reklama

Varíme s Medveďom - Karfiolová haruľa 2 x inak

Jáááj, haruľa moja milovaná! Dobre premastená zemiaková, dobre cesnaková, chrumkavá. No jedna báseň.

Varíme s Medveďom - Karfiolová haruľa 2 x inak
Písmo: A- | A+
Diskusia  (2)

Tak. Už sme domľaskali a ideme na zdravšie verzie. A hneď dve. A obe z karfiolu. A verte, dobrô to bude! :)

Keďže mám nafotenú aj túto drobnosť, tak vám ponúknem recept na veľmi dobré karfiolové placičky. Alebo haruľky, no proste, ako ich nazvete...

Na úvod dve životné rady. Prvá - nikdy neberte úplatky, lebo sa z toho zbláznite a potom druhá rada - na dobré karfiolové placky v žiadnom prípade karfiol nevarte. Použite ho surový. A ak dočítate do konca, dám vám ešte jednu životnú radu.

Potrebujeme: Karfiol, vajíčka, cesnak, cibuľu, polohrubú múku, olej, mleté čierne korenie, mletú rascu, majorán a soľ.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
Obrázok blogu

Tak a začneme tým, že vezmeme karfiol (ten môj mal asi trištvrte kila) očistíme ho a taký surový, ako je, ho nastrúhame na hrubom strúhadle a posolíme. Potom ho necháme aspoň 20 minút postáť, dôsledkom čoho pustí šťavu.

Obrázok blogu

V tom čase si vezmeme dve malé či jednu veľkú cibuľu, zo tri strúčiky cesnaku, všetko očistíme, cibuľu nakrájame a dáme na olej. Pekne dohneda restujeme a na záver pridáme nasekaný cesnak. Toto všetko vrazíme do nastrúhaného posoleného karfiolu, potom pridáte čierne korenie, rascu, majorán, zo tri vajíčka a takých 5 aj 6 kopcovitých lyžíc múky. Keďže sa jedná o karfiol, je potrebné, aby bolo múky viac, bude to držať pokope. Môžeme to urobiť aj tak, že dáme najprv 4 lyžice, pomiešame, počkáme, kým to znovu pustí šťavu a pridáme ešte podľa potreby ďalšiu múku. Dobre to všetko ešte dosolíme, dáme na olej vo forme malých placičiek, ktoré pomaly z každej strany dobre usmažíme.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Podávať potom môžeme so zemiakmi, moja mama k nim robí jednoduchý a chutný cesnakový dresing, ktorý pozostáva z bieleho jogurtu, pretlačeného strúčiku cesnaku, horčice, cukru a soli. Alebo to môžete konzumovať ako haruľu, to znamená samostatne, prípadne s nejakým jednoduchým šalátom.

Obrázok blogu

A ešte vám na záver poviem tú tretiu zásadnú životnú radu. Nikdy nenechávajte na linke vedľa seba olej a ocot v podobných fľašiach. Lebo začnete restovať na octe. Dobrú chuť. :)

Obrázok blogu

***

Haló, haló...dnes nekončíme. Ideme na ďalší druh harule z karfiolu. Dokonca povedal by som, že toto bude tá 'pravejšia' haruľa.

Potrebujeme: Skoro to isté, len viac. Ja som použil 1 a pol skutočne veľkých karfiolov, tri cibule, tri strúčiky cesnaku (málo...dajte aspoň 5), asi 30 dkg údeniny (údene tofu ju nahradí), tri vajcia, poriadny hrnček celozrnných vločiek, trochu polohrubej múky, olej, mleté čierne korenie, rascu, majorán a soľ.

SkryťVypnúť reklamu
reklama
Obrázok blogu

A presne to isté, ako predtým. Prvý počin - nastrúhame karfiol nahrubo a posolíme. Nech nám pekne vlhne.

Obrázok blogu

Následne očistíme a nakrájame cibuľu a dáme na olej. Dobre urestujeme. Najlepšie dohneda, alebo ako dovolia žlčníky. Pridáme ju do nastrúhaného karfiolu, ďalej pridáme 3 vajíčka, na malé kúsky nakrájanú údeninu, alebo tofu (pri použití tofu sa hodí aj sójovka), pretlačený cesnak, poriadny hrnček vločiek, pol až celý hrnček vody, 3 lyžice múky, majorán, čierne mleté korenie a mletú rascu. Podľa potreby prisolíme. Pomiešame a necháme postáť ďalších 20 minút, aby nám vločky nabobtnali.

No a potom už iba zobrať dobre veľkú nádobu v ktorej budeme haruľu zapekať. Vymazať olejom, vysypať múkou a hmotu do nej vykydnúť a urovnať. Pečieme na 180 - 200 stupňoch aspoň hodinku, nech sa nám haruľa dobre upečie. Pokojne aj viac, ako mám ja. Nech pekne chrumká. :)

SkryťVypnúť reklamu
reklama

No absolútne geniálne sa k tejto harulke hodil jednoduchý rajčinový šalát, teda rajčiny, nakrájaná akákoľvek cibuľa, petržlenová vňať, soľ, kvapnúť oleja a trocha octu.

Obrázok blogu

Dobrú chuť od Medveďa.

Obrázok blogu

Roman Dulgerov

Roman Daniel Baranek

Roman Daniel Baranek

Bloger 
Populárny bloger
  • Počet článkov:  661
  •  | 
  • Páči sa:  693x

Prémioví blogeri

Monika Nagyova

Monika Nagyova

296 článkov
Martina Hilbertová

Martina Hilbertová

49 článkov
Post Bellum SK

Post Bellum SK

75 článkov
Matúš Sarvaš

Matúš Sarvaš

3 články
Jiří Ščobák

Jiří Ščobák

754 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu