Peter Škripko
Rýchly život - rýchle pôžitky II.
Akosi sme si už odvykli od vyčkávania. Moderné je mať všetko hneď a na oko dokonalé.
Gastronómia je mojou láskou a chlebíčkom každodenným... Zoznam autorových rubrík: Dobré jedlá, Dobré reštaurácie, Dobré reštaurácie - hodnotenie, Dobrí hostia, Dobré pitie, Kam cestovať, Meníčka, Klub priateľov vína, Osobnosti, Foto, Cinefil, Súkromné, Súkromné - fotomesačníček
Akosi sme si už odvykli od vyčkávania. Moderné je mať všetko hneď a na oko dokonalé.
V záplave nových trendy reštaurácii je čoraz ťažšie nájsť slovenskú špecialitu, jedlo vychádzajúce zo slovenských tradícii, reprezentujúce našu kuchyňu. Kuchári sa ženú za exotickými surovinami a zložitými technologickými úpravami a zabúdajú na chutnú, možno trochu jednoduchú kuchyňu nášho regiónu. Skutočným lákadlom pre gurmána túžiaceho objavovať nuansy našej kuchyne je však jedlo stvorené na objednávku, jedlo vymyslené skúseným kuchárom, ktorý sa za svoj pôvod nehanbí a odvážne ho ponúka medzi svetovými evergreenmi. Nechajte sa inšpirovať nápadom Paľa Pavlíka...
Ani Vojto netušil, že ho preslávi práve tento recept, práve táto jedinečná polievočka. Od kedy som ju ochutnal prvý krát, nedokážem na ňu zabudnúť a vraciam sa k nej vždy keď sa dá. Jedna z najlepších, aké som kedy jedol... Pre vaše potešenie vám ponúkam recept priamo od autora.
Objednať si Nakladaný Hermelín v reštaurácii, alebo v pivárni skrýva vždy určité úskalie. Nemôžete si totiž byť istý, či kuchár pochopil správne výraz NAKLADANÝ. Často totiž Hermelín NAKLADAJÚ priamo z alobalu na tanier, čo nezapadá do mojich predstáv. Opýtať sa čašníka, či je Hermelín už správne odležaný sa mi tiež neosvedčilo. Pravdepodobne to bolo opäť nepochopenie slova NALOŽENÝ. Našťastie mám pár overených miest, kde si na dĺžke odležania zakladajú a kde ak nie je ešte ten správny čas na to aj diskrétne upozornia. Niekedy dokážu aj veľmi milo prekvapiť.
V prvom rade zabudnite na všetky hráškové krémy a prívarky z jedálni. Toto je niečo celkom iné, pekne po taliansky vyčačkané. Nechýba použitie tých najkvalitnejších surovín v podobe mladého, sladučkého hrášku, jeho nie celkom typická kombinácia s rybacinou a samozrejme preslávený výraz al dente. Sezóna mladého hrášku je v plnom prúde, takže šup na trh a rovno do kuchyne!
Receptov na pečené kurčatá sú stovky... Tento pochádza od mojej mamky a je veľmi jednoduchý a geniálny...
Recept Bielej kuracej polievky s prsíčkami, čerstvými šampiňónmi a kurkumou. Autorom originálneho receptu je Paľo Pavlík. Aj keď je polievka žltá, patrí do skupiny bielych polievok. U hostí má neuveriteľný ohlas.
Paľo dnes trošku uletel. Stále musí vymýšľať nové kombinácie jedál a chutí. Najprv sme testovali Mozarellu s čokoládou, potom s orechami a vo finále sa nechal nahovoriť aj na doplnenie chilli. A čo na to povedali moje chuťové poháriky?
Boršč je mojou naj, naj, naj polievkou. Rusi ho jedia na Silvestra ako my kapustnicu. V poľskej a ukrajinskej kuchyni sa objavuje v nespočetných podobách. Raz som ho dokonca jedol pripravený bez cvikle. Uvaril ho Rus a bol fantastický. Napriek tomu si myslím, že cvikla v boršči nesmie chýbať.
Nie veľmi zdravé, ale vynikajúce, chrumkavé papaníčko - takmer národné jedlo Britov.
Kuchárske učebnice definujú tri typy vývarov, ktore zneju dosť bezpohlavne: Vývar A, Vývar B, rybaci vývar. Ku ich chuti vo väčšine reštaurácii sa nevyjadrujem. Nechcem ani rozoberať ktorý je aký, lebo ak Ťa to zaujíma, nájdeš si to s akademickým výkladom v každej učebnici. Spomínam to len pre to, aby si nebola prekvapená, keď sa niekedy pozrieš do „normovaných receptúr“. To sú také veľké hrubé knižky, v ktorých je veľa receptov pre gastronomické zariadenia, s kopou údajov ktoré Ty vôbec nepotrebuješ, ale legislatíva áno.
Vývar nehrá iba sólo na tanieri, ale často sa používa na prípravu iných jedál, omáčok. Preto ak doma často varíš, je dobre uvariť si napríklad v nedeľu plný „kotol“ vývaru, ktorý sa dá jesť aj do stredy, v utorok ním podlievať a potom ho použiť ako základ trebárs kvalitnej zeleninovej polievky, poprípade trošku odložiť do mrazničky.
Objavil som pre Vás jednu veľmi zaujímavú kombináciu...
Polievočky tvoria základ našej slovenskej stravy. Držková v bufete namiesto raňajok. Špargľová bez chute a zápachu v zamestnaneckej kantíne. Voňavý gulášik za súmraku na chate. Polnočná kapustnica, či nedeľný vývar. Rôzne podoby majú naše polievky. Čo to teda polievka je a aké je jej miesto?