Prvý recept je voľne inšpirovaný arabskou kuchyňou a tak trochu aj Jamiem Olivierom.
Arabský chlieb s cícerom
Potrebujeme trištvrte kilogramu grahamovej pšeničnej múky (môžeme použiť akúkoľvek), konzervu cíceru a jedny kvasnice. K tomu ešte dva decilitre teplej vody lyžicu cukru a lyžicu soli.

Z teplej vody, cukru a kvasníc pripravíme kvások.
Cícerovú konzervu otvoríme, cícer zlejeme a prepláchneme a pripravíme si nejaký nástroj na jeho roztlačenie,

Do múky roztlačíme cícer, pridáme soľ a kvások. Môžeme pridať aj koreniny, napríklad indický kmín, kurkumu, koriander...

Vypracujeme mäkké, pružné cesto. Hotové je vtedy, keď sa prestane lepiť na steny nádoby a ruku. Ako s každým kysnutým cestom aj s týmto sa musíme trochu pohrať a nepôjde to tak rýchlo ako minulý týždeň pri liatej placke.

Napriek tomu, že cesto z grahamovej múky je ťažšie, za pol až trištvrte hodinu na teplom mieste krásne vykysne.

Rozdelíme ho na polovice...

a z každej vyvaľkáme elipsovitú placku, ktorú nožom pozdĺžne niekoľko krát narežeme.

Pomocou valčeka placku prenesieme na plech, necháme ešte pätnásť minút podkysnúť a poriadne ponatierame olejom.

Pečieme v rúre zohriatej na stosedemdesiat stupňov približne sedemnásť minút. Horúcu placku hneď po vytiahnutí z rúry natrieme vodou.

Správne zabalené vydržia niekoľko dní, ale som presvedčený, že nebudú mať možnosť.

Voňavé a hutné sú skvelou prílohou.

Indická kuchyňa je plná placiek. Sú jednou zo základných príloh a pripravujú sa na množstvo spôsobov. Cesto je ale vždy založené na zmesi múky, lyžice oleja a toľko vody aby vzniklo hutné lepkavé cesto. Kvasnice v ceste sú výnimkou.
Indické paráty (parathy)
Pripravil som ich z presne rovnakého cesta ako minulo týždňové nekvasené placky, takže podrobné fotografie si môžete pozrieť tam. Stručne, potrebujeme dve šálky múky, dve lyžice oleja, lyžičku soli a studenú vodu. Vypracujeme cesto, ktoré necháme odpočívať v chladničke najmenej hodinu, najlepšie cez noc.

Z cesta vymiesime guľky veľkosti pingpongovej loptičky.

Každý kúsok rozvaľkáme na tenkú milimetrový placku a ponatierame ju olejom. Placku zložíme na štvrtiny a ešte raz veľmi jemne valčekom rozvaľkáme od základne trojuholníka k jeho vrcholu. Postupujeme naozaj jemne, pretože jednotlivé vrstvy placky sa nesmú premiesiť a zlepiť. Potrebujeme len trojuholník jemne predĺžiť.

Vyprážame v kvalitnom oleji z každej strany jeden až jeden a pol minúty...

do zlato hneda.

Voňavé a chrumkavé placky podávame ihneď ako výbornú prílohu k duseným mäsám a zelenine. Zabalené cesto vydrží v chladničke niekoľko dní, takže ich môžeme pripraviť vždy čerstvé.

Dobrú chuť a nezabudnite, že viem čo jem.
