reklama

Kedy začneme oslovovať elektronické knihy krstným menom

Mám doma na polici jedného Stephena Kinga a Irvina Welsha, v práci mám aj pár Shakespearov. Ale vo svojom Kindle mám len nejaké knihy od Stephena Kinga a rôznych iných autorov. Knihy často oslovujeme menom autora. Reprezentujú jeho osobnosť, vedomosti a odkaz. Ich počet je limitovaný množstvom výtlačkov a to ich robí exkluzívnymi. Môžete si skopírovať jednotlivé stránky, ale už to nebude tá istá kniha vo väzbe a s obálkou.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (1)
Obrázok blogu
(zdroj: Erik Rédli)

 Súbory v elektronickej knihe nemajú meno. Čítačka ich pojme také množstvo, že by už išlo o krízu identity. A hodnota sa znižuje s narastajúcim množstvom kusov. Z väčšiny formátov si môžem urobiť toľko identických kópií, koľko len chcem a tým strácajú hodnotu a jedinečnosť.

 Je to podobné, ako keď v škole rozdám žiakom prázdne papiere a píše sa test. Neskôr si kolega odo mňa vypýta test konkrétneho žiaka a nazve papier menom: "daj mi XY". Papier získal meno a určitú hodnotu, pretože obsahuje žiakove vedomosti.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

 V minulosti si ľudia zaznamenávali všetky úspechy a medzníky, aby sa zachovali aj pre nasledujúce generácie. Viliam Dobyvateľ dal spísať Knihu posledného súdu, aby mal prehľad o všetkom, čo mu patrí – vrátane Londýnskeho Toweru. Kniha je stále majetkom národného archívu a dozvieme sa z nej veľa o dobovej spoločnosti, kultúre a politike.

 Viliamova kniha a ďalšie texty, napríklad Chamurapiho zákonník alebo nápis Laugaricio na skale v Trenčíne, slúžia ako trvalé historické pamiatky. Preto by sme nemali zanevrieť na papierové knihy. Dnes by si Viliam pravdepodobne spravil s Towerom selfie, aby mal pamiatku.

SkryťVypnúť reklamu
reklama
Obrázok blogu
(zdroj: Erik Rédli)

 Tu je moja selfie s Towerom v Londýne. Dokedy však vydrží? Papierové knihy a iné fyzicky hmatateľné písomné pamiatky majú určitú hodnotu. Najmä kópie z čias, keď ešte tlač nebola masovo rozšírená. No keď si môže pamiatku vytvoriť každý, ich celková hodnota ide dole. Preto sú elektronické formáty len spôsobom, ako zaznamenať hodnoty. Nie sú to ešte skutočné hodnoty. Iba čas najlepšie ukáže jej skutočnú hodnotu pretože čas je najlepší test hodnôt.

Ak si doma vystavíte knihu, ľudia sa vás budú pýtať: "Skvelé, máš Stephena Kinga." Ale ešte si chvíľu počkáme, kým niekto nazve elektronický dokument krstným menom. 

SkryťVypnúť reklamu
reklama

 Je marec a okrem "zacvičiť si starec" je to aj mesiac knihy. V kníhkupectvách je ich plno, len ľudia majú čoraz menej času čítať. Preto som sa pred časom rozhodol „postovať“ zaujímavé knihy na Twitter. Môžete si ich pozrieť, ak do vyhľadávača zadáte #erikbooks. Twitter vám zobrazí obsah aj keď nie ste registrovaní užívatelia. Navyše, príspevky majú limit 140 znakov, preto sú komentáre stručné a hodia sa aj ľuďom, ktorí v kníhkupectve nestíhajú čítať celé knihy. Je to po anglicky, ale jedna z výhod elektronických textov je, že sa dajú pomerne ľahko preložiť. 

Erik Rédli

Erik Rédli

Bloger 
  • Počet článkov:  85
  •  | 
  • Páči sa:  1x

Pracoval som ako čašník, učiteľ, osobný tréner; teraz robím v oblasti médii a žurnalistiky. Zaujímam sa o šport, cestovanie, kultúru, ekonomiku - hlavne teória hier a rozhodovania, španielčinu, rockovú hudbu a nejaký ten self-development.Nemám 100 riešenie na žiadny problém, ale snažím sa svoje názory aspoň občas konfrontovať s ostatnými aj prostredníctvom blogu... Zoznam autorových rubrík:  CestovanieWorkout a životný štýlKultúra a hard rockKomentáre a troška politikySúkromnéNezaradené

Prémioví blogeri

Monika Nagyova

Monika Nagyova

295 článkov
Iveta Rall

Iveta Rall

87 článkov
Zmudri.sk

Zmudri.sk

3 články
Post Bellum SK

Post Bellum SK

74 článkov
Pavol Koprda

Pavol Koprda

10 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu