám Einstein bol iba fyzikálny tajterlík, fyzikálny truľo, ktorý za celý svoj život nedokázal pochopiť ani len pravý obsah ZÁKONA KAUZALITY.

Nasledujú experimentálne dôkazy existencie dvoch zotrvačných hmotnosti matérie.

Obraz č.1.
Obraz č.1. 

Na obraze č.1. je znázornený vstup modrej guli, so svoju hybnosťou (m.v), do silovej interakcie s predmetnou pružinou.

V tejto silovej interakcii modrá guľa bude sa SPOMAĽOVAŤ a pritom bude odovzdávať svoju hybnosť (svoju kinetickú energiu) pružine, práve preto bude prezentovať reálnu silu PRÍČINY, silu AKCIE.

V tejto silovej interakcii pružina bude preberať, absorbovať do seba kinetickú energiu modrej guli a následne ju premieňať na potenciálnu energiu, tým pádom bude zvyšovať svoju vnútornú energiu a preto bude prezentovať reálnu silu NÁSLEDKU, čiže silu REAKCIE.

Obraz č.2.
Obraz č.2. 

Na obraze č. 2. je znázornená, modrou guľou stlačená pružina v momente, keď tá modrá guľa nadobudla nulovú hodnotu svojej hybnosti (m.v = ), čieže v momente, keď tá modrá guľa nadobudla nulovú hodnotu svojej rýchlosti, čiže v momente, keď sa modrá guľa dostala do takého štádia v ktorom sa už nespomaľuje, do štádia v ktorom už nemá ZOTRVAČNÚ HMOTNOSŤ.

Tento "bezhrmotný“ stav modrej gule, okamžite využije potenciálna energia naakumulovaná v pružine na to, aby začala "bezhmotnú" modrú guľu zrýchľovať a tým pádom v nej indukovať ZOTRVAČNÚ HMOTNOSŤ.

A práve preto v tomto momente sa z pružiny stane sila PRÍČINY, sila AKCIE a z modrej guli sa stáva (trpná) sila NÁSLEDKU sila REAKCIE.

Počas rozpínania sa pružiny, modrá guľa sa ZRÝCHĽUJE a pritom nadobúda zrýchlenú ZOTRVAČNÚ HMOTNOSŤ, ktorá ale v zmysle obsahu ZÁKONA KAUZALITY musí byť (a aj je) MENŠIA od tej ktorú mala počas jej SPOMAĽOVANIA ako sila AKCIE.

Obraz č.3.
Obraz č.3. 

Na obraze č.3. je znázornená dobre merateľná zmena veľkostí tlakov medzi modrou guľou a pružinou, čiže dobre merateľná zmena veľkostí dvoch síl pôsobiacich proti sebe počas STLÁČANIA, ako aj počas ROZPÍNANIA sa pružiny.

Tlaky medzi modrou guľou a pružinou sú VÄČŠIE v prípade keď sa modrá guľa SPOMAĽUJE a pružina sa STLÁČA, ako v prípade keď sa modrá guľa ZRÝCHĽUJE a pružina sa ROZPÍNA.

Keby tomu tak nebolo, keby neplatil ZÁKON KAUZALITY, tak by mohol nastať iba proces stlačenia pružiny, ale jej rozpínanie by už nemohlo nastať, lebo v tom prípade by musela pôsobiť proti pružine rovnako veľká ZOTRVAČNÁ HMOTNOSŤ, čiže rovnako veľká protisila modrej gule, s jej konečne veľkou ZOTRVAČNOU HMOTNOSŤOU.

Ale keďže modrá guľa počas jej ZRÝCHLENIA nadobúda MENŠIU ZOTRVAČNÚ HMOTNOSŤ od tej, ktorú mala pri jej spomalení a to v z mysle obsahu ZÁKON KAUZALITY, preto sa pružina môže bez problémov rozpínať.

To všetko sa ale podľa fyzikov celého sveta nesmie stať, lebo v tom prípad by neplatil 3. Newtonov zákon, ktorý si okrem iného pletie PRÍČINU NÁSLEDKOM.

V tom prípade by neplatila ani Einstenova (VTR), lebo ona je vybudovaná iba na existencii iba JEDNEJ ZOTRVAČNEJ HMOTNOSTI MATÉRIE.

Pritom ZÁKON KAUZALITY jednoznačne stanovuje DVE RÔZNE VEĽKÉ ZOTRVAČNÉ HMOTNOSTI MATÉRIE.

Autor článku (2019).
Autor článku (2019). 

Záverečný sumár. (Bude nasledovať.)

Alexander JÁRAY

Alexander JÁRAY

Bloger 
  • Počet článkov:  344
  •  | 
  • Páči sa:  11x

Quod licet JÁRAY - ovi, non licet bovi.„Čo je dovolené JÁRAY - ovi, nie je dovolené volovi.“ Zoznam autorových rubrík:  Kvantová matematikaO zločinoch vedcovKde neplatia zákony fyzikySúkromnéNezaradené

Prémioví blogeri

Jiří Ščobák

Jiří Ščobák

752 článkov
Juraj Karpiš

Juraj Karpiš

1 článok
Yevhen Hessen

Yevhen Hessen

20 článkov
Karolína Farská

Karolína Farská

4 články
Monika Nagyova

Monika Nagyova

295 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu