reklama

Ako nám Markíza takmer skrátila fašiangy

Hlavné správy, najmä v komerčných televíziách, majú svoje čaro. Sú dynamické, neraz s prívlastkami šokujúce, či exkluzívne. Celkom isto je ich cieľom okrem informovania aj pritiahnutie divákov a ich pozornosti k nasledujúcemu večernému programu. Preto sa podľa mňa na rozdiel od pracovných dní  objavujú cez víkendy v správach aj ľahšie stráviteľné príspevky. Inak tomu nebolo ani v sobotných správach na Markíze, kde ukazovali fašiangy v spišskej obci Harichovce. Všetko by bolo v poriadku, keby televízia v správach neoznámila, že sa s fašiangami tento víkend lúči celé Slovensko a od stredy začne štyridsaťdňový pôst.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (9)

Spozornel som. Fašiangami, ako správne uviedli v správach, sa označuje obdobie od Troch kráľov do Popolcovej stredy, ktorou pre kresťanov začína obdobie štyridsaťdňového pôstu pred Veľkonočnými sviatkami. Dátum Popolcovej stredy, podobne ako Veľkej noci, je pohyblivý a v tomto roku pripadne na 9. marca.

Štáb televízie Markíza teda správne navštívil v Harichovciach jednu z mnohých fašiangových veselíc, avšak ešte ani zďaleka nie poslednú. Ďalšie fašiangové oslavy budú prebiehať budúci víkend, napríklad vo Velčiciach v Zlatých Moravciach. Tam už bude mať zmysel hovoriť o konci fašiangov, pretože ďalšia streda už bude niesť prívlastok Popolcová. Deň pred ňou, v utorok, sa zvykne pochovávať basa, čím sa označuje symbolické ukončenie fašiangov ako obdobia veselia pred nadchádzajúcim štyridsaťdňovým pôstom.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

V inak milom príspevku teda došlo k dezinformácii, čo znížilo jeho kvalitu. Je to škoda, veď nešlo o náročné odborné informácie o objavoch kvantovej fyziky, či molekulárnej biológie. Na overenie správnosti informácie stačilo zájsť na internet a do vyhľadávača zadať text "Popolcová streda", prípadne aj rok 2011. Pri pochybnostiach bolo možné zavolať na ktorýkoľvek farský úrad a informáciu preveriť.

Ak ste sa aj Vy po zhliadnutí správ už v duchu rozlúčili s tohtoročnými fašiangami, máte ešte jeden týždeň naviac. Využite to a navštívte počas budúceho víkendu fašiangovú veselicu v okolí, alebo sa do sýtosti vytancujte na niektorom z posledných plesov tohtoročných fašiangov.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Fašiangy, Turíce, Veľká noc príde, kto nemá kožuška, zima mu bude... :-)

Július Žatko

Július Žatko

Bloger 
  • Počet článkov:  69
  •  | 
  • Páči sa:  1x

Je človekom, ktorý rád chodí do prírody, spoznáva nové krajiny, má rád ľudí a poteší ho úsmev. Je známy kritickým prístupom k veciam, ktoré by mali správne fungovať a nefungujú. Zoznam autorových rubrík:  PohľadyJazykové oknoStalo sa JuloviKultúraKocúrkovoMa-ti-ka nevážne vážneRecenzieSúkromnéNezaradené

Prémioví blogeri

Karolína Farská

Karolína Farská

4 články
Post Bellum SK

Post Bellum SK

74 článkov
Matúš Sarvaš

Matúš Sarvaš

3 články
Juraj Hipš

Juraj Hipš

12 článkov
Adam Valček

Adam Valček

14 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu