Ak sa rozhodnete použiť k príprave prepustené maslo, tak recept nájdete tu. Ak nie, pripravte si klasický olej. Okrem neho budeme potrebovať ešte asi jeden a pol kilogramu kuracieho mäsa (my sme použili kuracie stehná, ale môžete rozporcovať aj celé kura), asi dvoj až troj kilogramovú tekvicu, z ktorej získame jeden až jeden a pol strúhanej tekvicovej dužiny, dvadsať dekagramov slaniny, desať šalotiek, dva strúčiky cesnaku, pol litra suchého bieleho vína, dve lyžice paradajkového pretlaku, malú kytičku čerstvých byliniek (bazalka, rozmarín, tymián a bobkový list), viazaničku petržlenovej vňate, soľ a čierne korenie.

V hrnci rozohrejeme olej (alebo maslo), kúsky kuraťa zo všetkých strán opražíme dozlatova a odložíme ich. Počas praženie kura jemne osolíme.

Do výpeku pridáme očistenú šalotku a nakrájanú slaninu. Pražíme pokiaľ šalotky jemne neskaramelizujú.

Zalejeme vínom, pridáme dve lyžice paradajkového pretlaku, bylinkovú kytičku a privedieme k varu.

Pridáme nastrúhanú tekvicu, premiešame dosolíme a dokoreníme a znova privedieme k varu.

Vložíme porcie kuraťa, prikryjeme pokrievkou a na jeden a pol až dve hodiny odložíme do rúry vyhriatej na stopäťdesiat stupňov. A máme hotovo.

Na tanieri bohato posypeme nasekanou petržlenovou vňaťou. V správnej francúzskej domácnosti podávajú toto jedlo s čerstvou chrumkavou bagetou a litrom bieleho stolového vína. My sme trošku podvádzali a ako prílohu sme pripravili ryžu. Šťavnaté a jemné mäso s bohatou, voňavou, lahodnou omáčkou. Hoci je to vlastne sedliacke jedlo, neurazí ani na slávnostnom stole.

Dobrú chuť.
