Varíme s Medveďom - Koláče s kyslou kapustou

Dnes to bude trochu dlhšie, takže ak to naozaj čítate, pripravte si niečo na zahnanie tečúcich slín. A ak náhodou máte radi kyslú kapustu rovnako ako my, bude to ešte ťažšie. U nás kyslú kapustu skutočne milujeme, a tak som s ňou trošku experimentoval. Postupne som vypracoval tri slané koláče s použitím kyslej kapusty a všetky sa mi zdali výborné. Vlastne sú to kysnutý koláč, hrnčekový koláč a koláč na spôsob kiš. Výborné bolo, že nás čakali rôzne návštevy a stretnutia, a tak sme ich mohli pekne kompletne odniesť z domu a nemuseli sme ich celé zjesť sami.  Keďže sa cez týždeň napchávame najmä šalátmi a kuracím mäsom, takéto tri koláče by boli poriadnym záberom.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (31)

Tak a môžeme ísť na to

Kysnutý koláč s kyslou kapustou

Pripravíme si kilogram kyslej kapusty, z ktorej poriadne vyžmýkame vodu. Najlepšie sa žmýka tak, že ju vložíme do sitka a postláčame ju v ňom rukou. K tomu potrebujeme pol kilogramu hladkej múky, dve vajcia, pol kocky kvasníc, jednu cibuľu, štyri lyžice cukru (na obrázku je hnedý), dve klobásy, smotanu na varenie, olej, čierne korenie, mletú rascu, oregano a soľ.

Obrázok blogu

Kvasnice s lyžičkou cukru a lyžicou múky rozmiešame v teplej vode, aby začali pracovať. Do misy dáme múku, deciliter oleja, vajíčko, lyžičku soli, kvások a vypracujeme hladké mäkšie cesto, ktoré necháme vykysnúť v teple asi pol hodinu. Potom ho opäť premiesime a opäť necháme vykysnúť. Tento postup môžeme zopakovať až trikrát.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
Obrázok blogu

Pripravíme si kapustovú plnku. Z cukru a vody spravíme karamel. Kapustu a cibuľu nasekáme na drobno.

Cibuľu dáme na olej, popražíme a pridáme karamel. Všetko dobre premiešame a pridáme na drobno nasekanú kapustu, trochu korenia a rasce. Nesolíme. Všetko dusíme do mäkka asi dvadsať minút aby sa odparila všetka voda a kapusta zostala relatívne suchá.

Obrázok blogu

Z oleja, dvoch lyžíc múky a smotany na varenie pripravíme redší bešamel.

Obrázok blogu

Necháme ho vychladnúť a pridáme vajíčko, trochu soli a oregano.

Obrázok blogu

Cesto krásne vykyslo, je hladké, vláčne a môžeme začať robiť koláč.

Obrázok blogu

Koláčový plech poriadne natrieme olejom a naolejovanými rukami cesto poroztláčame po plechu. Najlepšie to ide prstami, ktorými "bodáme" do cesta, a tak ho rozprestierame po celej ploche.

SkryťVypnúť reklamu

Rozprestreté cesto prikryjeme podusenou kapustou,...

Obrázok blogu

...poriadne posypeme na kocky nakrájanou klobásou a celkom na vrch koláča rozlejeme bešamel.

Obrázok blogu

Pečieme v rúre vyhriatej na 170 stupňov pol hodinu.

Obrázok blogu

Necháme vychladnúť a nakrájame na kocky. U Macka v práci ho zjedli raz dva.

Obrázok blogu

Hrnčekový koláč z kyslej kapusty

Pripravíme si kilogram kyslej kapusty, ktorý poriadne vyžmýkame. K tomu pol hrnčeka oleja, pol hrnčeka mlieka, jeden a pol hrnčeka polohrubej múky, jedno vajce, asi pätnásť dekagramov šunky vcelku, pol balíčka prášku do pečiva, desať dekagramov masla, cesnak a štipku soli.

Obrázok blogu

Kapustu nasekáme na drobno a presypeme do misy. Pridáme vajce, mlieko, olej a poriadne premiešame.

SkryťVypnúť reklamu

Šunku nasekáme na drobné kocky a pridáme ku kapuste.

Postupne pridávame múku a všetko poriadne premiešavame.

Obrázok blogu

Množstvo múky je približne jeden a pol hrnčeka, ale závisí to na tom koľko šťavy zostalo v kapuste, alebo aké veľké je vajce. Hotové cesto je podobne husté ako tvrdšie kysnuté cesto, vláčne, ale drží tvar.

Obrázok blogu

Roztlačíme ho do vhodnej koláčovej formy, uhladíme a dáme piecť do rúry vyhriatej na 200 stupňov.

Obrázok blogu

Cesnak roztlačíme, pridáme štipku soli a všetko spolu s maslom roztopíme. Poriadne premiešame.

Obrázok blogu

Koláč pečieme asi pätnásť až dvadsať minút, vyberieme ho a potrieme polovicou zmesi masla a cesnaku a dáme znova piecť

SkryťVypnúť reklamu
Obrázok blogu

Po piatich minútach koláč opäť vyberieme z rúry, potrieme druhou polovicou masla s cesnakom a necháme vychladnúť.

Na stretnutí pri príležitosti kolaudácie domu každému chutil...

Obrázok blogu

Kiš z kyslej kapusty

Pripravímme si pol kilogramu kyslej kapusty, dvadsať dekagramov múky, dvadsaťpäť dekagramov masla, jedno vajce, cibuľu, dve lyžice cukru, tri decilitre mlieka, tri lyžice hladkej múky a štipku soli.

Obrázok blogu

Z desatich dekagramov zmäknutého masla, dvadsatich dekagramov hladkej múky a vajca pripravíme cesto na kiš. Zabalíme ho do potravinárskej fólie a odložíme do chladničky.

Obrázok blogu

Z päť dekagramov masla a cukru pripravíme karamel, pridáme cibuľu a všetko poriadne popražíme.

Obrázok blogu

Pridáme kyslú kapustu aj so šťavou, premiešame a dusíme pokiaľ sa nevyvarí všetka tekutina.

Obrázok blogu

Zo zvyšku masla, troch lyžíc hladkej múky a mlieka pripravíme hustejší bešamel. Vmiešame do neho čierne korenie a trochu soli.

Obrázok blogu

Cesto vyberieme z chladničky, rozvaľkáme ho a vystelieme s ním koláčový plech.

Teraz príde na rad slepé pečenie, čo to je a ako sa to robí nájdete tu. (v recepte nižšie)

Obrázok blogu

Predpečený koláč naplníme podusenou a vychladnutou kapustou...

Obrázok blogu

... a na vrch rozotrieme hustý bešamel.

Obrázok blogu

Pečieme v rúre vyhriatej na 170 stupňov asi pätnásť minút.

Obrázok blogu

Neter, jej frajer aj ostatná naša rodina ho na rodinnom stretnutí veľmi chválili.

Obrázok blogu

Tak toto sú naše tri koláče z kyslej kapusty. Ja osobne som z nich ešte stále nadšený a určite si aspoň niektorý skoro zopakujem.

Dobrú chuť.

Roman Daniel Baranek

Roman Daniel Baranek

Bloger 
Populárny bloger
  • Počet článkov:  661
  •  | 
  • Páči sa:  703x

Prémioví blogeri

Milota Sidorová

Milota Sidorová

5 článkov
Marcel Rebro

Marcel Rebro

141 článkov
Martina Hilbertová

Martina Hilbertová

50 článkov
Iveta Rall

Iveta Rall

91 článkov
Karol Galek

Karol Galek

115 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu