reklama

POLIEVKA - Vojtová Hubovo-smotanová

Ani Vojto netušil, že ho preslávi práve tento recept, práve táto jedinečná polievočka. Od kedy som ju ochutnal prvý krát, nedokážem na ňu zabudnúť a vraciam sa k nej vždy keď sa dá. Jedna z najlepších, aké som kedy jedol... Pre vaše potešenie vám ponúkam recept priamo od autora.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (13)

Huby si vopred namoč, vodu zlej. Na oleji speň najemno nakrájanú cibuľku, pridaj huby, osoľ, pridaj bobkový list, celé a nové korenie a 5 minút podus. Zalej malým množstvom vody (cca 2 dcl), pridaj hubový bujón a nechaj 20 minút variť. Pridaj na malé kocky nakrájané zemiaky a ešte 15 minút povar. Prilej mlieko a nechaj zovrieť. Obe smotany zmixuj s hladkou múkou na hladký krém a za neustáleho miešania prilej do pripravovanej polievky. Povar ešte 10 minút, nakoniec polievku dochuť soľou, cukrom a octom. Polievku ďalej už nevar, chuť zjemni kúskom masla.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Rada: Ak budeš pripravovať polievku z čerstvých húb, objem použitých húb zvýš na dvojnásobok. Sušené huby vyžadujú dlhšiu tepelnú úpravu.

Viete že: Huby nazbierané v lese by sa nikdy nemali oplachovať alebo lúpať. Jednoducho odrež hrubú, drsnú časť hlúbikov a jemnou kefkou opatrne odstráň všetky nečistoty.

Somelier doporučuje: Smotanová, jemne sladko-kyslá chuť polievky sa bude krásne snúbiť s kalíštekom nechladeného Sherry Amontillado (dry seco).

Ingrediencie pre 4 osoby: 50g kvalitných sušených húb; 1 väčšia cibuľa; olej; 50g masla; 200g očistených zemiakov; 1 hubový bujón; 5 zrniek celého čierneho korenia; 3 zrnká nového celého korenia; 2 bobkové listy; 1 l mlieka; hladká múka; 250 ml šľahačkovej smotany; 250 ml kyslej pochúťkovej smotany; soľ; ocot; kryštálový cukor

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Polievku nájdete v jedálnom lístku hotela Tri Studničky****

Recept a foto Vojto Artz.

Peter Škripko

Peter Škripko

Bloger 
  • Počet článkov:  95
  •  | 
  • Páči sa:  1x

Gastronómia je mojou láskou a chlebíčkom každodenným... Zoznam autorových rubrík:  Dobré jedláDobré reštaurácieDobré reštaurácie - hodnotenieDobrí hostiaDobré pitieKam cestovaťMeníčkaKlub priateľov vínaOsobnostiFotoCinefilSúkromnéSúkromné - fotomesačníček

Prémioví blogeri

Pavol Koprda

Pavol Koprda

10 článkov
Zmudri.sk

Zmudri.sk

3 články
Juraj Karpiš

Juraj Karpiš

1 článok
Matúš Sarvaš

Matúš Sarvaš

3 články
Lucia Šicková

Lucia Šicková

4 články
Milota Sidorová

Milota Sidorová

5 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu