reklama

Prečo je dôležité poznať (ne)priateľa

Minulú stredu radikáli zaútočili na redakciu satirického magazínu v Paríži a nechali za sebou 12 mŕtvych. Kto pácha zlo a je mu dokázané, že sa previnil proti zákonom danej krajiny, musí byť potrestaný. Ale dnes už neplatí oko za oko, zub za zub, preto má každý právo na riadny proces. V tejto modernej vojne sú však zapojené obe strany a je ťažké zistiť, kde je pravda a chytiť skutočných páchateľov. Preto v hneve a amoku zaútočíme na to, čo považujeme za najdôležitejšie pre nášho zdanlivému nepriateľa.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (0)

 Trend zvaný terorizmus tento jednoduchý akt pomsty rozvinul do takej miery, že sa mu venuje samostatná vedná disciplína. Hlavným cieľom teroristov je upozorniť na seba a vyvolať pocit strachu. Je prirodzené, že spoločnosť žijúca v strachu prestane racionálne uvažovať a začne si brániť to najcennejšie. Často to však nie je naša viera a holý život, ale materiálne hodnoty, ktorými sme boli zotročení. Veď aj malé deti dnes radšej ťukajú do tabletu, namiesto toho, aby si išli zacvičiť do záhrady. 

Božia ruka z Katalánska. V rannom stredoveku sa boh nesmel zobrazovať ako postava. Islam stále dodržiava prísne pravidlá pri zobrazovaní proroka Mohameda.
Božia ruka z Katalánska. V rannom stredoveku sa boh nesmel zobrazovať ako postava. Islam stále dodržiava prísne pravidlá pri zobrazovaní proroka Mohameda. (zdroj: http://en.academic.ru/)

Kresťanská viera nám nedovolí ísť v názoroch proti jej učeniu – nebudeš mať iných bohov okrem mňa, nevezmeš meno Božie nadarmo. Ale takisto nám naša viera nedovolí preriecť krivého svedectva proti blížnemu svojmu. Podľa učenia, všetci ľudia na zemi boli stvorení Bohom, aj keď v neho neveria, a preto sme si všetci blízki. Navyše, kresťanstvo, judaizmus a aj islam majú spoločný základ, toho istého Boha, len ho nazývajú iným menom. Dokonca existuje blízke prepojenie medzi kresťanstvom a budhizmom. Preto by sme mali prehodnotiť postoj k fenoménu, ktorý je znova témou číslo jeden, po minulotýždňových útokoch v Paríži.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

 Rozdiely a z nich prameniaca rivalita až neznášanlivosť medzi náboženstvami a národmi bola spôsobená úzkou skupinkou ľudí. Stále existujú isté vrstvy spoločnosti, ktoré majú vplyv na zvyšok. V stredoveku zneužívali svoju fyzickú moc, aby ľudí presvedčili o svojej pravde. Dnes je to v podstate to isté, len pod pokrývkou demokracie máme pocit, že sme “slobodní”. Prečo však potom vybuchujú autá, ľudia prichádzajú o prácu bez objektívnych príčin alebo sú odhalené škandály, ktoré sa predtým prehliadali. Toto sú niektoré z prostriedkov, ktoré dnes mocní využívajú, aby diktovali verejnú mienku. Fyzické tresty boli nahradené psychickými prostriedkami.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

 Samozrejme, že vplyvní sa snažia šíriť mienku, ktorá slúži ich záujmom. Každý vie, že o čo ide napríklad na Blízkom Východe, ak nie, nech si kúpi obrázkovú knižku a zistí, čo poháňa americké tanky a vozidlá. Nie je prekvapujúce, že veľa vplyvných Američanov má peniaze v ropných spoločnostiach, dokonca aj bývalí prezident Bush, a je v ich záujme, aby arabský svet stratil monopolné postavenie na trhu s ropou v čase, keď ceny ropy klesajú a Rusko je limitované sankciami, Arabské krajiny stláčajú cenu len preto, aby ešte viac odrovnali konkurenciu. Je to bežná stratégia konkurenčného boja a ten, kto ako prvý použije hrubú silu, tým dáva najavo svoj strach.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

 Stavím sa, že väčšina ľudí, ktorí kritizujú moslimov a aj iné náboženstvá ani poriadne nevie, čo je to ten islam a odkiaľ sa vzal. Rovnako nevedia nič o kresťanstve a toto platí pre obe skupiny. Aj pre tých, ktorých nazývame teroristi. Dobrý moslim vie o svojej viere oveľa viac, ako bežný obyvateľ západnej kultúry a svojej krajine a preto ho rozhorčia vyobrazenia Mohameda na obálke satirického magazínu. Veď aj stredovekú cirkev rozhorčili obrazy svätých, ktoré sa vymykali prísnemu kánonu zobrazovania svätých. Radikál si rýchlo osvojí toto rozhorčenie, ale zabúda na skutočnú vieru a rozvážnosť. Islam schvaľuje vojnu za účelom obrany viery, židia sa občas museli postaviť do boja počas svojej cesty cez púšť a kresťania pred tisíc rokmi zasa chceli získať naspäť Jeruzalem. Je prirodzené, že si človek bráni svoje hodnoty. No za normálnych okolností, všetky náboženstvá kážu mier a porozumenie.

SkryťVypnúť reklamu
reklama
Podobne ako v USA sa Charlie Hebdo vypredal aj v Bratislave.
Podobne ako v USA sa Charlie Hebdo vypredal aj v Bratislave. 

 Poznanie je kľúčom k porozumeniu a preto skôr, ako niekoho odsúdim, alebo si o ňom vytvorím názor, tak si naštudujem niečo o jeho kultúre a ak je to možné, snažím sa ho spoznať čo najviac ako človeka. Pretože pred stvoriteľom sme všetci ľudia a posudzuje nás bez ohľadu na náš pôvod alebo podiely v ropných spoločnostiach. 60 výtlačkov Charlie Hebdo, ktoré dorazili do bratislavského Interpress pod Michalskou sa vypredalo behom dopoludnia. Ľudia sa zaujímajú!

Erik Rédli

Erik Rédli

Bloger 
  • Počet článkov:  85
  •  | 
  • Páči sa:  1x

Pracoval som ako čašník, učiteľ, osobný tréner; teraz robím v oblasti médii a žurnalistiky. Zaujímam sa o šport, cestovanie, kultúru, ekonomiku - hlavne teória hier a rozhodovania, španielčinu, rockovú hudbu a nejaký ten self-development.Nemám 100 riešenie na žiadny problém, ale snažím sa svoje názory aspoň občas konfrontovať s ostatnými aj prostredníctvom blogu... Zoznam autorových rubrík:  CestovanieWorkout a životný štýlKultúra a hard rockKomentáre a troška politikySúkromnéNezaradené

Prémioví blogeri

Martina Hilbertová

Martina Hilbertová

49 článkov
Lucia Šicková

Lucia Šicková

4 články
Monika Nagyova

Monika Nagyova

295 článkov
Post Bellum SK

Post Bellum SK

74 článkov
Milota Sidorová

Milota Sidorová

5 článkov
Pavol Koprda

Pavol Koprda

10 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu