reklama

Transsibírska magistrála z Bratislavy

Dnes som sa znova ocitol na Východe, pretože cestujem z Bratislavy smerom do Levíc. Plus 30 stupňov, preplnený vlak. Chalan pri záchodoch sa snaží čítaž knižku, „God Hates Us“, čo vyznieva celkom ironicky.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (7)
Obrázok blogu

Predieram sa chodbičkou, na ktorej postávajú študenti, riešiaci baby, ktoré ich už čakajú na chate spolu so zmrzlinou a staršie panie vracajúce sa na vidiek s nákupmi z veľkomesta. Bezdomovec sa potáca popri mne ako snowboardista, ktorý si neodopol dosku a skáče s ňou ku vleku. Zrazu prudký pohyb, vyleje sa mi z ruky cappuccino, niečí pes začne zavýjať, pretože mu privrelo chvost do dverí a ľudia skoro popadajú, lebo sa vlak odrazu pohol. Vitajte na Transsibírskej železnici.

 Zablúdil som do prvej triedy, kde sú voľné miesta, ako tiché miesta na trhu, ktoré si nikto nevšimol. Nikdy by som si dobrovoľne nekúpil lístok sem, pretože nechcem patriť medzi ľudí, ktorí si myslia, že tým získavajú nejaké privilégium, ako keby sedeli na hokeji vo VIP lóži s Putinom. Aj tam by som asi začal hádzať kaviár von oknom, bezdomovcom. Vraciam sa do druhej triedy, v chodbičke počkám, kým sa snowboardista dotacká naspäť z toalety (cigaretu nemám a aj tak tu nemôžeš fajčiť) a zaujímam pozíciu v hlbokom podrepe, čo je jedna z najzdravších pozícií v histórii.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Môj kamarát vie perfektný príbeh o tom prečo ľudia v Rumunsku vykonávajú potrebu v tejto polohe. Myslím, že je zaužívané aj na východe, stretol som sa s tým v Litve. Ľudia v podrepe dokážu lepšie uvolniť svaly a aj obsah... Celkovo, drep je jeden z najlepších cvikov, len ľudia sú už príliš pohodlní. Miesto toho, aby podstúpili trošku námahy a zlepšili kondíciu prirodzenými pohybmi, budú radšej hľadať výhovorky a ľahšie cesty - na ktorých niekto dobre zarobí.

Obrázok blogu

Vlaky zadarmo zhoršili situáciu pre cestujúcich, no aspoň nás skvele pripravujú na horšie časy - a možno aj na vojnu, ktorá už na východe zúri. Človek, ktorý pričasto cestuje prvou triedou, zabúda na to, aké veci trápia ostatných. Kvôli tomuto v niektorých krajinách politici nedokážu riešiť problémy bežných ľudí. Preto sa krčím medzi ostatnými na chodbičke a veľa sa dozviem. Niektorí si fakt myslia, že vlaky zadarmo sú fajn. Opýtajte sa tej pani, ktorej skoro privrelo do dverí psa. Niektorí cestujúci si mysleli, že rozliate kapučíno je produkt, na ktorý pes nepotrebuje podrep...

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Rozložil som si notebook, najskôr preto, lebo v ňom mám cestovný lístok a po druhé preto, aby som si zapísal tieto dojmy. Hemingway písal po stojačky, aby čitateľa nenudil dlhými opismi a Solženicyn si svoje zápisky robil určite potajomky v gulagu. Možno práve preto sú ich diela také nadčasové, že zachytili život človeka v stiesnených podmienkach, aké som nikdy poriadne nezažil.

Väčšina krajín, ktoré som navštívil, sú na západe, preto Bratislavu porovnávam zo západnými metropolami. No počas tejto cesty som si znova uvedomil, rovnako, ako pre prečítaní Gorily, že by som mal navštíviť aj východ, aby som poriadne videl, na čom vlastne sme. Či sme už skoro ako západ alebo sa stále tlačíme vo vagónoch so zvieratami...

Erik Rédli

Erik Rédli

Bloger 
  • Počet článkov:  85
  •  | 
  • Páči sa:  1x

Pracoval som ako čašník, učiteľ, osobný tréner; teraz robím v oblasti médii a žurnalistiky. Zaujímam sa o šport, cestovanie, kultúru, ekonomiku - hlavne teória hier a rozhodovania, španielčinu, rockovú hudbu a nejaký ten self-development.Nemám 100 riešenie na žiadny problém, ale snažím sa svoje názory aspoň občas konfrontovať s ostatnými aj prostredníctvom blogu... Zoznam autorových rubrík:  CestovanieWorkout a životný štýlKultúra a hard rockKomentáre a troška politikySúkromnéNezaradené

Prémioví blogeri

Post Bellum SK

Post Bellum SK

74 článkov
Jiří Ščobák

Jiří Ščobák

752 článkov
Yevhen Hessen

Yevhen Hessen

20 článkov
Adam Valček

Adam Valček

14 článkov
Pavol Koprda

Pavol Koprda

10 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu