POLIEVKA - Domáci morčací vývar

Kuchárske učebnice definujú tri typy vývarov, ktore zneju dosť bezpohlavne: Vývar A, Vývar B, rybaci vývar. Ku ich chuti vo väčšine reštaurácii sa nevyjadrujem. Nechcem ani rozoberať ktorý je aký, lebo ak Ťa to zaujíma, nájdeš si to s akademickým výkladom v každej učebnici. Spomínam to len pre to,  aby si nebola prekvapená, keď sa niekedy pozrieš do „normovaných receptúr“. To sú také veľké hrubé knižky, v ktorých je veľa receptov pre gastronomické zariadenia, s kopou údajov  ktoré Ty vôbec nepotrebuješ, ale legislatíva áno.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (7)
Kotol vývaru.
Kotol vývaru. (zdroj: Cuky)

Morčaciu polievkovú zmes by nemal byť problém zohnať. Tá ktorú kupujem, obsahuje zväčša aj krídla! Zmes teda rozmrazíš, to spomínam schválne, lebo našli sa aj taký čo ma presviedčali že kľudne môžem dať variť do studenej vody zmrazené mäso... Takže začať variť v studenej vode je správne, len prosím Ťa nie mrazené mäso. Pridaj vegetu, alebo ešte lepšie Magi koreniacu zmes, ktoré preferujem pred soľou.(Glutaman je glutaman) 

Keď voda začne vrieť, čaká nás veľmi dôležitá časť prípravy a síce nastavenie veľkosti plameňa. Polievka sa musí variť dlho a pomaly. Česi majú na to taký krásny výraz, že musí „táhnout“. Keď už teda táhne, skús si spomenúť, či si už niekedy videla naberačku s maličkými dierkami. Možno si sa aj čudovala, dierky v naberačke predsa nemajú logiku. Pokiaľ to ovšem nie je naberačka na penu z polievky. Ak nemáš prax odoberať penu naberačkou, ani archaickú naberačku, veľmi dobre Ti poslúži aj malé kovové sitko vyhradené na tento účel.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Po hodinke varenia pridaj zeleninu. Veľa zeleniny! Mrkvu-najviac, petržlen, kaleráb, zeler, zviazaný kel(kapustu) a pór, cibuľu, cesnak. Zelenina dá tú správnu chuť , je to jedno z tajomstiev ktoré urobí polievku výnimočnú. A ešte taká geniálna maličkosť, výborné polievkové korenie – aromatická bylinka, ktorá nie je zatiaľ veľmi zaužívaná, no ak ju vyskúšaš, budeš ju celé leto mraziť, aby si jej mala dosť aj na zimu. Doma ju voláme Magi (doteraz som však neprišiel na súvislosť s presláveným polievkovým korením slanej chuti) a ináč sa volá Ligurček. Na prvý krát postačia dva tri lístky, aby si si zvykla na jeho veľmi výraznú chuť. Dá sa zohnať na trhu u babičiek, prípadne z vlastnej balkónovej, alebo záhradkarskej produkcie.

SkryťVypnúť reklamu

Polievku nechaj táhnout ešte tak dve tri hodinky a hotovo. Kuchyňa bude rozvoniavať tak, že môžeš chystať stoličky pre návštevu. U nás Ti však pravdepodobne nikto takú radosť neurobí, nevyruší Ťa predsa pri rodinnom obede.

Francúzi však ma ju na to úplne iný názor. Ich stolovanie je predsa ich život. Čím viacej sa ich pri jedle stretne tým viac im chutí a pozvanie ku stolu nie je fráza, ale dennodenná realita. Oni totiž nejedia aby žili, ale žijú aby jedli. Tak to aj potom vyzerá, keď sa našinec dostane do francúzkej rodiny. Pri prvom chode sa snaží dostať do seba čo to dá, zaskočený, že mu nedali ani polievku, pri štvrtom už ľutuje že nemá na toľko dobrôt miesta. Ak je zdatný, tak vydrží až po dezert a myslí si že ho už nič neprekvapí. Iba ak syr. A ten určite.

SkryťVypnúť reklamu

Nenadarmo sa hovorí o Francúzoch, že majú toľko druhov syra, koľko je dní v roku. A keď k tomu prirátaš výber najlepších syrov z Európy.... Možno sa aj niekto začne hanbiť, ako sa kedysi bil do pŕs aké my máme svetové syry. Samozrejme že nájdeme pár dobrých syrov aj u nás, ale kto skúšal aj iné vie o čom hovorím. Nuž my Slováci sme už taký. Aj keď sa nemáme za čo hanbiť, kompenzujeme si pocit menejcennosti, vychvaľovaním sa v čom sme najlepší a často nám uniká že si nás ľudia budú vážiť na základe úplne iných hodnôt.

Dám Ti ešte pár dobrých rád čo s polievkou po uvarení. Ak sa Ti pôsobením nejakých záhadných síl stalo, že sa vývar zakalil, nehľadaj chybu v sebe. Vezmi vaječné bielko, hoď ho do polievky a za chvíľku máš vývar číry ako vodu v studni. Preceď ju a ešte raz si prečítaj technologický postup!

SkryťVypnúť reklamu

Fyzikálne zákony o výmene tepla určite definujú aj vzťah medzi rýchlosťou ochladzovania a plochou, teda z toho vyplýva že ti doporučujem hrniec postaviť na dve varechy, alebo iné kolíky – určite vychladne skôr. Nikdy ho pri chladení ani varení nezakrývaj! Aby polievka neskysla, vyber z nej mäso. To ako s ním naložíš, je Tvoja vec. Niekto si ho kladie pri podávaní do polievky a niekto z neho urobí super paštétu na ktorú je množstvo dobrých receptov. Použi fantáziu a pridaj do pomletého mäsa čo chladnička dala.

Z vývaru sa vyberá aj zelenina, mne to pripadá zbytočné, pretože polievka v dobrej chladničke vydrží aj so zeleninou štyri dni.

Polievku už máme, čo však do nej. Ak sa Ti chce a si fakt fajnšmeker, zahnietneš si cesto z polohrubej múky a vajíčka a odkrajuješ pravé domáce rezance. Nie je nič krajšie keď sú parádne dlhé. Vyžaduje to síce trening pri konzumácii a bradáči majú handicap, nič sa im však nevyrovná. Takže pozor na dlžku. Šírka je individuálna podľa chuti. Ak sa Ti nechce a dáš prednosť kupovaným, metódou pokus omyl určite nájdeš také čo Ti budú vyhovovať. Zo skúseností môžem doporučiť produkciu naších južných susedov na ktorých sa budem ešte viac krát odvolávať.

Peter Škripko

Peter Škripko

Bloger 
  • Počet článkov:  95
  •  | 
  • Páči sa:  1x

Gastronómia je mojou láskou a chlebíčkom každodenným... Zoznam autorových rubrík:  Dobré jedláDobré reštaurácieDobré reštaurácie - hodnotenieDobrí hostiaDobré pitieKam cestovaťMeníčkaKlub priateľov vínaOsobnostiFotoCinefilSúkromnéSúkromné - fotomesačníček

Prémioví blogeri

Marian Nanias

Marian Nanias

274 článkov
Juraj Hipš

Juraj Hipš

12 článkov
Marcel Rebro

Marcel Rebro

141 článkov
Věra Tepličková

Věra Tepličková

1,074 článkov
Anna Brawne

Anna Brawne

103 článkov
Zmudri.sk

Zmudri.sk

3 články
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu