Huby si vopred namoč, vodu zlej. Na oleji speň najemno nakrájanú cibuľku, pridaj huby, osoľ, pridaj bobkový list, celé a nové korenie a 5 minút podus. Zalej malým množstvom vody (cca 2 dcl), pridaj hubový bujón a nechaj 20 minút variť. Pridaj na malé kocky nakrájané zemiaky a ešte 15 minút povar. Prilej mlieko a nechaj zovrieť. Obe smotany zmixuj s hladkou múkou na hladký krém a za neustáleho miešania prilej do pripravovanej polievky. Povar ešte 10 minút, nakoniec polievku dochuť soľou, cukrom a octom. Polievku ďalej už nevar, chuť zjemni kúskom masla.
Rada: Ak budeš pripravovať polievku z čerstvých húb, objem použitých húb zvýš na dvojnásobok. Sušené huby vyžadujú dlhšiu tepelnú úpravu.
Viete že: Huby nazbierané v lese by sa nikdy nemali oplachovať alebo lúpať. Jednoducho odrež hrubú, drsnú časť hlúbikov a jemnou kefkou opatrne odstráň všetky nečistoty.
Somelier doporučuje: Smotanová, jemne sladko-kyslá chuť polievky sa bude krásne snúbiť s kalíštekom nechladeného Sherry Amontillado (dry seco).
Ingrediencie pre 4 osoby: 50g kvalitných sušených húb; 1 väčšia cibuľa; olej; 50g masla; 200g očistených zemiakov; 1 hubový bujón; 5 zrniek celého čierneho korenia; 3 zrnká nového celého korenia; 2 bobkové listy; 1 l mlieka; hladká múka; 250 ml šľahačkovej smotany; 250 ml kyslej pochúťkovej smotany; soľ; ocot; kryštálový cukor
Polievku nájdete v jedálnom lístku hotela Tri Studničky****
Recept a foto Vojto Artz.