reklama

Láska ku zvieratám sa tuším nezmenila

Pamätám si len na jeden „svoj“ Medzinárodný deň detí v Trnave, a to som tuším končil prvú triedu na základnej. Teda v roku 1967. Bolo horúco ako v tieto dni, potil som sa v maske leva, ktorú som si vlastnoručne vyrobil z dvoch dokopy zošitých výkresov. Ako tak na nich držala hriva z inštalatérskej kúdele, pripevnená tekutým kancelárskym lepidlom. Mal som taký sivý bezrukávový overal, na zadku sa mi hompáľal kúdeľový chvost.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (7)

V porovnanís dnešnými nenápadnými pripomenutiami MDD to býval výnimočný a slávnostnýdeň. Šlo o klasický sprievod hore-dolu hlavnou mestskou ulicou, ktorého sazúčastnili deti všetkých trnavských škôl. Všetky v maskách. V tom časev kinách letel Vinnetou, Nšo-či, Old Shatterhand, Ribanna..., ichčiernobiele fotky predávali po korune v každom stánku PNS, vystavené boli,spolu s Gottom, Neckářom, Hálom, Bardotkou, Cardinalkou, ajv papiernictve na Evanjelickom dome. Vinnetou bol na vrecku trenírok, napeňaženkách... V rádiu po drôte každú chvíľu hrali pesničku „Biely mustang, čierne vlasy, puškastriebrom obitá, čo sa na prérii stalo, všetko v stopách prečíta...“V sprievode masiek šli aj dva skutočné kone, vedľa ktorých kráčali dvajadospeláci, ale na nich sedeli dvaja starší žiaci v kostýmoch Vinnetouaa Old Shatterhanda. Určite som nebol sám, kto vtedy tak strašne túžilsedieť na ich mieste...

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Neviem,aké zážitky si do dospelosti odnášajú terajší oslávenci. Možno tiež bohaté, aleja ich akosi nevidím. Možno som slepý, možno som stratil detský zrak. My smemali hrdinov, ktorí namiesto zabíjania omračovali päsťou. Aj tie hry. Boli smestále v pohybe, na čerstvom vzduchu, nie izolovaní, so slúchadlami naušiach, rukou na myši. Nekŕmili sme sa denne fastfoodom a colou, vedelisme si odkrojiť a natrieť chleba, zarobiť sirup, vystrihovať, šiť,skrutkovať, zatĺkať klince, zametať, umývať riady... to dnešné decká nevedia.Je to novou dobou? Nebudú z toho nič potrebovať po osamostatnení? Doučiasa, alebo bude vždy v obchodoch krájaný chlieb, obložené bagety, zaplatiasi služby, namiesto lepenia defektu si kúpia novú dušu, či rovno nový bicykel?Je na vine doba, alebo my rodičia? Alebo tu nikto nemá žiadnu vinu a všetkoje v poriadku?

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Taktosom rozmýšľal, keď som včera chodil s dcérkou po meste. Už piaty rok tu na MDD mestský úrad v spolupráci s niekoľkými organizáciami a mnohýmidobrovoľníkmi pripravuje pre deti zopár atrakcií. Tentoraz 1. jún nevyšiel napracovný deň, tak sa oslavovalo s predstihom.

Obrázok blogu

Začalisme skratkou cez vynovený amfiteáter.

Obrázok blogu

Eštejedno kolečko okolo novej fontány a ideme.

Obrázok blogu

Taktakúto strémovanú ťa nepoznám.

Obrázok blogu

Láskaku zvieratám sa tuším nezmenila.

Obrázok blogu

V stánkuhandlovského Geronima podriemkavalo šteniatko aljašského malamuta.

Obrázok blogu

V tieni,za kusom látky s matkiným pachom, vyhľadávali tieň jeho ďalší trajasúrodenci. Narodili sa 2. mája.

SkryťVypnúť reklamu
reklama
Obrázok blogu

Odvážlivcisi na hrnčiarskom kruhu mohli vlastnoručne vyrobiť hlinenú nádobu. Chlapec situším vyrobil popolník.

Obrázok blogu

No,s joystickom ti to ide lepšie, ale ani starší chlapci sa nevedeli anitrafiť do loptičky.

Obrázok blogu

Nachvíľu do chládku do skejťáckej predajne.

Obrázok blogu

Malisme šťastie stretnúť ešte poníka. Aj ja by som si potľapkal, ale už som na také koniny starý.

Ladislav Šebák

Ladislav Šebák

Bloger 
  • Počet článkov:  169
  •  | 
  • Páči sa:  4x

Optimista bez dlhodobých plánov, s očakávaním, čo prinesie zajtrajšok, šok, šok, šok... Zoznam autorových rubrík:  Trnava dnes a kedysiTrnava 20. storočiaTrnava 21. storočiaHistóriaFotky z balkónaDetiFikcieLumpáreňSpomienkyDedkove spomienkyTrampingVeselé historkyÚvahySúkromnéNezaradené

Prémioví blogeri

Karolína Farská

Karolína Farská

4 články
Monika Nagyova

Monika Nagyova

295 článkov
Juraj Hipš

Juraj Hipš

12 článkov
Juraj Karpiš

Juraj Karpiš

1 článok
Post Bellum SK

Post Bellum SK

74 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu