Varíme s medveďom - Kuracie krídielka na môj spôsob

Môj spôsob prípravy kuracích krídielok je inšpirovaný dvoma pomerne známymi receptami. "Pollo con chorizo" je klasický španielsky recept, v ktorom sa kombinuje kuracie mäso so španielskou klobásou a "Lepkavé kura" je kura marinované v mede a upečené. Uznajte toto jednoducho musí byť ono.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (7)

Pre štvorčlennú rodinu si pripravíme asi dva a pol kilogramu kuracích krídielok. Marinádu priporavíme z dvoch lyžíc medu, dvoch lyžíc horčice, šťavy z jedného citrónu, olivového oleja a cesnaku. K tomu pridáme ešte jednu nohu kvalitnej klobásy a soľ.

Ak to potrebujete, pridajte aj akékoľvek obľúbené korenie, ale myslím, že trocha čerstvo namletého čierneho korenia bude absolútne postačujúca.

Obrázok blogu

Najprv si pripravíme samotné krídielká. Umyjeme ich, osušíme a odrežeme kus od posledného kĺbu. Tieto kúsky kuraťa určite nevyhadzujte. Ešte sa k nim vrátime.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
Obrázok blogu

Cesnak ošúpeme a nakrájame na tenké plátky. Pridáme všetky ingrediencie na marinádu a premiešame.

Obrázok blogu

Krídielká oblejeme marinádou, pridáme k nim na kúsky nakrájanú klobásu a všetko premiešame. Uzavrieme do misy a odložíme do chladničky najlepšie na dvanásť hodín cez noc.

Obrázok blogu

Výhodou mís s vodotesným uzáverom od nemenovaného amerického výrobcu je, že ich v chladničke môžete postaviť akýmkoľvek smerom. Marináda nevytečie a všetky krídielká sa namarinujú rovnomerne.

Obrázok blogu

Veľký plech na pečenie vystelieme papierom, naukladáme krídielká, klobásu a polejeme všetkou marinádou z misy. Až teraz je čas, aby sme mäso osolili a okorenili. So soľou to ale nemusíme nijako preháňať. Pridáme ešte dva decilitre vody a celý plech zabalíme alobalom.

SkryťVypnúť reklamu
Obrázok blogu

Strčíme do rúry vyhriatej na dvesto stupňov a pečieme asi tridsať minút. Potom odstránime alobal a vrátime do rúry.

Obrázok blogu

Pečieme dvadsať minút. Potom každé krídielko otočíme.

Obrázok blogu

Vrátime do rúry. Ak máme v rúre gril, tak posledných desať minút krídielká grilujeme na najvrchnejšej polici. Ak nemáme, tak len pečieme ešte posledných pätnásť minút.

Obrázok blogu

Krásne skaramelizované kúsky mäsa sú znakom, že je všetko hotové.

Obrázok blogu

U nás najradšej podávame s veľkým šalátom (tento krát Šopským) a čerstvo upečeným chlebom, alebo posúchom. Od medu jemne nasladlé, mäkké a od kosti sa oddeľujúce mäso významne prevyšuje chuťou svoju pomerne nízku cenu.

SkryťVypnúť reklamu
Obrázok blogu

A čo urobíme s odrezanými člámkami krídielok? Spolu s mrkvou, cibuľou, čiernym korením a bobkovým listom vložíme do väčšieho hrnca do studenej vody a privedieme k varu. Potom plameň zoslabíme a veľmi pomaly varíme asi tri až štyri hodiny. Počas varenia zbierame z povrchu šedivú penu.

Nakoniec vývar scedíme cez plátno, alebo husté sitko. Ešte horúce nalejeme do pohárov a odložíme do chladničky.

Obrázok blogu

Skvelý číry vývar sa hodí v kuchyni skoro každý deň.

Obrázok blogu

Dobrú chuť!

Obrázok blogu
Roman Daniel Baranek

Roman Daniel Baranek

Bloger 
Populárny bloger
  • Počet článkov:  661
  •  | 
  • Páči sa:  703x

Prémioví blogeri

Pavol Koprda

Pavol Koprda

10 článkov
Tupou Ceruzou

Tupou Ceruzou

315 článkov
Juraj Hipš

Juraj Hipš

12 článkov
Yevhen Hessen

Yevhen Hessen

35 článkov
Marcel Rebro

Marcel Rebro

141 článkov
Iveta Rall

Iveta Rall

91 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu