
Aperitív
Hubert sekt d´origin brut
Studené predjedlo
Trhaný listový šalát s grilovanými kockami lososa, marinovanými cherry paradajkami, cesnakovými krutónmi a dresingom z dijonskej horčice
Polievka
Biela polievka zo šťavnatých kuracích prsíčiek, so šampińónmi a kurkumou
Hlavné jedlo
Pečené kačacíe prsia na dusenej červenej kapuste, grilovaný steak zo sviečkovice s prírodnou omáčkou
Príloha
Karlovarský knedlík a zamiakové pyré na cibuľke s červenou paprikou
Dezert
Karamelizované jabĺčka v krehkej crépe, doplnené ríbezľovým sorbetom v čokoládovej vaničke, dekorované mätou, strúhanými orechami a horkou tyčinkou
Ku hlavnému jedlu som doporučil Mrva&Stanko - Frankovka 2003 výber z hrozna, z Nitrianskej v.o., obce Mojmírovce.
Menu sme zostavili so šéfkuchárom hotela Paľom Pavlíkom včera večer. Zostavovanie menu patrí ku mojím najobľúbenejším činnostiam.
Základom tohto obeda je medzinárodna gastronómia, s prvkami domácej kuchyne, doplnená aj originálnym receptom. Vyvážená je aj ponuka druhov mäsa. Bližšie info ku polievke a jabľčkam zverejním už čoskoro v rubrike Dobré recepty. Ak by si mal záujem aj o iný recept, napíš do diskusie.
Hlavným jedlom sme chceli predstaviť slovenskú kuchyňu, čo odzrkadľujú najmä kačka na červenej kapuste a zemiaky na cibuľke (džadky). Vzhľadom k tomu, že naši čínski hostia mali za sebou už týždeň na Slovensku, nechceli sme opakovať chronicky známe slovenské jedlá.
Ako aperitív doporučujem väčšinou sekty z našej produkcie. Hubertom kolekcie d´origin sa nikdy nepomýlim, prípadne Sekt Pálfy extra brut (trošku sa vždy obávam či bude vo fľaši to isté víno čo som v ňom mal naposledy). V tomto prípade robil Hubert príjemného spoločníka aj ku šalátu.
Ku polievke som tentokrát neriskoval žiadne víno.
Frankovka od Vlada Mrvu ku hlavnému jedlu asi nepotrebuje komentár, ale rád si vypočujem iný názor.
Vzhľadom ku krátkosti času sme ku dezertu nepodávali víno, ale viem si tam predstaviť Šebov (Karpatská perla) Devín 2003 bobuľový výber, zo Šenkvíc (výborný vinohrad Suchý vrch)