reklama

Dve sprosté kávy

Tak toto už nedá dokopy nikto. Koniec! Definitívny! Takto na smrť rozhádaní sme ešte neboli nikdy. A to sa poznáme už štyri roky, z toho vyše pol roka sme zobratí. Vzala malú dcérku a buchla dvermi. Vraj som ich videl naposledy. Bože, čo teraz?

Písmo: A- | A+
Diskusia  (17)

Zostal som sám v našom novombyte. Načo som ho vybavoval? Pre seba? Mohol som ostať u mamy, tak ako onaišla teraz k svojej, s mojou dcérkou. Koľko som sa kvôli bytunabehal. Celé tri týždne čakania, kým som od podania žiadosti dostal kľúče.Vrátim ho podniku? Aj tak sme ho ešte nestihli zariadiť, iba čo vyšloz 30-tisícovej mladomanželskej pôžičky – kovral, stena, gaučová, práčka, chladnička.A pre koho to všetko?

Pred pár mesiacmi, keď sme každúchvíľu čakali bábätko a bývali nejaký čas u nás, potom u svokrovcov,mi v robote poradila kolegyňa osloviť riaditeľa. Magulu vraj dobre pozná,je to dobrý človek, taký ľudský. Často chodí do prevádzok, porozpráva sa,určite ma vypočuje. Asi o dva dni šiel Magula aj cez našu. V menemojej minirodiny a ešte nenarodenej dcéry som nabral všetku odvahu,postrkovaný kolegyňou. „Choď, ten malý,to je on!“ Zamieril som do skupinky vyobliekaných pánov a oslovil tohov najmenšom obleku. Riaditeľ ma chytil okolo pliec, neberúc ohľad na moješpinavé montérky, trblietajúce sa od skleného vlákna, a idúcky do ďalšejprevádzky si ma vypočul. Poradil, čo mám všetko pobehať a do konca mesiacabol jednoizbový byt. A teraz tá hanba! Mám ísť znovu za ním, že ďakujem,už si neprosím?

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Sedím s hlavouv dlaniach, vyruší ma až syčanie polievky v kuchyni. Ani ju nestihladokončiť. Opatrne prekračujem porozbíjané kávové šálky na zemi a vypnemplyn. Bože, prečo sa to tak rýchlo zomlelo? Že pokojná nedeľa, uvaríme si obed,pôjdeme s kočíkom von... Kde to vlastne začalo? Tuším som jej pripomenul,ako minule varila kura aj s drobkami. Tie však boli schované v trupe,v igelitovom vrecku, načo prišla až pri prestieraní. Ale to sme sa tomuvtedy iba zasmiali. Predtým bola ešte väčšia sranda, keď som sa jej pri obedespýtal, či kura stálo 37.50 Kčs. Že ako to viem. Namiesto odpovede somz taniera vylovil vegetou sfarbenú cenovku. Dnes ju tie nedávne spomienkyriadne vytočili. Veď ja viem, maturovala tehotná, a nie z predmetuvarenie. Kuchtiť sme sa učili za pochodu obaja. Ona robila doteraz pokusy s kuraťom,ja s lunch-meatom – na dusenej cibuľke, so surovou, s vajíčkami, bez,so zemiakmi, bez, s chlebom... Ale pre to sme sa dnes nevadili. Aha, už tomám. Nadávala na moju lakomú rodinu, ale ja som jej tuším predtým pripomenul tújej. S platením svadby išli rodičia fifty-fifty, ale z ich strany tambolo o polovicu viac hladných a smädných krkov. Dostal som to nazad,že z mojej strany všetci neprišli, lebo sú moc fajnoví. Ale jej strana sizas tajne nalievala pod stolom nejakú lepšiu pijatiku. A otec jej dal 5tisíc. A že koľko naši - nič!

SkryťVypnúť reklamu
reklama

No tá dnešná hádka začalas iným. Čo mohlo 19-ročnú mladú mamičku a 22-ročného novopečenéhootca, ktorí len nedávno vhupli rovnými nohami do nového, samostatného života, a užso zodpovednosťou za malinkého človiečika, tak rozzúriť, že už to musí skončiť?V rozliatej káve a črepoch na zemi, ani nemusím byť veľký veštec,nachádzam odpoveď. Ráno som robil dve kávy ja. Pritom bola hore skôr. Musel somkvôli tomu vstať. Ona sedela, ľahšie jej bolo postaviť sa. Pred obedom sme sizvykli dať ešte jednu, veď sme už obaja dospelí, nie? Aj keď som bol bližšiek sporáku, na rade bola ona. Keď zalievala kávu, lyžičky malav šálkach na pravej strane. Taká blbosť! Kanvicou mohla niektorú prevrhnúťa obariť sa. Svoju kávu vyliala do drezu a šálku tresla o zem.Ja som ju ani nevylieval, rovno som ju plnú tresol o zem tiež. Bože môj dobrý,pre dve sprosté kávy! Na vine boli iba dve sprosté kávy, vlastne len dve kávovélyžičky!

SkryťVypnúť reklamu
reklama

P. S.: Mladí, prosím vás, nehľadajte na mape tú fabriku a jejriaditeľa Ing. Štefana Magulu. To bábätko malo v októbri už 26 rokov. Ajďalších dvoch vlastných súrodencov.

Ladislav Šebák

Ladislav Šebák

Bloger 
  • Počet článkov:  169
  •  | 
  • Páči sa:  4x

Optimista bez dlhodobých plánov, s očakávaním, čo prinesie zajtrajšok, šok, šok, šok... Zoznam autorových rubrík:  Trnava dnes a kedysiTrnava 20. storočiaTrnava 21. storočiaHistóriaFotky z balkónaDetiFikcieLumpáreňSpomienkyDedkove spomienkyTrampingVeselé historkyÚvahySúkromnéNezaradené

Prémioví blogeri

Martina Hilbertová

Martina Hilbertová

49 článkov
Juraj Hipš

Juraj Hipš

12 článkov
Post Bellum SK

Post Bellum SK

74 článkov
Juraj Karpiš

Juraj Karpiš

1 článok
Matúš Sarvaš

Matúš Sarvaš

3 články
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu