Na kuraciu rýchlovku budeme potrebovať predovšetkým kuracie rezne. Môžeme použiť prsia, alebo vykostené stehná. Jeden až dva kusy na osobu. K tomu ešte biely jogurt, cesnak, olej, soľ a čierne korenie.

Kuracie rezne najprv očistíme, zbavíme prípadných chrupaviek a kostí. Osolíme ich, okoreníme a rozložíme do pekáča potretého olejom.

Roztlačený cesnak vmiešame do bieleho jogurtu a touto zmesou potrieme kuracie mäso.

Pečieme v rúre rozohriatej na stosedemdesiat stupňov dvadsaťpäť minút. A je to hotové. Veľmi jednoducho môžeme výrazne zmenť chuť tohoto receptu tak, že do jogurtu namiesto cesnaku vmiešame napríklad kari, grilovacie korenie, provensálske byliny, paradajkový pretlak, olivy či sušené paradajky... určite prídete na ďalšie vlastné obľúbené kombinácie.

Bublanie a pišťanie je klasický anglický recept. Je to vlastne varenie zo zvyškov. Základom sú zemiaky, ku ktorým sa pridáva varená, alebo dusená zelenina. Teda všetko čo zostalo z klasického anglického nedeľného obeda. Najčastejšie používanou zeleninou je varený ružičkový kel, ale dá sa použiť naozaj čokoľvek. Mrkva, hrášok, pór... alebo akákoľvek zmes zeleniny. U nás žiadna nezostala, takže sme ju pre tento recept uvarili. K zemiakom a ružičkovému kelu pridáme ešte dve veľké cibule, olivový olej, soľ a čierne korenie. Ak si práve nedávame pozor na líniu, môžeme použiť aj na kocky nakrájanú anglickú slaninu.

Zemiaky roztlačíme tlačidlom. Nie celkom na kašu. Malé kúsky zemiakov v hmote sú v tomto prípade veľmi želateľné.

Pridáme uvarený ružičkový kel a poriadne premiešame.

Na oleji speníme nadrobno nakrájané cibule. Podusíme ich naozaj poriadne, až pokiaľ jemne neskaramelizujú. Ak chceme použiť aj slaninu, opražíme ju ešte pred cibuľou.

Pridáme zemiaky s ružičkovým kelom, premiešame a pomocou varechy popritláčame, aby vznikla kompaktná placka. Opakom varechy do nej potom spravíme niekoľko dierok. A po chvíli už je jasné, ako vznikol názov tohoto jedla.

Približne po piatich minútach celú zmes pootáčame a znova popritláčame do kompatnej placky. To čo potrebujeme docieliť, sú tie hnedé pripečené skaramelizované kúsky, ktoré dodávajú jedlu vynikajúcu chuť.

Pretáčanie a pritláčanie robíme každých päť minút. Po štvrtom je už pripečených kúskov viac a nachádzajú sa vmiešané v celej placke. Necháme popražiť ešte posledných päť minút a príloha je hotová.

Kura pod jogurtom si zachova vynikajúcu štavnatosť a krehkosť. Najčastejšie ho používame ako súčasť veľkých zeleninových šalátov, ale v nedeľu si ho môžeme dať aj takto s prílohou.

Dobrú chuť.
