Varíme s Medveďom - Kozunak

Milí naši. Želáme vám príjemné prežitie veľkonočných dní. Na dnešný sviatočný deň sme si pre vás pripravili sladký bulharský chlieb - koláč, zvaný Kozunak. Je to tradičný sladký chlieb, ktorý sa pripravuje na veľkonočné sviatky ako kresťanský symbol tela Ježiša Krista, tak, ako na červeno maľované vajcia symbolizujú jeho krv. Kresťania vidia v pokrižovaných Kozunakoch symbol ukrižovania Ježiža Krista, jeho pôvod však siaha k Anglosasom, kde takéto chleby slúžili k uctievaniu bohyne jari Eostre.  Veseliat gotvač

Písmo: A- | A+
Diskusia  (48)

Kozunakov je bezbrehé množstvo. Majú spoločné hlavne to, že sa robia z kysnutého cesta. Pre dnešnú ukážku som pripravil tento, lebo ma v pôvodnom recepte upútala kombinácia broskýň so sušenými slivkami, ku ktorým som ešte pridal mandle. Navyše som použil spôsob úpravy cesta pred pečením, ktorý sa u nás nepoužíva. Podarilo sa.

Potrebujeme:

Deti, kto prvý príde na to, ktorú ingredienciu som tentokrát zabudol dať na úvodné foto, môže mi ako prvý v diskusii napísať, že som hlava dubová.:)

Takže samozrejme potrebujeme múku. Ja som použil polohrubú (Bulhari používajú výhradne tento typ na všetko) asi okolo 1kg, 150 ml mlieka, 2 kávové lyžičky rumovej (mandľovej, vanilkovej) arómy, 150g sušených sliviek, 150g mandlí, 150g masla, 150-200g cukru, (to aby sa nám to dobre pamätalo), 7 dcl pohár konzervovaných ošúpaných broskýň, 3 vajcia, kvasnice a štipku soli.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
Obrázok blogu

A ideme pracovať:

Múku aspoň 2x preosejeme, mlieko mierne zohrejeme, zo 150g masla oddelíme 100g (50g si necháme na neskôr) a necháme ho zmäknúť, či rozpustit, sušené slivky nasekáme na menšie kúsky a mandle nasekáme či zomelieme nahrubo. Broskyne vyberieme z pohára (nálev nepoužijeme), polovicu z nich rozmixujeme či prepasírujeme na kašu a druhú polovicu nakrájame na kúsky.

Obrázok blogu

Z dvoch lyžičiek múky, lyžičky cukru, kvasníc a vlažného mlieka si pripravíme kvások, ktorý necháme 10 - 15 minút postáť. Z kila múky oddelíme zhruba 700g, pridáme do nej 2 vajíčka (tretie si odložíme na potieranie), rumovú arómu, kvások, broskyňové pyré, 100g masla, cukor a štipku soli.

SkryťVypnúť reklamu
Obrázok blogu

Dobre premiesime. V prípade potreby dosypeme múku tak, aby sme dostali mäkké, ale nie riedke cesto. Necháme aspoň 2 hodiny kysnúť. Počas kysnutia opakovane premiesime.

Obrázok blogu

Do vykysnutého cesta nasypeme broskyne, sušené slivky a mandle.

Obrázok blogu

Opäť premiesime a necháme ďalšiu polhodinku kysnúť.

Obrázok blogu

Dostaneme mäkké a lepkavé cesto. Na vhodnú podložku nasypeme hrubšiu vrstvu múky a cesto na ňu prenesieme, dobre posypeme múkou aj na povrchu a ešte raz premiesime. Podľa potreby pridáme ešte múku. Cesto bude stále lepkavé, ale už sa s ním bude dať pracovať. Môžeme ho zapliesť do vrkoča a dať piecť, ale oveľa jednoduchší a pritom veľmi efektný je tento spôsob.

SkryťVypnúť reklamu
Obrázok blogu

Cesto rozrežeme umelohmotnou špachtľou na približne rovnaké kúsky. Netreba vážiť ani merať, stačí približne.

Obrázok blogu

Odložený zvyšok (50g) masla roztopíme a necháme trochu vychladnúť. Ruky si striedavo namáčame do masla a každý kúsok cesta v nich premiesime, aby nám vznikla guľka.

Obrázok blogu

A guľky jednu za druhou poukladáme do hlbokého maslom vytretého pekáča, napríklad do vrchnej časti jenského skla. (Bulhari dokonca používajú okrúhle hlboké nádoby, takže im vznikne vysoký okrúhly chlieb - koláč.)

Obrázok blogu

Dobre ponatierame posledným rozšľahaným vajíčkom, nádobu prikryjeme utierkou a necháme ešte 20 minút podkysnúť.

Obrázok blogu

Pečieme v elektrickej rúre predhriatej zvrchu aj odspodu na 160 stupňov a zapnutým ventilátorom, alebo na 180 stupňov bez ventilátoru asi 40 - 50 minút. Nezabudneme pred dopečením odskúšať koláč popichaním špajdľou.

SkryťVypnúť reklamu

Tak a tu máme našu nádheru.

Obrázok blogu

Krásne vonia. Cesto je hutnejšie ako pri vianočke s domácim šmakom.

Obrázok blogu

Podávame ku káve a čaju, môžeme natrieť maslom a džemom.

Obrázok blogu

Dobrú chuť a veselú kúpačku či šibačku.

Obrázok blogu

tenjeho

Roman Daniel Baranek

Roman Daniel Baranek

Bloger 
Populárny bloger
  • Počet článkov:  661
  •  | 
  • Páči sa:  703x

Prémioví blogeri

Roman Kebísek

Roman Kebísek

105 článkov
Lucia Šicková

Lucia Šicková

4 články
Post Bellum SK

Post Bellum SK

90 článkov
Monika Nagyova

Monika Nagyova

299 článkov
Věra Tepličková

Věra Tepličková

1,072 článkov
Anna Brawne

Anna Brawne

103 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu