Na tri kilogramy ovocia budeme potrebovať kilogram kryštálového cukru.

Ovocie umyjeme, osušíme, zbavíme kôstok a pokrájame na menšie kúsky.
Zasypeme cukrom, premiešame a necháme do druhého dňa odstáť v chladničke.

Ovocie pustí vlastnú šťavu.

Všetko preložíme do vhodného hrnca. Na silnom plameni privedieme k varu a varíme približne päť minút. Ak je to potrebné, zbierame počas varu penu, ktorá sa tvorí na povrchu.

Necháme vychladnúť a opäť odstáť do druhého dňa.

Na ďalší deň varíme všetko na miernom ohni a občas opatrne premiešame. Všetko je hotové, keď je ovocie celkom mäkké a šťava zredukovaná do medovitej konzistencie. Nám to trvalo skoro štyridsať minút, ale všetko závisí od samotnej šťavnatosti ovocia.
Všetky recepty, ktoré som čítal, odporúčajú pridať teraz do sladka pol lyžice kyseliny citrónovej na stabilizáciu. Ja som si povedal, že takéto množstvo sa nám pokaziť nestihne, a tak som ju vynechal. V prípade dlhšieho skladovania je to však potrebné.

Vriace sladko plníme do čistých pohárov, uzavrieme a necháme pomaly vychladnúť.

Hodí sa všade tam, kde by sme použili džem. Na pečivo, do koláčov a tort, do palciniek..., alebo len tak vyjedať lyžičkou. Ja som videl, ako si Bulhari sladkom sladili ranný čaj. (a samozrejme som to hneď vyskúšal tiež)

Dobrú chuť.

Vlastne mám dnes ešte jednu maličkosť. Tohoročnú letnú dovolenku sme trávili na úžasnom mieste, kde bola terasa prírodne clonená takouto nádherou.

Oberať sa vraj bude až na konci jesene, ale aj my máme kúsok z tejto úrody sľúbený. Takže niekedy okolo Vianoc budeme pripravovať sladko z kiwi. Celý recept už určite písať nebudeme, ale aspoň fotku ako to vyzerá, prinesieme.
Peknú nedeľu a aj ďalšie dni.
