Liptovský závin by sa dal jednoducho opísať ako pirohy vylepšené rafinovaným spojením plnky z bryndze a kôpru so slaninkou a cibuľou do jednej hmoty, pridaním čerstvých húb, a v neposlednom rade zmenou tradičnej formy podávania.

Ako na to:
Na kvalitnom olivovom oleji orestuj šampiňóny nakrájané na plátky. Ochuť ich soľou, čerstvo mletým čiernym korením a cesnakom. Červenú a bielu cibuľu v rovnakom pomere orestuj tiež na olivovom oleji. Rezance oravskej slaninky opraž.
Zemiaky, ktoré si uvarila v šupke pomeľ, pridaj soľ, vajcia, hrubú múku a trošku muškátového orechu. Z takto pripravenej zmesy vypracuj tuhšie cesto (pri príprave rýchlo redne). Rozvaľkaj ho na pomúčenej doske na obdlžníkový plát hrubý asi 1-1,5 cm.
V rovnomernej vrstve pridaj na rozvaľkané cesto všetky pripravené ingrediencie, posyp ich bryndzou, čerstvým kôprom a pažítkou. Cesto zaviň podobne ako štrúdlu a zabaľ ho do potravinárskej fólie. Závin var na pare 25-35 minút – podľa jeho hrúbky.
Pred podávaním doplň restovanými mesiačikmi červenej cibule a čerstvými bylinkami, prípadne pochúťkovou smotanou.

Ingrediencie na 10 porcii:
300g Olivový olej
200g Cibuľa
2000gZemiaky
250g Hrubá múka
4 ks Vajcia
250g Oravská slanina
180g Bryndza
200g Čerstvé šampiňóny
200g Cibuľa
Soľ, čierne korenie, muškátový orech , čerstvý kôpor a pažítka
Foto: autor