
Až sa trasiem keď otvorím jedálny lístok a usmievajú sa na mňa chronicky známe názvy jedál. Prečo musí 75% reštaurácii ponúkať napr. šunkovú rolku s chrenom atď. ???
Páni prevádzkovatelia, toto Vám tak veľmi chutí ?
Milujete normované jedlá a bojíte sa zmeny páni kuchári?
Alebo ste lenivý napísať novú kalkuláciu?
Doba keď sme všetci písali modrým perom a jedli podľa noriem p.Kendíka z roku 19XX je už preč !
Vami používané dvojslovné pomenovania jedál neprezradia nič a vôbec nie sú lákadlom pre hosťa. To si majú všetci naštudovať normu na Čiernohorský rezeň? Chudák cudzinec, keď si v menu prečíta Pork Monte Negro. Uveďte aspoň v zátvorke aký druh mäsa ste použili, ako ste ho pripravili a čím doplnili. Dbajte na to najmä pri preklade !
Ďakujem aj ďalšej skupine špecialistov v tzv. štýlových reštauráciach, ktorý dajú do lístka jedlo s názvom napr. Súdružkine cicky. Súdružka servírka, tie vaše cicky vyzerajú ako medailónky, alebo ako steak ... ? (a nie je to nič iné ako kurací steak samozrejme) Uveďte aspoň v zátvorke aký druh mäsa ste použili, ako ste ho pripravili a čím doplnili. Dbajte na to najmä pri preklade !
Nebojte sa fantázie a dlhých názvov. Bravčový rezeň (keď už musí byť v menu!) by ste napríklad mohli uviesť ako Do zlatista vyprážané plátky bravčoveho stehna v jemnej strúhanke z bielych rožkov. (Radšej však nechajte pôvodný názov ak mi prinesú pripálený, šľachovitý kus mäsa topiaci sa v oleji.)
Poznámočka na záver: Myslite na to, že prvým kontaktom hosťa s vašim jedlom je jeho názov !
PS: Nejedia len oči, ale aj uši...