Pripravíme si celé väčšie kura (my sme mali dve, pretože sme mali viac hostí), husaciu masť a čierne pivo.
Kura, ktoré sa bude hrať na hus okoreníme majoránkou, drvenou rascou, čiernym mletým korením a soľou.

Kura umyjeme, očistíme a rozporciujeme na štvrtiny.

Štvrtiny osolíme a okoreníme všekým pripraveným korením. Uložíme ich do pekáča. Na vrch rozložíme kúsky husacej masti a všetko podlejeme čiernym pivom.

Prikryjeme a v rúre vyhriatej na stosedemdesiat stupňov pečieme päťdesiat minút. Potom pekáč s kuraťom odkryjeme a všetky kúsky poriadne pooblievame výpekom s pivom.

Odkryté dopečieme ešte pol hodinu. Počas toho kura niekoľko krát pooblievame výpekom, aby sme dosiahli peknú chrumkavú kôrku.

Ako prílohu sme vybrali dusenú červenú kapustu pripravenú podľa tohoto receptu a klasické mastené lokše, ktoré nájdete tu.
Chrumkavé a jemné mäso s výbornou sladkokyslastou kapustou a mäkkými lokšami pôsobí slávnostne a túto odľahčenú verziu veľmi radi privítali všetci zúčastnení.

Dobrú chuť.
