reklama

Dobré bývanie

120 000 000 € na vilu hodnú premiéra nemôže mať každý. Na bývanie predsa len peniaze treba. Na dobré bývanie však ani stodvadsať miliónov nemusí stačiť.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (3)

„Áno."

„Áno."

Príbeh sa začal písať v sobotu, v lete 1965.

Od tej doby toho naši dnešní susedovci, pán Jozef a pani Mária, postíhali dosť. Založili si rodinu, vychovali deti, zabezpečili bývanie, tisíc ráz prekopali záhradu. A pán Jozef - ako správny chlap - postavil dom, zasadil strom a synov splodil hneď dvoch. No nádhera.

Idylka však netrvala večne a rozplynula sa, keď by to človek čakal najmenej, na dôchodku. Domček vystavaný, miesta pre celý regiment. Okná novučké, fasáda ako zo škatuľky. Aj autíčko ešte vládze. A záhrada, na tú majú celý deň.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Treba však okolo toho domu prejsť. Alebo ešte lepšie - nechať sa pozvať na návštevu a tíško sa doplaziť o čosi skôr. Ten vreskot vás pripraví o sluch, aj keď kráčate popred domom na ulici. Naši dvaja susedovci si čas na dôchodku vypĺňajú zvláštne. Hádajú sa na najrozličnejšie témy .

„Kde sú tie papiere, Jožo? Tebe som ich dávala! Kde si ich strčil, krucifix?!"

„Nevrieskaj do Boha!"

„Ja že vrieskam?! Čert mi ťa bol dlžen... Choď do pekla, choď a uškvar sa! Len tie papiere!"

Jeseň života tak býva u našich susedov spravidla upršaná. Darmo zavriem okno, darmo strčím hlavu pod vankúš - pol ulice sa trasie v základoch. Idylka.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Pán a pani susedovci si totižto zo svojho domova spravili bojové pole. Stíchnu, keď prídu deti, stíchnu, keď príde poštár, ale denno-denné bum-bác-rata-tata-vŕŕŕ nenasvedčuje tomu, že by si nažívali v hniezdočku. Manželia Jozef a Mária si totiž namiesto domova nažívajú dome.

Snom každého človeka je mať krásny byt. Priestrannú kuchyňu, vkusnú obývačku, balkón s výhľadom na more. A celkom najlepšie - vilu s palmami a súkromnou plážou. Pri bývaní však nie vždy najviac záleží na tom kde, ale s kým ako.

Naši susedia majú vlastný dom aj veľkú záhradu. Zateplili a omietli, vymenili okná. Majú sa však lepšie ako pred tridsiatimi rokmi? Tlačili sa vtedy v dvojizbovom byte štyria, to mi teta hovorila viackrát, ale nie je im dnes v tom obrovskom dome akosi prázdno?

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Optimálnou kombináciou, samozrejme, je mať luxusné bývanie aj atmosféru domova, tridsať izieb a osem kúpeľní aj veľkú rodinu. Ak si však mám vybrať - buď vila s bazénom a plážou, kde by som sa vyvaľoval celkom sám alebo priemerný byt, kam občas zatečie, ale vždy ma tam čaká božtek a nejaká spoločnosť, neváham ani chvíľu. Dobré bývanie, to nie sú len veľké izby, podlahové kúrenie a záhrada. Dobré bývanie, to je kútik, čo môžeme nazvať domov.

Skúsenosť Corinne Hofmannovej však predsa len dokazuje, že ani bývanie, podobne ako mnoho iných vecí, nie je čierno-biela vec. Darmo má človek okolo seba ľudí, ktorých má rád, keď musí pohodlie mesta vymeniť za chatrč ucapkanú z blata a trusu.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Vo svojom bestselleri Biela Masajka totiž švajčiarska autorka opisuje zaujímavú skúsenosť so životom v Keni. Zaľúbila sa do Masaja, porodila dcérku a myslela si, že život medzi Masajmi bude krásny, ľahký, romantický. Ak sa má však človek z bytu vo Švajčiarsku presťahovať do chatrče v Keni, príslovečné „láska hory prenáša" akosi platiť prestáva.

Na dobré bývanie, aj keď to veľmi poeticky neznie, láska, rodina a pocit bezpečia jednoducho nestačia. Aby bolo bývanie naozaj dobrým, treba v ňom miesto, kde mama vaľká cesto a pečie koláče. Treba v ňom kútik, kde sa deti hrajú a píšu domáce úlohy. Treba v ňom kreslo, kde otec číta noviny. Aby poézia mohla fungovať, treba maltu a tehly.

Iste, každý chce občas ujsť, zlomiť stereotyp a vybehnúť z mesta plného aut, betónu a uponáhľaných ľudí na opačnú stranu zemegule. Aj ja občas myslím na to, aké by bolo nasťahovať sa do opustenej ulity slimáka, večer zaspávať pod hviezdami a kúpeľňu mať pod vodopádom. Najlepší pocit však je vedieť, že existuje miesto, kam sa dá vždy vrátiť, že existuje miesto, kde sa dá cítiť bezpečne. Domov. Dobré bývanie.

Radovan Potočár

Radovan Potočár

Bloger 
  • Počet článkov:  96
  •  | 
  • Páči sa:  1x

Boli Sme. Zoznam autorových rubrík:  Vážne veciVlažne vážneTrochu scestyPrózaŠkolyEsej?Nezaradené

Prémioví blogeri

Adam Valček

Adam Valček

14 článkov
Yevhen Hessen

Yevhen Hessen

20 článkov
Lucia Šicková

Lucia Šicková

4 články
Matúš Sarvaš

Matúš Sarvaš

3 články
Monika Nagyova

Monika Nagyova

295 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu