reklama

Vtedy a dnes: Dempsey a Makepeaceová (1985 - 1986)

Na ich prvé stretnutie si spomínam, akoby to bolo len toť včera. On, sebavedomý amík v ležérne rozopnutom obleku, si jedným pohľadom odzhora dolu (teda skôr zdola hore) prezrie neznámu sexi servírku. Vtom vytiahne z vrecka šuštiacu bankovku a s pohľadom lovca ju hodí uvedenej sexi kosti, by "zaspievala". Ona, modrooká anglická blondínka v červenej sukničke a sieťovaných pančuškách, si založí objednávaciu ceruzku naspäť do účesu a pohŕdavo príjme zopár libier. Podľa výrazu tváre by ňou dotyčného celkom rada pichla pod rebro, keby hneď vedľa nesedel sám veľký šéf.Presne 30 epizód držalo divákov pri obrazovkách práve toto iskrenie. Všetci čakali, kedy si to tí dvaja konečne rozdajú a nič. Scenáristi iste veľmi dobre vedeli, že akonáhle je ruka v rukáve, či noha v noháve, šteklenie je ta-tam, preto sa všetky príbehy odohrávali v čo najväčšej počestnosti.Sotva však kamery vypli červené svetielka, obaja hlavní predstavitelia popustili uzdu vášni a pri prvej príležitosti si zistili úradné hodiny na matrike, aby tam spísali žiadosť o uzatvorenie manželského zväzku. Nie nadarmo sa vraví, že nešťastie nechodí po horách, ale po ľuďoch...

Písmo: A- | A+
Diskusia  (54)
Obrázok blogu

No dobre, iste preháňam, nakoniec, ich vzťah trvá dvadsiaty štvrtý rok - to už nie je len o poblúznení, že? Pevne verím, že kým tento článok výjde na "svetlo blodžie", nepustí nám bulvár do sveta správu o tom, že majú techtle-mechtle s nejakou cipuškou z komparzu, či cipuliakom z fitnescentra (nemyslite si, že som úzkostlivá, ale za ten rok, čo píšem články Vtedy a dnes, mi už dvaja opísaní herci umreli, a to nie je fakt nič príjemné - človek si potom myslí, že v tom má prsty, či čo).
Dosť bolo paranoje, pripomeňme si úvodnú zvučku tohto dôstojného nástupcu britských Profesionálov. Predstavte si k tomu hlas oznamujúci slovenský dabing: Boris Farkaš, Kamila Magálová a Peter Debnár.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Dempsey a Makepeaceová je jednou z tých výnimiek osemdesiatych rokov, o ktorej možno smelo povedať, že slovenské znenie bolo lepšie ako české. Nevycucala som si to z prsta, zhodli sa na tom takmer všetci česky hovoriaci diskutéri na istom portáli o seriáloch a filmoch. Dokonca sa vtedy hovorilo, že taký Farkaš je celý Dempsey - a bola to pravda.
Seriál vysielali v tridsiatich krajinách sveta, avšak špeciálne stredovýchodná Európa si ho obľúbila akosi viac. V jednej z epizód sa dokonca vyskytla aj spevácka hviezda sedemdesiatych rokov Suzi Quatro.
Scenár mal podobnú schému ako Profesionáli - dvaja odvážni detektívi hľadajú páchateľov, čím vždy naštvú svojho šéfa. Ten je síce prudký, ale spravodlivý, drží teda nad nimi ochranné krídelká ako kohút nad kuriatkami. Pozrime sa im pod ne aj my. Na rozdiel od úvodnej zvučky a názvu dáme gentlemansky prednosť dáme.

SkryťVypnúť reklamu
reklama
Obrázok blogu

Tridsaťročná seržantka Harriet Makepeaceová je dôstojnou nositeľkou svojho priezviska - je z dvojice detektívov tá pokojnejšia a miernejšia. Keď však ide do tuhého, prekoná samu seba a zvládne aj takú náročnú operáciu, akou je vydávanie sa za Dempseyho manželku. Raz darmo, britskí detektívi si svoj plat skutočne zaslúžia, lebo služba je to skutočne náročná.
Inak je dcérou bohatého lorda a jej plné meno znie Lady Harriet Alexandra Charlotte Makepace.
Mimochodom, je fascinujúco pekná, že chlapci?
Československé kaderníčky o tom tiež vedeli svoje, pretože v tých časoch za nimi často chodievali zákazníčky so slovami, že chcú ostrihať na mejkpísovú. Glynis van der Riet, za vydata Barber, sa narodila v Juhoafrickej republike. Rodičia sa skoro rozviedli, avšak matka jej zabezpečila veľmi dobrého nevlastného otca, ktorý ju vždy podporoval.
Hoci bola Glynis plaché dievča, v piatich rokoch sa rozhodla stať herečkou. Vydržalo jej to až do puberty, kedy sa prihlásila do školského divadelného krúžku a vďaka svojmu učiteľovi prečítala za dva týždne kompletného Shakespeara.

SkryťVypnúť reklamu
reklama
Obrázok blogu

Nádejnú cestu umeleckým smerom na chvíľu prerušila smrť jej matky. Mala sedemnásť rokov a dosť ju to poznamenalo, avšak práve vďaka otčimovi odišla do Londýna študovať herectvo na prestížnu školu.
Absolvovala tu i trojročné nevydarené manželstvo s kolegom hercom, po ktorom jej ostalo práve to hore uvedené priezvisko.
Po skončení nášho seriálu sa vydala za "Dempseyho" a porodila mu syna Alexandra (mimochodom, z vďaky ho pomenovala po svojom nevlastnom otcovi). Manželia sa síce na sedem rokov presťahovali do Los Angeles, ale asi sa im slnečná Kalifornia nepáčila tak ako Londýn a vrátili sa späť. Tu sa Glynis vrhla na divadelné dosky, kde si veľmi úspešne zahrala pár veľmi vydarených úloh (najmä obľúbeného Shakespeara). My sme ju mohli vidieť aj v televíznej adaptácii Psa baskervillského, inak sa bez muža nikam nepohne, dokonca ani pred kamerami.
Neviem, či mu občas navarí aj nejaké dobré mäsko, lebo sama je vegetariánka, ale možno spolu aspoň hrajú tenis, či cvičia jógu.
Prostredie, v ktorom sa Glynis narodila, ju primälo zaujímať sa o rasovú problematiku, preto je angažovanou ochrankyňou ľudských práv v istej charitatívnej organizácii, ale i patrónkou v The Autism Trust e.
Glynis má dnes 57 rokov a veru, chcela by som takto v jej veku vyzerať. Vlastne aj v tom mojom...

SkryťVypnúť reklamu
reklama
Obrázok blogu

Poručík James Dempsey je Američan, ktorý prišiel o parťáka pri nepodarenej protikorupčnej akcii, a keďže mu hrozí podobný osud, pošlú ho na výmenný policajný pobyt do Británie. Tam sa ho ujme elitná Londýnska metropolitná polícia na čele s večne namosúreným Spikingsom a pridelí mu spomínanú blonďavú lejdy.
Amík je to svižný a miestne metódy považuje za zbytočné zdržiavanie, takže kým Harriet vypisuje dvesto hlásení, on by najradšej naháňal zločincov popri Temži.

Vrátim sa k úvodnému odstavcu, v ktorom som spomínala prvé stretnutie Dempseyho a Makepeaceovej. Aby ste nepovedali, že si vymýšľam, vykasala som si rukávy, nachystala hasiaci prístroj (to keby tá ich iskra preskočila až k vám) a našla som spomínanú scénu v pôvodnom znení. Kochajte sa, Harriet je skutočne rozkošná (scéna, v ktorej sa stretli).

Obrázok blogu

Michael Brandon je od svojej súčasnej manželky starší o desať rokov, v čase nakrúcania to bol teda taký akurátny štyridsiatnik. Ups, aby som nezabudla - skôr, ako načriem do súdka jeho minulosti, musím upozorniť, že rovnakým menom sa pýši aj istý pornoherec (to aby ste si ich náhodou neplietli). Ono sa tento náš Michael v skutočnosti aj tak volal Feldman, a nie Brandon.
Brandon pochádza z USA rovnako ako jeho Dempsey. Narodil sa v chudobnej nevzdelanej rodine v Brooklyne, čo by bol celkom pekný úvod ktorejkoľvek biografie. A keď poviem, že takmer skončil v spároch pouličného gangu, iste mi nebudete veriť. Taký sympatický chlapec a vandal? Kdeže, kdeže... to by bolo pekne neamerické, že?
Lenže mladého Mišiaka zachránilo pred krutým osudom kino a múdra žena. V tom prvom trávil celé hodiny a sníval o tom, že raz...možno...
Vraj sa pokúšal živiť kaderníčením (dobré, nie?), keď ho frajerka presvedčila, aby skúsil herecký kurz. Odmenil sa jej štýlovo - práve tam zbalil o trinásť rokov staršiu herečku Kim Novak.
Jeho profesionálna kariéra začala grandiózne v mysterióznom horore s úchvatným názvom Štyri muchy na šedom zamate . Nechal Kim Kimou a oženil sa dosť nešťastne s ďalšou ženou.
Zvrat prišiel až v spomínanej štyridsiatke, keď dostal úlohu v našom britskom seriáli a našiel pravú ženu svojho života. Odvtedy sa mu darí v súkromí i v práci. Často ho vidieť v rôznych romantických filmoch (tzv. pilcherovkách) a občas si odskočí do epizódnych úloh ( Kosti, To je vražda, napísala, Ally McBealová, Dinotopia ).

Obrázok blogu


Britské deti však veľmi dobre poznajú jeho hlas... a viete čo? Dám vám malú hádanku, či uhádnete:
"Robí to tutút a celý deň to krúži dookola po ostrove Sodor. Čo je to?"
Ponúkam ešte zopár Michaelových osobných záľub - okrem manželky miluje behanie, potápanie a cez víkendy sa vrtá v záhradke ako krt. No povedzte, ktože by takého chlapíka nemal rád? M

Obrázok blogu

ožno už poniektorých prestáva baviť monotematickosť textu, v ktorom ona má rada jeho a on miluje ju, preto tu mám ešte dve ďalšie postavy. Nenašla som o nich veľa informácií, ale do seriálu patria rovnako ako Jurášek do Popelky.

Šéf elitnej metropolitnej londýnskej polície Gordon Spikings je onen mrzutý nadriadený, bez ktorého by milého amerického Dempseyho dávno poslali ekonomickou triedou cez oceán. Pozrite sa mu do tváre - dokázala by táto deduškovská tvár niekomu ublížiť? Ani muche, nieto Dempseymu.

Ray Smith pochádzal z Walesu a už v troch rokoch prišiel o tatka pri banskom nešťastí. Jeho kariéra sa začala uberať podobným smerom, avšak po absolvovaní vojenskej služby, ktovie prečo, obrátil kabát a nastúpil na divadelné dosky.
Odvtedy sa stala jeho doménou hlavne televízia, kde hrával v seriáloch. Spikingsa mu osud doniesol v päťdesiatke, avšak dlho sa zo slávy netešil. O päť rokov neskôr ho pomerne mladého skolil infarkt priamo počas nakrúcania.
Zanechal po sebe syna, hudobníka.

Obrázok blogu

Ďalšou šedou myškou v kolektíve detektívov je seržant Chas Jarvis . On je také to nevyhnutné zázemie, ktoré potrebuje každá hviezda, aby svietila jasne a jagavo. Hľadá, pátra, skúma... jednoducho dodáva dvojici dôkazy a informácie. Prirovnala by som to k správam. Dempsey a Makepeaceová sú ako Švajda s Puškárovou, a Jarvis im robí opáleného Tribulu.

Tá osoba sa nevolá Tribula, ale Osoba.
Konkrétne Tony Osoba. V čase nakrúcania mal za sebou 38 rokov života a dvadsaťpäťročnú hereckú kariéru. Dobre rátate, v šoubiznise sa tento Škót pohybuje od trinástich rokov. Plánoval síce študovať dizajn automobilov, ale rozumne usúdil, že takých dizajnérov je na svete hŕba, a tak sa radšej stal členom Kráľovskej Shakespearovskej spoločnosti.
Okrem stabilnej manželky a šesťdesiatich piatich rokov má na konte zopár seriálov, napríklad Profesionáli, Inšpektor Taggart, Dinotopia, či Dr.Who.

Obrázok blogu

Toľkoto k dnešnému seriálu. A keďže detektívi sú dvaja, môžem ich venovať aj Katke, aj Hyene. Hádam sa o nich nepobijú...

Mimochodom, v týchto dňoch sa seriál Vtedy a dnes dožíva významného životného jubilea. Je to rok, čo mi v hlave skrsol blbý nápad tráviť víkendy pred, pod i nad monitorom, ale práve vďaka tomu sa moje cesty rozbehli na druhý koniec zemegule.
Že pozdravujem Vlada :-)

Nabudúce: Policajt, dokonca komisár a ešte aj pes. Rex.

Zdroje a fotografie:
http://www.michaelbrandon.net/
http://www.contactmusic.com/photo/michael-brandon-the-olivier-awards-2012-held-at-the-royal-opera_5825559
http://www.ceskatelevize.cz/porady/877494-dempsey-a-makepeaceova/
http://www.dempseyandmakepeace.de/
http://www.fdb.cz/serial/dempsey-a-makepeace/fotogalerie/42454
http://martintideswell.wordpress.com/2011/11/05/chip-butties-late-nights-and-a-few-timeless-classics/
http://www.glynisbarber.com/biography.html
http://www.aveleyman.com/ActorCredit.aspx?ActorID=16163
http://www.zimbio.com/photos/Glynis+Barber/Orson+Welles+UK+Film+Premiere+Arrivals/4F-_NqChf2m
http://programy.pravda.sk/tvprogram.aspx?stanice=stv1-stv2-markiza-joj&datum=4.6.2011
http://www.moviemarket.com/index.html?kid=T106632&pty=21
http://www.screened.com/tony-osoba/14-376352/all-images/132-376353/tonyosoba05/131-543898/
http://tonyosoba.com/imagegalleryportfolio.htm
http://2.bp.blogspot.com/-_yAY3CB-OsM/Tw37cLJ6pRI/AAAAAAADAz8/QHk3MEthDXE/s1600/1994%2BGlynis%2BBarber-Bratislava%2B1.jpg

Obrázok blogu
Obrázok blogu
Obrázok blogu
Obrázok blogu
Obrázok blogu
Obrázok blogu
Obrázok blogu
Obrázok blogu
Adriana Markovičová

Adriana Markovičová

Bloger 
  • Počet článkov:  209
  •  | 
  • Páči sa:  8x

Iné moje texty môžete nájsť:* na tejto N-kovej stránke* na tejto Gorilej stránke* Sieťovkové recenzie Zoznam autorových rubrík:  RozchodológiaZápisky zblúdeného motovidlaVtedy a dnesČo mi napadloČo ma štveFotografieSpôsob ako prežiťMoje malé potešeniaNeverte ničomuZverejnené v tlačenom Sme

Prémioví blogeri

Martina Hilbertová

Martina Hilbertová

49 článkov
Juraj Karpiš

Juraj Karpiš

1 článok
Matúš Sarvaš

Matúš Sarvaš

3 články
Pavol Koprda

Pavol Koprda

10 článkov
Iveta Rall

Iveta Rall

88 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu