reklama

Hádanka

V noci, keď dlho nemohla spať jej povedal, že mu o tom môže kedykoľvek povedať. Ak bude chcieť. Ale ona mu povedala, že nechce, že teraz prežíva vo svojej duši niečo, o čom rozpráva iba Jemu jedinému, lebo je to ľahšie, v tej chvíli pre ňu ľahko dosiahnuteľné, lebo Bohu nemusí stavať slová veľké ako dom, rozmýšľať nad metaforou, aby prehĺbila myšlienku, konštruovať realitu, tak, aby bola čo najviac realite podobná a aj tak nakoniec nie je, lebo nakoniec sa z nej na svet nikdy nenarodí celá pravda o nej.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (2)

Ale v tú noc, keď je jej ťažko a dvakrát vstáva, aby si prečítala z Písma, jej dýcha na krk smrť, myšlienky o umieraní, o smrti niekoho, o svojej vlastnej, strach z ublíženia, z bezmocnosti, keď nebude môcť urobiť nič iba sa pozerať a hlavou jej letia asociácie o tom, ako si raz cestou z knižnice hovorila, že by za neho obetovala svoj život, že cíti veľkú naliehavosť, lebo Boh sa jej raz bude pýtať na lásku a spýta sa jej, kde má muža, kde je jej brat, otec, matka a čo vtedy povie, keď ich tam nenájde.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Žena, ktorá si opiera hlavu o muža a s uplakanou tvárou ho odprosuje za to, že v nej teraz niet sily.

A v noci Boh namiesto toho, aby jej dal odpoveď na veľa otázok, útechu na žiaľ, dá je túto hádanku:

Ktože je tá, čo vystupuje zo stepi,

opretá o svojho milého? (Pieseň piesní 8; 5).

Tá, čo to číta a sedí na studenej zemi, tá, čo si Boha predstavuje ako nepredstaviteľnú lásku. Tá, čo verí na zmysel aj v utrpení a fascinuje ju Frankl. Tá, ktorá o tom, včera ľudom hovorí a počúva, čo na to povedia oni.

Obrázok blogu

A ľudia povedali, že to podľa nich závisí aj od človeka, od toho aký je, od jeho osobnosti.

Lenže ja si myslím, že keď je bolesť prisilná už niet veľa možností.

Janka Maťašová

Janka Maťašová

Bloger 
  • Počet článkov:  189
  •  | 
  • Páči sa:  0x

Som ospalá farba pred západom slnka. Zoznam autorových rubrík:  KvapôčkyKvety v SlnkuRozkvitanieVločky a námrazyNezaradené

Prémioví blogeri

Karolína Farská

Karolína Farská

4 články
Monika Nagyova

Monika Nagyova

295 článkov
Juraj Hipš

Juraj Hipš

12 článkov
Matúš Sarvaš

Matúš Sarvaš

3 články
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu