POLIEVKA - Boršč

Boršč je mojou naj, naj, naj polievkou. Rusi ho jedia na Silvestra ako my kapustnicu. V poľskej a ukrajinskej kuchyni sa objavuje v nespočetných podobách. Raz som ho dokonca jedol pripravený bez cvikle. Uvaril ho Rus a bol fantastický. Napriek tomu si myslím, že cvikla v boršči nesmie chýbať.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (10)
Boršč
Boršč (zdroj: Gastro extra 2005, stolový kalendár)

Predstavim ti náš rodinný recept, ktorého časť ziskala babka keď, ju v štyridsiatom piatom schmatli Rusi a prinútili ju pomáhať im variť. (Základy receptu pochádzajú od prababičky Ukrajinky) 

Boršč je v prvom rade silný vývar, najlepšie z viacerých druhov prevažne červeného mäsa. Doma to prebiehalo odjakživa tak, že sa uvaril v sobotu vývar z morčaciny a hovädziny a na druhý deň sa do neho pridala základná zelenina, nakrájaná na dlhé tenké rezance a orestovaná na oleji. Mrkva, kapusta a samozrejme cvikla. Veľa cvikly.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Cviklu milujem. Okrem toho že je zdravá farbiarka, má veľmi zaujímavú chuť. V kombinácii s chrenom, cukrovou repou a octom... Zavárané baby cvikličky od Hortexu som dokázal zjesť na posedenie. Škoda, že som sa s nimi od rozpadu RVHP viac nestretol. S kvalitnými priemyselne vyrábanými sterilizovanými kockami tiež. Nikdy sa preto nepokúšaj nimi nahradzovať čerstvú cviklu. Nechaj to na školské jedálne a podobné vývarovne. Do boršču nedávaj ani zemiaky.(naša rodina má ku ním zvláštny schizofrenický vzťah) Namiesto paradajok pridaj pretlak.

Servírovanie je obrad. Boršč mi najviac chutí z misky do ktorej si najprv naložím mäso, pridám polievku a nesmie chýbať kyslá smotana. Chuť takto pripravenej polievky by mala byť cviklovo-zeleninová s podtónom mäsového vývaru, ktorý by nemal prevyšovať chuť zeleniny. Jój, len mi tak slinky tečú. Ďakujem ti veľké Rusko za tento skvelý pokrm.

Peter Škripko

Peter Škripko

Bloger 
  • Počet článkov:  95
  •  | 
  • Páči sa:  1x

Gastronómia je mojou láskou a chlebíčkom každodenným... Zoznam autorových rubrík:  Dobré jedláDobré reštaurácieDobré reštaurácie - hodnotenieDobrí hostiaDobré pitieKam cestovaťMeníčkaKlub priateľov vínaOsobnostiFotoCinefilSúkromnéSúkromné - fotomesačníček

Prémioví blogeri

Pavol Koprda

Pavol Koprda

10 článkov
Milota Sidorová

Milota Sidorová

5 článkov
Post Bellum SK

Post Bellum SK

92 článkov
Adam Valček

Adam Valček

14 článkov
Zmudri.sk

Zmudri.sk

3 články
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu