reklama

Stratený raj III.

Problém s drevom na slávnostnú pagodu duchom veční chalani vyriešili hravo. Všetko bude na veľkoplošnej obrazovke, na mieste, kde sa x-krát v piatok rýľom vykrajovala tráva aj s hlinou a v nedeľu sa po odstránení popola dávala naspäť, zalievaná vodou z potoka.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (5)
Obrázok blogu


Táborák, originál zo siahovíc, nakrútili naminidisk pred rokmi, zajtra večer o ôsmej si to pozrieme komplet aj sozapálením pagody zo štyroch svetových strán, hymnou s bežiacim textom,šerifovým príhovorom i uzavretím kruhu čistoty okolo ohňa. Napriek tomu,že široko-ďaleko nebolo stromu, bolo počuť veselé vtáčie trilkovanie. No nevychádzaloz reprodební zamaskovaných sieťou v rohoch lúky. Až keď mi nejakýškovránok zaštebotal skoro rovno do ucha, zistil som, že to chalani majúv mobiloch také prírodné zvonenia. Niektorí vytiahli aj laptopy,pochválili sa s deťmi a vnúčatami. Na veľkoplošnej obrazovke simládež, ktorá sa nezúčastnila výstupu do pohostinstva, mohla pozrieť historicko-prírodopisnéfilmy, aj prezentácie zhotovené zo starých fotografií, väčšinou v pozadí s užzaniknutou zrúcaninou hradu Korlátka nad Rozbehmi alebo spomínanýmpohostinstvom. Prežilo vraj iba pohostinstvo, ako dosvedčila mládež, ktoráv noci v jedno a viacčlenných skupinkách prichádzala zhora,veselo si rapujúca naše srdcovky od Miška Tučného a potkýnajúca sa opahýle. Majú to ľahšie, my v ich veku sme si mohli ešte aj oči vypichnúťna konárikoch. No teraz nám postarším bolo dobre aj tu dolu, so svojimichorobami a liekmi, aj minerálky bolo dosť, asi niekto prehral Hodinupravdy.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
Obrázok blogu


Nedeľa bývalavždy nostalgická. Tí z ďaleka odchádzali skôr, klaksóny na pozdrav bolopočuť až kým nezašli za kameňolom. Hostiteľská osada to mala už ľahšie akov minulosti, Raz-dva mali na autách naložené generátory, aparatúru, grily,drvičku na PET fľaše, lešenárske trubky. Vonku nechali zatiaľ iba zopár kresiel,v ktorých sme si ešte trochu potlachali. Zostali už len chalani zoStrateného raja a ja. Mladí naposledy skontrolovali okolie, aby to tu okrempošliapanej trávy vyzeralo ako pred tromi dňami. „Tak čo, Strapec, ak saponáhľaš domov, zvezieme ťa,“ – ponúkol sa Džony starší. „Kam by som saponáhľal, šerif. Tamto hore nad Mravenčou lúkou sa mi zdá, že sú nejaké stromy,asi sa tam prejdem.“ „Do večera tam nevyjdeš... aha, aby som nezabudol. Nechcelsom ťa ráno budiť. Rozdávali sme každému na pamiatku dévedéčko z tejtoakcie. Mladý sa pochlapil, do rána kopíroval.“ V rozpakoch som si ho chcelzavesiť na vojenský gombík, ako kedysi comrátko z brezového dreva. Poniekoľkých márnych pokusoch som si ho šuchol do sumky, vedľa cancáku. Vliekolsom ho zbytočne, nik sa mi nepodpísal, nik nemal pero. Len čo mi ho niektoríorazítkovali aj s IČOm aj s DIČOm.

SkryťVypnúť reklamu
reklama
Obrázok blogu

S teľacinouna chrbte som si sadol na najbližší peň. Zaburácali motory a znelo to akodlhočizné Ahóóój. Potom nastalo strašné ticho, až uši boleli. Privítal by somaj čvirikanie mobilov. Vrátil som sa až k bývalému salašu, za ktorým pristudničke začínal strmý chodník hore na temeno kopca. Na obrovskom rúbanisku sanedalo zablúdiť, ale lepšie sa liezlo po vyšliapanom ako sa potkýnaťo mŕtve korene. Mám čas ísť ako hodinová ručička. A vysoko hore tofakt vypadalo na ozajstné stromy.

Práve sazmrákalo, keď som vyšiel celkom hore. Ale nebolo to len únavou, že som sa oprelo najbližší smrek a nehľadiac na lepkavú živicu ho tuho objal. Keďsme toho už obaja mali dosť, zviezol som sa do machu, a stáles batohom na chrbte sa o neho oprel. Už som spomínal, že by som chcelumrieť niekde hore na kopci, s výhľadom do neba...? Odniekiaľ z horasa mi zdalo, že počujem spev Jaroslava Velinského: „Kdo mi zatlačí voči, kdo mi hlavu votočí, abych viděl na ten modrejstrop...“ V sumke som našmátral DVD. Na obale bola v strede býčejlebky vycifrovaná 50-ka, v zahnutých rohoch písmenká T. a O. a v polkruhuna spodku kovbojským fontom napísané - Stratený raj.

SkryťVypnúť reklamu
reklama
Obrázok blogu


(koniec)

Ladislav Šebák

Ladislav Šebák

Bloger 
  • Počet článkov:  169
  •  | 
  • Páči sa:  4x

Optimista bez dlhodobých plánov, s očakávaním, čo prinesie zajtrajšok, šok, šok, šok... Zoznam autorových rubrík:  Trnava dnes a kedysiTrnava 20. storočiaTrnava 21. storočiaHistóriaFotky z balkónaDetiFikcieLumpáreňSpomienkyDedkove spomienkyTrampingVeselé historkyÚvahySúkromnéNezaradené

Prémioví blogeri

Milota Sidorová

Milota Sidorová

5 článkov
Pavol Koprda

Pavol Koprda

10 článkov
Monika Nagyova

Monika Nagyova

295 článkov
Lucia Šicková

Lucia Šicková

4 články
Karolína Farská

Karolína Farská

4 články
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu