Za tých pár storočí ľudia prišli na to ako dostať z kávového zrnka maximum. Je to správne pripravené espresso. Jediná technológioa, ktorá dostane z drievka obaleného olejom plným aromatických látok (viac ako 400) najviac zmyslových a chuťových pôžitkov do vodného roztoku nazývaného káva.
Objem takto pripraveného espressa je 3 až 4 cl. Pre lepšiu predstavivosť je na fotke správne pripravené espresso vo väčšej šálke:

Väčšina ľudí na Slovensku uprednostňuje pitie tzv. veľkého presa. Spôsob prípravy by sa mal od prvého odlišovať iba v tom, že sa nechá z kávovaru tiecť káva dlhšie. Pozrime sa teraz ako vyzerá "káva", ktorá tečie z kávovaru potom, čo sme pripravili (malé) espresso na prvom obrázku:

Táto žbrnda nemá vzhľadom, arómou ani chuťou s kávou veľa spoločného. Z kávy sa vyextrahovalo do vody maximum v prvej várke, ktorá tiekla na espresso. Okrem toho obsahuje viac zdraviu škodlivých látok.
Veľké preso uprednostňujú hostia najmä kvôli menej výraznej chuti, pocitu že obsahuje menej kofeínu a v neposlednej rade aj preto, že chcú kávu popíjať dlhšie. Ale musíte byť výborne espresso zriedené týmto nechutným odvarom? Čo takto zriediť ho vriacou vodou? Vyskúšajte a verte, že keď nájdete správny pomer vody a espressa, objavíte aj skvelú, čistú chuť kávy!
Správneho baristu, barmana, ani čašníka svojou objednávkou neprekvapíte, pretože by vám ju navrhol sám, ak by ste si chceli dať "Veľké preso"...