POLIEVKA - Vojtová Hubovo-smotanová

Ani Vojto netušil, že ho preslávi práve tento recept, práve táto jedinečná polievočka. Od kedy som ju ochutnal prvý krát, nedokážem na ňu zabudnúť a vraciam sa k nej vždy keď sa dá. Jedna z najlepších, aké som kedy jedol... Pre vaše potešenie vám ponúkam recept priamo od autora.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (13)

Huby si vopred namoč, vodu zlej. Na oleji speň najemno nakrájanú cibuľku, pridaj huby, osoľ, pridaj bobkový list, celé a nové korenie a 5 minút podus. Zalej malým množstvom vody (cca 2 dcl), pridaj hubový bujón a nechaj 20 minút variť. Pridaj na malé kocky nakrájané zemiaky a ešte 15 minút povar. Prilej mlieko a nechaj zovrieť. Obe smotany zmixuj s hladkou múkou na hladký krém a za neustáleho miešania prilej do pripravovanej polievky. Povar ešte 10 minút, nakoniec polievku dochuť soľou, cukrom a octom. Polievku ďalej už nevar, chuť zjemni kúskom masla.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Rada: Ak budeš pripravovať polievku z čerstvých húb, objem použitých húb zvýš na dvojnásobok. Sušené huby vyžadujú dlhšiu tepelnú úpravu.

Viete že: Huby nazbierané v lese by sa nikdy nemali oplachovať alebo lúpať. Jednoducho odrež hrubú, drsnú časť hlúbikov a jemnou kefkou opatrne odstráň všetky nečistoty.

Somelier doporučuje: Smotanová, jemne sladko-kyslá chuť polievky sa bude krásne snúbiť s kalíštekom nechladeného Sherry Amontillado (dry seco).

Ingrediencie pre 4 osoby: 50g kvalitných sušených húb; 1 väčšia cibuľa; olej; 50g masla; 200g očistených zemiakov; 1 hubový bujón; 5 zrniek celého čierneho korenia; 3 zrnká nového celého korenia; 2 bobkové listy; 1 l mlieka; hladká múka; 250 ml šľahačkovej smotany; 250 ml kyslej pochúťkovej smotany; soľ; ocot; kryštálový cukor

SkryťVypnúť reklamu

Polievku nájdete v jedálnom lístku hotela Tri Studničky****

Recept a foto Vojto Artz.

Peter Škripko

Peter Škripko

Bloger 
  • Počet článkov:  95
  •  | 
  • Páči sa:  1x

Gastronómia je mojou láskou a chlebíčkom každodenným... Zoznam autorových rubrík:  Dobré jedláDobré reštaurácieDobré reštaurácie - hodnotenieDobrí hostiaDobré pitieKam cestovaťMeníčkaKlub priateľov vínaOsobnostiFotoCinefilSúkromnéSúkromné - fotomesačníček

Prémioví blogeri

Marcel Rebro

Marcel Rebro

146 článkov
Post Bellum SK

Post Bellum SK

92 článkov
Juraj Hipš

Juraj Hipš

12 článkov
INESS

INESS

108 článkov
Pavel Macko

Pavel Macko

189 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu