reklama

Prečo potrebujeme vykupovať pozemky na sídlisku Ťahanovce a ako na to?

Sídlisko Ťahanovce má viac problémov, ktoré treba riešiť, ale vždy narážame na tú istú prekážku: nevysporiadané pozemky.

Prečo potrebujeme vykupovať pozemky na sídlisku Ťahanovce a ako na to?
obec Ťahanovce (Zdroj: Lukas Shedo)
Písmo: A- | A+
Diskusia  (0)

Tie sa nachádzajú s výnimkou niekoľkých ulíc na celom sídlisku. Významným spôsobom nám bránia v rozvoji a obmedzujú aj čerpanie externých zdrojov. Problémy nám spôsobujú už od čias postavenia sídliska.

V minulosti sa problém neriešil, naopak predošlé vedenia samosprávy dokonca realizovali viaceré stavby na nevysporiadaných pozemkoch (spomeniem napr. skejtpark, futbalové ihrisko, viaceré parkoviská zo zatrávňovacích tvárnic, kontajnerové stojiská, chodníky či detské ihriská a pod.), vďaka čomu sú na nás podané aj žaloby (napr. od družstva ODEKO na Berlínskej ulici a mnohé ďalšie môžu pribudnúť).

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Ako chcem riešiť výkup pozemkov?

Vykúpenie všetkých pozemkov na sídlisku je vzhľadom finančné možnosti mestskej časti dlhodobý proces na niekoľko (až desiatok) rokov. Oceňujem, že v súvislosti s pripravovanou výstavbou druhého výjazdu z Hanojskej ulice, či riešením skejtparku, už došlo aspoň k uzatvoreniu nájomných zmlúv, ale samotný výkup pozemkov je pre nás dlhodobo lepším a finančne výhodnejším riešením.

Prebiehať by to mohlo tak, že mestská časť každoročne vyčlení zo svojho rozpočtu určité minimálne percento (povedzme napr. 5%, čo je v súčasnosti cca 50 tisíc eur), ktoré použije na výkup pozemkov.

Príklad: Mestská časť by zverejnila výzvu, kde by stanovila sumu za meter štvorcový (napr. 10€) a od záujemcov by pozemky odkúpila. Ak sa Vám zdá byť suma príliš nízka, tak za podobné sumy nakupovalo družstvo ODEKO niektoré pozemky na Berlínskej ulici. V prípade veľkého počtu záujemcov by sa dalo vybrať, o ktoré pozemky je väčší záujem. Ak by bolo záujemcov málo, sumu môže mestská časť navýšiť, resp. použiť na výkup konkrétnych pozemkov za trhové ceny.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Urýchliť proces výkupov vieme nasledovne:

  1. Využívajme daň za rozvoj na výkup pozemkov. Dlho sa hovorí napr. o investícii Pri hati, ktorá prinesie zhruba pol milióna eur našej samospráve (približne polovica súčasného ročného rozpočtu). Podľa Zákona o miestnom poplatku za rozvoj je možné výnosy z tejto dane použiť tiež na výkup pozemkov pod vybranými typmi investícií.

  2. Vykupujme pozemky od vlastníkov, ktorí sú ochotní ich predať za nižšiu sumu. Stanovme výkupnú cenu a jednajme s majiteľmi, ktorí sa prihlásia. Takto to robia aj špekulanti, ktorí vykupujú pozemky za zlomkové ceny, aby si následne pýtali od samosprávy trhovú cenu. Majiteľom pozemkov tak dáme príležitosť predať pozemky aj samospráve a nielen špekulantom.

  3. Využívajme dlhodobé prenájmy a opcie na nákup pozemkov, ktoré vieme po určitej dobe prenájmu uplatniť. Týmto získame okamžite vzťah k pozemkom. Takto sa napríklad vyriešila časť skejtparku či pozemky pod druhým výjazdom z Hanojskej ulice (pozn. vzhľadom na to, že pozemky vlastní urbariát, je ich výkup problematickejší a dlhodobý prenájom s opciou je v tomto prípade vhodné riešenie).

  4. Vytvorme si priority, ktoré pozemky chceme vykúpiť, aby sa scelili územia, na ktorých môžeme realizovať rôzne investičné zámery.

  5. Využívajme inštitút vyvlastnenia pod plánovanými líniovými stavbami, ak sa s majiteľmi nedohodneme inak. Zákon umožňuje takýto výkup a mohli by sme to využiť pri plánovanom cyklochodníku (v tomto prípade vieme dokonca spätne preplatiť náklady na výkup z eurofondov), novom cestnom spojení či plánovanej električkovej trati. V týchto prípadoch by išlo (vzhľadom na kompetencie) o investičné zámery Magistrátu mesta Košice.

Ktoré lokality na sídlisku sú vysporiadané a čo im to prinieslo?

Kompletne vysporiadané vnútrobloky sú na Belehradskej, Čínskej a Pekinskej ulici. Čiastočne vysporiadané sú vnútrobloky na Sofijskej a Varšavskej ulici. Mesto Košice vlastní aj časť parku s fontánou, parku na Európskej triede a časť areálov škôl Juhoslovanská a Belehradská. Zvyšok sídliska je poväčšine v súkromnom vlastníctve pôvodných majiteľov či osôb, ktoré skupujú pozemky.

V uvedených lokalitách došlo v posledných rokoch k viacerým investíciám, ktoré by bez vlastníckeho vzťahu k pozemkom neboli vôbec možné. Spomeniem napr. rekonštrukciu atletického oválu s umelým osvetlením a vybudovanie multifunkčného ihriska v areáli ZŠ Belehradská, detské ihrisko “Žihadielko” a plánovaný K-Park na Sofijskej ulici, ihrisko “Hrady” na Varšavskej ulici či parkovacie miesta na Juhoslovanskej ulici a pod.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Rovnako podporujem petíciu za vysporiadanie pozemkov vo verejnom záujme adresovanú štátu, ktorú nedávno spustil náš miestny úrad. Štát túto situáciu spôsobil a bolo by vhodné, aby prispel a urýchlil riešenie finančne či prijatím vhodnej legislatívy. Petíciu môžete podporiť tu.

Legenda k mapám pozemkov na sídlisku Ťahanovce vo vlastníctve mesta Košice:

ČERVENÉ:
CELÉ: parcely typu “C” úplne vo vlastníctve mesta Košice
ŠRÁFOVANÉ: parcely typu “C” v čiastočnom vlastníctve mesta Košice

ZELENÉ:
CELÉ: parcely typu “E” úplne vo vlastníctve mesta Košice
ŠRÁFOVANÉ: parcely typu “E” v čiastočnom vlastníctve mesta Košice

Rozdiely medzi historickými parcelami typu "E" a novšími parcelami typ "C" sú dobre popísané tu.

Záver

Vysporiadanie pozemkov je dlhodobý, no súčasne nevyhnutný proces, ktorý jednoducho musíme absolvovať. Bez toho môžeme na súkromných pozemkoch maximálne udržiavať existujúci stav.

Po vysporiadaní jednotlivých pozemkov bude možné realizovať nové investičné zámery, ako sú napr. chodníky, cyklochodníky, detské ihriská, športoviská, kontajnerové stojiská, parkoviská, komplexné revitalizácie verejných priestorov atď. Navyše, budeme sa môcť uchádzať o externé zdroje, ktoré značne uľavia rozpočtu mestskej časti. Taktiež sa vyhneme budúcim žalobám za užívanie súkromných pozemkov či odplatám za vecné bremená.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Ak sa Vám môj článok páčil, kliknite na "tento článok sa mi páči", alebo ho zdieľajte a zvýšite tým jeho čítanosť. Ďakujem pekne!

Tomáš Jurkovič

Tomáš Jurkovič

Bloger 
  • Počet článkov:  46
  •  | 
  • Páči sa:  50x

Z pohľadu občana pozorujem, že mesto Košice má vo viacerých oblastiach svojho fungovania rezervy. Za najväčšiu výzvu, s ktorou sa naše mesto bude musieť vysporiadať, považujem zmiernenie dopadu klimatických zmien na urbanizované zóny. Jedným z hlavných opatrení je zatraktívnenie MHD a dobudovanie infraštruktúry pre alternatívne formy dopravy. Rozvoj individuálnej automobilovej dopravy nepovažujem za trvalo udržateľný, z toho dôvodu som sa rozhodol ho ďalej aktívne nepodporovať a namiesto auta som si zakúpil elektrickú kolobežku, a súčasne vo veľkom využívam MHD. Práve tieto formy dopravy potrebujeme rozvíjať, urobiť ich dostupnejšími, spoľahlivejšími a bezpečnejšími. V októbrových spojených regionálnych a komunálnych voľbách kandidujem ako nezávislý kandidát na poslanca mestskej časti Sídlisko Ťahanovce, mesta Košice a Košického samosprávneho kraja. Zoznam autorových rubrík:  Mestská turistikaNezaradenéSúkromné

Prémioví blogeri

Karolína Farská

Karolína Farská

4 články
Monika Nagyova

Monika Nagyova

296 článkov
Iveta Rall

Iveta Rall

88 článkov
Yevhen Hessen

Yevhen Hessen

24 článkov
Zmudri.sk

Zmudri.sk

3 články
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu