reklama

Na Tokaji má každá pivnica svoj príbeh

Každoročná akcia Deň otvorených pivníc je najlepšou príležitosťou dobre spoznať perlu slovenského vinárstva. Milujem Tokaj a teší ma, že aj taká malá časť Slovenska sa môže pýšiť takou veľkou značkou na vinárskej mape sveta. Tokaj je jedinečný a veľmi ťažko porovnateľný s ostatnými vinárskymi regiónmi Slovenska.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (12)

Okrem toho, že sa tu vyskytujú jedinečné klimatické podmienky na pestovanie a výrobu vína alebo že sa v tunajších vinohradoch pestujú iba vlastné odrody, ktoré inde nenájdete, je Tokaj známy aj tým, že pre svoje typické skvosty používa jedinečný spôsob výroby overený stáročiami. Nevyhnutnou súčasťou tejto technológie je niekoľkoročné zrenie vína v pivnici s typickým charakterom a klímou aj vďaka všadeprítomnej plesni. Preto sú tokajské pivnice z najautentickejších odlišností, ktoré musí každý milovník vína aspoň raz navštíviť. Každoročná akcia Deň otvorených pivníc je najlepšou príležitosťou spoznať tento krásny región.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou


Pesničky aj koláče


Nasadnúť ráno v Košiciach na špeciálny Tokajský expres vypravený len na účely dopravy milovníkov vína do tejto destinácie, je skvelý pocit. Rovnako poteší aj uvítací výbor v cieľovej stanici. Miestna folklórna skupina si pripravila okrem zemplínskych pesničiek a pohupovačiek aj čerstvo napečené domáce koláče. Hneď prvou zastávkou by mohla byť návšteva miestneho futbalového ihriska, ktoré sa v tento slávnostný deň premení na malý jarmok. Nájde sa tu burčiak, ale aj perníkové srdcia. Centrom je pódium s programom a východniarskou zábavou.


Z pivnice do pivnice


Netreba však zabúdať, že najdôležitejšie sú tu pivnice. Kto plánuje navštíviť všetky, nemôže sa na štadióne veľmi zdržiavať. Iba ak by si nechal od miestnych poradiť, ako starostlivo pripraviť itinerár všetkých návštev. Aj tak sa však pravdepodobne bude musieť zmieriť s tým, že v jednom ročníku sa všetko stihnúť nedá.Pivnice sú totiž roztrúsené na viacerých miestach a v niekoľkokilometrových vzdialenostiach. Autobusy, ktoré zabezpečujú bezplatný presun, nie sú vždy v tom správnom čase na tom správnom mieste. Možno je to tak aj lepšie, lebo pomalšie nasávanie atmosféry v jednotlivých vinárstvach oproti stresujúcemu plneniu plánu je pre kultúru vína určite lepšie a dáva príležitosť na ďalšie návštevy.

SkryťVypnúť reklamu
reklama


V týchto pivničných kráľovstvách bielych vín už dávno nepanujú iba sladké a oxidatívne vína. Naopak, pribúdajú pekné biele reduktívne vína z klasických tokajských odrôd. Nájdeme tu veľa suchých vín, ktorým môžu úspešne sekundovať vína s vyššími prívlastkami pretavené do pekných guľatých vín s vyšším zvyškovým cukrom. Zaujímavými sú rôzne cuvée kombinácie z tokajských odrôd a potešia aj novinky, ktoré vďaka aktualizácii vinohradníckeho zákona objavujeme už aj na slovenskej strane. Je to Tokajský mášlaš a Tokajský forditáš. V samostatnej kapitole sú potom najznámejšie Tokajské výbery, a to od samorodného suchého až po Tokajský výber šesťputňový. Vrcholom je Tokajská výberová esencia alebo dobre schované a vyzreté staré ročníky výberov.

SkryťVypnúť reklamu
reklama


Na návšteve


Že bez pivnice sa v Tokaji nezaobíde žiaden vinár, dokázal aj nadšený manželský pár Ostrožovičovcov, ktorý si dal vyhĺbiť úplne novú pivnicu. Dnes nad ňou stojí krásne moderné vinárstvo s úžasným ubytovaním vo vidieckom štýle. Okrem poctivých jedál z domácej produkcie a veľkého sortimentu kvalitných vín sa tu môžu pochváliť aj zveľaďovaním tokajských viníc tými najmodernejšími prostriedkami vrátane laserom navádzanéj výsadby.


Silný genius loci cítiť v stredovekej pivnici rodinnej firmy Macik Winery, kde do vinohradov chodí už aj vnuk zakladajúceho člena. Výborná domáca kuchyňa, neopakovateľná atmosféra sviečkami vysvietenej pivnice a skvelí ľudia sú dôvody, pre ktoré sa sem hostia stále radi vracajú. V Tokaji má proste každá pivnica svoj príbeh, ktorý čaká na svoje objavenie, a možno najviac príbehov sa odkrýva práve v Deň otvorených tokajských pivníc

Peter Škripko

Peter Škripko

Bloger 
  • Počet článkov:  95
  •  | 
  • Páči sa:  1x

Gastronómia je mojou láskou a chlebíčkom každodenným... Zoznam autorových rubrík:  Dobré jedláDobré reštaurácieDobré reštaurácie - hodnotenieDobrí hostiaDobré pitieKam cestovaťMeníčkaKlub priateľov vínaOsobnostiFotoCinefilSúkromnéSúkromné - fotomesačníček

Prémioví blogeri

Adam Valček

Adam Valček

14 článkov
Juraj Karpiš

Juraj Karpiš

1 článok
Post Bellum SK

Post Bellum SK

75 článkov
Karolína Farská

Karolína Farská

4 články
Zmudri.sk

Zmudri.sk

3 články
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu