Tak tu sú.

Začneme cestom. Potrebujeme štyristo gramov hladkej múky, sedemdesiatpäť gramov masla, jedno vajce, dve až dve lyžice cukru, lyžicu vanilkovej esencie, pol kocky kvasníc a jeden a pol decilitra mlieka. Všetky ingrediencie by mali mať izbovú teplotu.
Mlieko zohrejeme na približne tridsať stupňov. Rozmiešame v ňom kvasnice, polovicu cukru a necháme vzísť kvások.

Do veľkej misy preosejeme múku, pridáme na kocky nakrájané maslo, druhú polovicu cukru, vajce, vanilkovú esenciu, štipku soli a kvások.
Všetko spracujeme na hladké a pevné cesto. Na teplom mieste necháme vykysnúť. Keďže maslové cesto je ťažšie, necháme kysnúť jeden a pol až dve hodiny.

Veľký pekáč vystelieme papierom na pečenie a na vrch roztiahneme vykysnuté cesto. Najlepšie to ide naolejovanými rukami. Snažíme sa aby vrstva cesta bola rovnomerná na celom plechu.

Rozložíme černice. Teraz musí cesto opäť vykysnúť. Nechaje ho pod čistou utierkou, na teplom mieste najmenej pol hodinu až hodinu.

Za ten čas si pripravíme náplň. Použijeme sedemstopäťdesiat gramov mäkkého tvarohu, tri vajcia, dve smotany na šľahanie, jeden čokoládový a jeden vanilkový pudingový prášok a práškový cukor. Podľa toho aký sladký chceme koláč, pridáme do náplne dve až šesť kopcovitých lyžíc práškového cukru.

Do veľkej misy dáme všetko okrem pudingových práškov. Vymiešame hladkú zmes, ktorú rozdelíme na dve polovice. Do jednej vmiešame čokoládový a do druhej vanilkový puding.

Obe náplne striedavo porozlievame po koláči a pomocou nožíka spravíme na povrchu mramorovanie. Robí sa to tak, že špičku nožíka ponoríme do tvarohovej zmesi a rýchlo ním pohybujeme sem a tam.

Pečieme v rúre vyhriatej na stosedemdesiat stypňov asi sedemnásť až dvadsať minút. Tvarohová zmes vyzerá, že je ešte tekutá a povrch je rôzne nadvihnutý a nerovnomerný, ale všetko sa uloží, keď bude koláč chladnúť.

Vychladnutý koláč nakrájame na rezy a môžeme podávať

len samotné posypané práškovým cukrom, alebo so šľahačkou. Hutné ale mäkké cesto, jemne kyslasté černice a sladká tvarohová plnka.

Dobrú chuť.
