Liptovský závin

V záplave nových trendy reštaurácii je čoraz ťažšie nájsť slovenskú špecialitu, jedlo vychádzajúce zo slovenských tradícii, reprezentujúce našu kuchyňu. Kuchári sa ženú za exotickými surovinami a zložitými technologickými úpravami a zabúdajú na chutnú, možno trochu jednoduchú kuchyňu nášho regiónu. Skutočným lákadlom pre gurmána túžiaceho objavovať nuansy našej kuchyne je však jedlo stvorené na objednávku, jedlo vymyslené skúseným kuchárom, ktorý sa za svoj pôvod nehanbí a odvážne ho ponúka medzi svetovými evergreenmi. Nechajte sa inšpirovať nápadom Paľa Pavlíka...

Písmo: A- | A+
Diskusia  (29)


Liptovský závin by sa dal jednoducho opísať ako pirohy vylepšené rafinovaným spojením plnky z bryndze a kôpru so slaninkou a cibuľou do jednej hmoty, pridaním čerstvých húb, a v neposlednom rade zmenou tradičnej formy podávania.

Obrázok blogu



Ako na to:

Na kvalitnom olivovom oleji orestuj šampiňóny nakrájané na plátky. Ochuť ich soľou, čerstvo mletým čiernym korením a cesnakom. Červenú a bielu cibuľu v rovnakom pomere orestuj tiež na olivovom oleji. Rezance oravskej slaninky opraž.

Zemiaky, ktoré si uvarila v šupke pomeľ, pridaj soľ, vajcia, hrubú múku a trošku muškátového orechu. Z takto pripravenej zmesy vypracuj tuhšie cesto (pri príprave rýchlo redne). Rozvaľkaj ho na pomúčenej doske na obdlžníkový plát hrubý asi 1-1,5 cm.

V rovnomernej vrstve pridaj na rozvaľkané cesto všetky pripravené ingrediencie, posyp ich bryndzou, čerstvým kôprom a pažítkou. Cesto zaviň podobne ako štrúdlu a zabaľ ho do potravinárskej fólie. Závin var na pare 25-35 minút – podľa jeho hrúbky.

Pred podávaním doplň restovanými mesiačikmi červenej cibule a čerstvými bylinkami, prípadne pochúťkovou smotanou.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
Obrázok blogu



Ingrediencie na 10 porcii:
300g Olivový olej
200g Cibuľa
2000gZemiaky
250g Hrubá múka
4 ks Vajcia
250g Oravská slanina
180g Bryndza
200g Čerstvé šampiňóny
200g Cibuľa
Soľ, čierne korenie, muškátový orech , čerstvý kôpor a pažítka

Foto: autor

Peter Škripko

Peter Škripko

Bloger 
  • Počet článkov:  95
  •  | 
  • Páči sa:  1x

Gastronómia je mojou láskou a chlebíčkom každodenným... Zoznam autorových rubrík:  Dobré jedláDobré reštaurácieDobré reštaurácie - hodnotenieDobrí hostiaDobré pitieKam cestovaťMeníčkaKlub priateľov vínaOsobnostiFotoCinefilSúkromnéSúkromné - fotomesačníček

Prémioví blogeri

Radko Mačuha

Radko Mačuha

225 článkov
Marcel Rebro

Marcel Rebro

141 článkov
Iveta Rall

Iveta Rall

91 článkov
INEKO

INEKO

117 článkov
Juraj Hipš

Juraj Hipš

12 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu