Kozunakov je bezbrehé množstvo. Majú spoločné hlavne to, že sa robia z kysnutého cesta. Pre dnešnú ukážku som pripravil tento, lebo ma v pôvodnom recepte upútala kombinácia broskýň so sušenými slivkami, ku ktorým som ešte pridal mandle. Navyše som použil spôsob úpravy cesta pred pečením, ktorý sa u nás nepoužíva. Podarilo sa.
Potrebujeme:
Deti, kto prvý príde na to, ktorú ingredienciu som tentokrát zabudol dať na úvodné foto, môže mi ako prvý v diskusii napísať, že som hlava dubová.:)
Takže samozrejme potrebujeme múku. Ja som použil polohrubú (Bulhari používajú výhradne tento typ na všetko) asi okolo 1kg, 150 ml mlieka, 2 kávové lyžičky rumovej (mandľovej, vanilkovej) arómy, 150g sušených sliviek, 150g mandlí, 150g masla, 150-200g cukru, (to aby sa nám to dobre pamätalo), 7 dcl pohár konzervovaných ošúpaných broskýň, 3 vajcia, kvasnice a štipku soli.

A ideme pracovať:
Múku aspoň 2x preosejeme, mlieko mierne zohrejeme, zo 150g masla oddelíme 100g (50g si necháme na neskôr) a necháme ho zmäknúť, či rozpustit, sušené slivky nasekáme na menšie kúsky a mandle nasekáme či zomelieme nahrubo. Broskyne vyberieme z pohára (nálev nepoužijeme), polovicu z nich rozmixujeme či prepasírujeme na kašu a druhú polovicu nakrájame na kúsky.

Z dvoch lyžičiek múky, lyžičky cukru, kvasníc a vlažného mlieka si pripravíme kvások, ktorý necháme 10 - 15 minút postáť. Z kila múky oddelíme zhruba 700g, pridáme do nej 2 vajíčka (tretie si odložíme na potieranie), rumovú arómu, kvások, broskyňové pyré, 100g masla, cukor a štipku soli.

Dobre premiesime. V prípade potreby dosypeme múku tak, aby sme dostali mäkké, ale nie riedke cesto. Necháme aspoň 2 hodiny kysnúť. Počas kysnutia opakovane premiesime.

Do vykysnutého cesta nasypeme broskyne, sušené slivky a mandle.

Opäť premiesime a necháme ďalšiu polhodinku kysnúť.

Dostaneme mäkké a lepkavé cesto. Na vhodnú podložku nasypeme hrubšiu vrstvu múky a cesto na ňu prenesieme, dobre posypeme múkou aj na povrchu a ešte raz premiesime. Podľa potreby pridáme ešte múku. Cesto bude stále lepkavé, ale už sa s ním bude dať pracovať. Môžeme ho zapliesť do vrkoča a dať piecť, ale oveľa jednoduchší a pritom veľmi efektný je tento spôsob.

Cesto rozrežeme umelohmotnou špachtľou na približne rovnaké kúsky. Netreba vážiť ani merať, stačí približne.

Odložený zvyšok (50g) masla roztopíme a necháme trochu vychladnúť. Ruky si striedavo namáčame do masla a každý kúsok cesta v nich premiesime, aby nám vznikla guľka.

A guľky jednu za druhou poukladáme do hlbokého maslom vytretého pekáča, napríklad do vrchnej časti jenského skla. (Bulhari dokonca používajú okrúhle hlboké nádoby, takže im vznikne vysoký okrúhly chlieb - koláč.)

Dobre ponatierame posledným rozšľahaným vajíčkom, nádobu prikryjeme utierkou a necháme ešte 20 minút podkysnúť.

Pečieme v elektrickej rúre predhriatej zvrchu aj odspodu na 160 stupňov a zapnutým ventilátorom, alebo na 180 stupňov bez ventilátoru asi 40 - 50 minút. Nezabudneme pred dopečením odskúšať koláč popichaním špajdľou.
Tak a tu máme našu nádheru.

Krásne vonia. Cesto je hutnejšie ako pri vianočke s domácim šmakom.

Podávame ku káve a čaju, môžeme natrieť maslom a džemom.

Dobrú chuť a veselú kúpačku či šibačku.

tenjeho