Olivy sme spráskali rýchlosťou svetla, ale tie citróny stáli v chladničke skoro pol roka a čakali na svoju príležitosť. Teda na nejakú slávnostnú rodinnú príležitosť pri ktorej budem pripravovať tortu. A dočkali sa.
Pred samotným receptom ešte malé upozornenie. Torta je veľmi svieža a má výraznú kyslú citrónovú chuť. Hodí sa ako múčnik aj po ťažšom nedeľnom obede, ale môže sa stať, že pre menšie deti to bude trochu "prekvapenie". No jednoducho nemusí im úplne chutiť.
Čo budeme potrebovať
Predovšetkým čokoládový tortový korpus. Dá sa kúpiť hotový, alebo upiecť podľa receptu, ktorý je tu nižšie. Ten recept je už mnohokrát vyskúšaný a vždy vyšiel perfektne. K tomu potrebujeme jeden Zlatý klas, dva decilitre citrónovej šťavy, 150 gramov práškového cukru, 250 gramov masla a samozrejme tie citróniky v sirupe. (pravdou je, že sú nepovinné a môžete ich nahradiť, alebo celkom vynechať)

Tak a poďme na to
Z dvoch deilitrov citrónovej šťavy a jedného Zlatého klasu uvaríme citrónový puding. Ak máte strach z tej kyslosti rozrieďte citrónovú šťavu vodou, nezabudnite však dodržať pomer dva decilitre tekutiny a jeden zlatý klas. Ja ale určite doporučujem aby ste to riskli. Stojí to za to.

Pudink necháme za občasného premiešania celkom vychladnúť a zašľaháme do neho práškový cukor, kým sa nerozpustí. V tej kyslej mase to ide pomerne rýchlo.
Maslo necháme zmäknúť a po kúskoch ho zašľaháme do osladenej citrónovej masy.

Tak a krém je hotový.

Nakladané citróny narežeme na kolieska, krém necháme v chladničke trochu stuhnúť a pripravíme si podnos hotovú tortu

Tortový korpus rozrežeme na dve časti. Podnos obložíme papierom a položíme na neho spodný kruh korpusu, ktorý trochu ho pooblievame sirupom z nakladaných citrónov

Natrieme asi dve tretiny krému ozdobíme nakrájanými citrónmi...

a priklopíme vrchným dielom, ktorý jemne popritláčame. Celú trotu necháme stuhnúť v chladničke a...

na koniec ju ozdobíme. Ja som ju celú natrel zvyšným krémom a o zbytok sa postarali nakladané citróny a horká čokoláda.

Na tanieri môžeme pridať trochu osladnej šľahačky. Výrazná, čerstvá, pri tom lahodná chuť má v sebe čosi návykové.

Dobrú chuť!
