Tak a môžeme ísť na to
Kysnutý koláč s kyslou kapustou
Pripravíme si kilogram kyslej kapusty, z ktorej poriadne vyžmýkame vodu. Najlepšie sa žmýka tak, že ju vložíme do sitka a postláčame ju v ňom rukou. K tomu potrebujeme pol kilogramu hladkej múky, dve vajcia, pol kocky kvasníc, jednu cibuľu, štyri lyžice cukru (na obrázku je hnedý), dve klobásy, smotanu na varenie, olej, čierne korenie, mletú rascu, oregano a soľ.

Kvasnice s lyžičkou cukru a lyžicou múky rozmiešame v teplej vode, aby začali pracovať. Do misy dáme múku, deciliter oleja, vajíčko, lyžičku soli, kvások a vypracujeme hladké mäkšie cesto, ktoré necháme vykysnúť v teple asi pol hodinu. Potom ho opäť premiesime a opäť necháme vykysnúť. Tento postup môžeme zopakovať až trikrát.

Pripravíme si kapustovú plnku. Z cukru a vody spravíme karamel. Kapustu a cibuľu nasekáme na drobno.
Cibuľu dáme na olej, popražíme a pridáme karamel. Všetko dobre premiešame a pridáme na drobno nasekanú kapustu, trochu korenia a rasce. Nesolíme. Všetko dusíme do mäkka asi dvadsať minút aby sa odparila všetka voda a kapusta zostala relatívne suchá.

Z oleja, dvoch lyžíc múky a smotany na varenie pripravíme redší bešamel.

Necháme ho vychladnúť a pridáme vajíčko, trochu soli a oregano.

Cesto krásne vykyslo, je hladké, vláčne a môžeme začať robiť koláč.

Koláčový plech poriadne natrieme olejom a naolejovanými rukami cesto poroztláčame po plechu. Najlepšie to ide prstami, ktorými "bodáme" do cesta, a tak ho rozprestierame po celej ploche.
Rozprestreté cesto prikryjeme podusenou kapustou,...

...poriadne posypeme na kocky nakrájanou klobásou a celkom na vrch koláča rozlejeme bešamel.

Pečieme v rúre vyhriatej na 170 stupňov pol hodinu.

Necháme vychladnúť a nakrájame na kocky. U Macka v práci ho zjedli raz dva.

Hrnčekový koláč z kyslej kapusty
Pripravíme si kilogram kyslej kapusty, ktorý poriadne vyžmýkame. K tomu pol hrnčeka oleja, pol hrnčeka mlieka, jeden a pol hrnčeka polohrubej múky, jedno vajce, asi pätnásť dekagramov šunky vcelku, pol balíčka prášku do pečiva, desať dekagramov masla, cesnak a štipku soli.

Kapustu nasekáme na drobno a presypeme do misy. Pridáme vajce, mlieko, olej a poriadne premiešame.
Šunku nasekáme na drobné kocky a pridáme ku kapuste.
Postupne pridávame múku a všetko poriadne premiešavame.

Množstvo múky je približne jeden a pol hrnčeka, ale závisí to na tom koľko šťavy zostalo v kapuste, alebo aké veľké je vajce. Hotové cesto je podobne husté ako tvrdšie kysnuté cesto, vláčne, ale drží tvar.

Roztlačíme ho do vhodnej koláčovej formy, uhladíme a dáme piecť do rúry vyhriatej na 200 stupňov.

Cesnak roztlačíme, pridáme štipku soli a všetko spolu s maslom roztopíme. Poriadne premiešame.

Koláč pečieme asi pätnásť až dvadsať minút, vyberieme ho a potrieme polovicou zmesi masla a cesnaku a dáme znova piecť

Po piatich minútach koláč opäť vyberieme z rúry, potrieme druhou polovicou masla s cesnakom a necháme vychladnúť.
Na stretnutí pri príležitosti kolaudácie domu každému chutil...

Kiš z kyslej kapusty
Pripravímme si pol kilogramu kyslej kapusty, dvadsať dekagramov múky, dvadsaťpäť dekagramov masla, jedno vajce, cibuľu, dve lyžice cukru, tri decilitre mlieka, tri lyžice hladkej múky a štipku soli.

Z desatich dekagramov zmäknutého masla, dvadsatich dekagramov hladkej múky a vajca pripravíme cesto na kiš. Zabalíme ho do potravinárskej fólie a odložíme do chladničky.

Z päť dekagramov masla a cukru pripravíme karamel, pridáme cibuľu a všetko poriadne popražíme.

Pridáme kyslú kapustu aj so šťavou, premiešame a dusíme pokiaľ sa nevyvarí všetka tekutina.

Zo zvyšku masla, troch lyžíc hladkej múky a mlieka pripravíme hustejší bešamel. Vmiešame do neho čierne korenie a trochu soli.

Cesto vyberieme z chladničky, rozvaľkáme ho a vystelieme s ním koláčový plech.
Teraz príde na rad slepé pečenie, čo to je a ako sa to robí nájdete tu. (v recepte nižšie)

Predpečený koláč naplníme podusenou a vychladnutou kapustou...

... a na vrch rozotrieme hustý bešamel.

Pečieme v rúre vyhriatej na 170 stupňov asi pätnásť minút.

Neter, jej frajer aj ostatná naša rodina ho na rodinnom stretnutí veľmi chválili.

Tak toto sú naše tri koláče z kyslej kapusty. Ja osobne som z nich ešte stále nadšený a určite si aspoň niektorý skoro zopakujem.
Dobrú chuť.