reklama

Víno v reštaurácii - 2. Snúbenie jedla a vína

Mnoho práce a umu je potrebných, kým sa víno dostane k hosťovii, a poznanie, že jedlo a víno, čo mu naservírovali, sú viac než priatelia, je malou odmenou pre všetkých, čo s vínom a jedlom pracovali.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (0)

Spájanie jedla a vína v reštaurácii

Gastronómia je veda a gurmán je tvor rád experimentujúci. Ťažko preto hovoriť o obecne platných pravidlách pre snúbenie jedál s vínom. Ako slovami opísať chuť hoci aj notoricky známeho jedla, keď ho každý kuchár pripraví trošku inak a ono aj potom chutí trošku inak? Nehovoriac o víne, ktorého chuť sa môže vo fľaši zmeniť ako šibnutím čarovného prútiku. Nemáme dostatok slov na opis chuti jedla, niet dostatok slov ani na opis chuti vina. Ako si poradiť s opisom stavu, keď sa na jazyku zmiešajú dva suverénne a dokonale vyvážene chutné toky, ktoré sa pretavia do jedného mohutného chuťového zážitku? 

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Experimentujte

Je to jednoduché. Najlepšie je experimentovať . Vyskúšajte ako Vám chutí v tej ktorej reštaurácii, alebo si jedlo pripravte doma. Skúste jedlo ktoré pripravujete dlho podľa toho istého predpisu niečím obzvláštniť. Kúpte si nove korenie, vypestujte si čerstvé bylinky. Vymeňte slnečnicový olej za olivový. Zmeňte prílohu a nebojte sa spájať rôzne chute. Ešte zaujímavejšie môže byť keď na to pôjdete opačne. Otvorte si fľašu obľúbeného vína a pokúste sa predstaviť si chute, alebo konkrétne jedlo ktoré by sa Vám k nemu žiadalo. Možno budete prekvapení, keď zistíte že harmónia sa dá vytvoriť nie len spájaním podobných chutí, ale aj spájaním kontrastov. Učebnicovým príkladom je syr s modrou plesňou. Slaný a mierne horkastý syr dokáže spolu s chuťou sladkého vína s dobrou kyselinou vytvoriť fantastický súlad. Aby ste pocítili rozdiel, vyskúšajte ku tomuto syru aj plné, tanínové červené víno.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Nielen prvoplánová harmónia

Súlad postavený na kontraste chuti je aj základom jedného z bestsellerov našej reštaurácie, ktorým radi prekvapujeme hosti. Ako tento nápad vznikol? Jeden z našich kuchárov sa špecializuje na regionálnu kuchyňu a neraz už dokázal že vie pripraviť fantastické klobásky s jedinečnou chuťou. Pri tvorbe nového jedálneho lístku sme preto rozmýšľali nad tým, akým spôsobom by sme to v reštaurácii vedeli využiť. A keďže sa nám nechcelo lúčiť s obľúbeným údeným, vareným pečeným kolenom spojili sme ho s touto tradičnú bravčovinu pripravenú z čistého mäsa. Dve výrazné chute tohto teplého predjedla ale potrebovali ešte nejaký doplnok. Keďže sme práve pri tomto jedle nechceli ísť až do takých veľkých experimentov, hľadali sme niečo tradične, ale aspoň nejakým spôsobom unikátne. Nakoniec vyhrala jemná smotanová omáčka z čerstvého chrenu podávaná na teplo. Už keď som klobásu chutnal prvý krát, vedel som že ku tomuto typu klobásy pôjde poriadne biele víno. To znamená víno s vyššou kyselinou, plným telom a dostatočne výraznou chuťou ktorá ani pri klobáske nezanikne. Alsasky Sylvaner malého výrobcu Jeana Sippa je famóznou voľbou. Má proste všetko čo ma správny ženích do tohto manželstva priniesť. A aby bol tento sobáš ešte vydarenejší, neváhali sme mu trošku pomôcť a jeho krásny poddtón žltých jabĺk preniesť pri finálnom ladení aj do teplej chrenovej omáčky.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Miesto pre ružové víno

Zaujímavú pozíciu pri snúbení jedál majú ružové vína. Dokážu mať veľmi veľa podôb. Inak chutia dobre vychladené slovenské roséčka, inak farbou výraznejšie a na kyseliny chudobnejšie vina z južnejších častí Európy. Aj tým, že sú to pôvodom vína červené aj keď technologicky biele, posúvajú hranice chuti v ktorých lavírujú. Hodia sa takmer ku všetkým jedlám, no najmä k letným grilovačkám a šalátom letných terasiek. Nielen pre ich univerzálnosť, ale aj kvôli ich vysokej kvalite u nás v nich vidím segment ktorým by mohlo Slovensko zaujať vinársky svet.

Článok bol publikovaný 27. júla 2010 v špecializovanej prílohe SME - 100 najlepších vín

SkryťVypnúť reklamu
reklama


Peter Škripko

Peter Škripko

Bloger 
  • Počet článkov:  95
  •  | 
  • Páči sa:  1x

Gastronómia je mojou láskou a chlebíčkom každodenným... Zoznam autorových rubrík:  Dobré jedláDobré reštaurácieDobré reštaurácie - hodnotenieDobrí hostiaDobré pitieKam cestovaťMeníčkaKlub priateľov vínaOsobnostiFotoCinefilSúkromnéSúkromné - fotomesačníček

Prémioví blogeri

Yevhen Hessen

Yevhen Hessen

24 článkov
Zmudri.sk

Zmudri.sk

3 články
Juraj Karpiš

Juraj Karpiš

1 článok
Adam Valček

Adam Valček

14 článkov
Pavol Koprda

Pavol Koprda

10 článkov
Iveta Rall

Iveta Rall

88 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu