Úvod do POLIEVOK

Polievočky tvoria základ našej slovenskej stravy.  Držková v bufete namiesto raňajok. Špargľová bez chute a zápachu  v zamestnaneckej kantíne. Voňavý gulášik za súmraku na chate. Polnočná kapustnica, či  nedeľný vývar. Rôzne podoby majú naše polievky. Čo to teda polievka je a aké je jej miesto?

Písmo: A- | A+
Diskusia  (8)
Aj oko papá...
Aj oko papá... (zdroj: cuky)

Začnem všeobecne. Obed u nás je tradične zložený z dvoch chodov. Vyplýva to z histórie, ale najmä geografickej polohy územia kde žijeme. Predstav si ako sa vrátiš uzimená, hladná a až sa trasieš keď Ti ponúknu fajný vývar. Zasýti Ťa? Nie. Akurát si ešte hladnejšia a to je správne. Lebo už sa servíruje ďalší chod. Aj definície odborníkov hovoria o pozitívnom vplyve polievky na prípravu nášho bruška, aby sa mu ľahšie trávila ďalšia potrava. Aj to je jeden z dôvodov prečo si väčšina kuchárov, pripravujúcich nedeľnú polievku dá na nej poriadne záležať. Môžem sa s Tebou staviť, že keby si sa vybrala v nedeľu na obed návštíviť desať rodín, deväť z nich by Ti ponúkli ten ich - najlepší, vývar s rezancami. Všetky by boli gastronomickým pošteklením našich mlsných jazýčkov, ale v kútiku duše by sme museli opäť uznať že tá mamkina je aj tak najlepšia. A to je na gurmánstve nádherné. Koľko ľudí, toľko chutí v resp. proti vkusu žiaden dišputát.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Čo a ako človeku chutí je ovplyvnené rodinou, jej stravovacími návykmi, kvalitou stravy podávanej v detstve, vzťahom k jedlu ako pôžitku, schopnosti rozoznávať chute a správne ich pomenovať, teoretickými vedomosťami, skúsenosťami, ako aj mnohými inými faktormi. Dúfam že aj Ty veľmi rada rozprávaš o jedle, experimentuješ a niekedy aj šokuješ, snažíš sa vytiahnúť pred návštevou nejakou špecialitou, poznáš reštaurácie kde robia práve to ktoré jedlo najlepšie, si proste gurmán a tento pokec o jedle zhltneš ako malinu – horúcu malinu na vanilkovej zmrzline ukrytú pod šľahačkovou perinkou, chránenú čokoládovou mriežkou. Áno, lebo aj takto sa môžeme o jedle rozprávať.

SkryťVypnúť reklamu

Recepty ktoré som sem vybral patria ku mojím najobľúbenejším, najvarenejším a aj keď sa chute človeka životom menia, myslím že k nim budem už iba pridávať ďalšie a ďalšie.

V každom jedle citiť vždy kuchára, ktorý mu vdýchne dušu. Preto Ťa prosím, ak budeš skúšať niektorý recept, kľudne si ho pozmeň podľa vlastnej fantázie a skúsenosti. To je aj dôvod prečo neuvádzam gramáže, objemy a očakávam základné kuchárske zručnosti. Neviem si totiž predstaviť dobrého kuchára, ktorý váži a meria suroviny. Receptami sa treba nechať inšpirovať a nie ich kopírovať! (česť výnimkam a cukrárkam čo pečú tie skvelé koláče ktoré mne sa vôbec nechce pripravovať)

SkryťVypnúť reklamu

Keďže som Slovák, nemôžem začať inak ako mamkinim vývarom so zeleninou a domácimi rezancami. Samozrejme najlepším na svete. Ale to až nabudúce...

Peter Škripko

Peter Škripko

Bloger 
  • Počet článkov:  95
  •  | 
  • Páči sa:  1x

Gastronómia je mojou láskou a chlebíčkom každodenným... Zoznam autorových rubrík:  Dobré jedláDobré reštaurácieDobré reštaurácie - hodnotenieDobrí hostiaDobré pitieKam cestovaťMeníčkaKlub priateľov vínaOsobnostiFotoCinefilSúkromnéSúkromné - fotomesačníček

Prémioví blogeri

Karolína Farská

Karolína Farská

4 články
Radko Mačuha

Radko Mačuha

226 článkov
Anna Brawne

Anna Brawne

103 článkov
Matúš Sarvaš

Matúš Sarvaš

3 články
Post Bellum SK

Post Bellum SK

91 článkov
Iveta Rall

Iveta Rall

91 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu