Pre štvorčlennú rodinu si pripravíme asi dva a pol kilogramu kuracích krídielok. Marinádu priporavíme z dvoch lyžíc medu, dvoch lyžíc horčice, šťavy z jedného citrónu, olivového oleja a cesnaku. K tomu pridáme ešte jednu nohu kvalitnej klobásy a soľ.
Ak to potrebujete, pridajte aj akékoľvek obľúbené korenie, ale myslím, že trocha čerstvo namletého čierneho korenia bude absolútne postačujúca.

Najprv si pripravíme samotné krídielká. Umyjeme ich, osušíme a odrežeme kus od posledného kĺbu. Tieto kúsky kuraťa určite nevyhadzujte. Ešte sa k nim vrátime.

Cesnak ošúpeme a nakrájame na tenké plátky. Pridáme všetky ingrediencie na marinádu a premiešame.

Krídielká oblejeme marinádou, pridáme k nim na kúsky nakrájanú klobásu a všetko premiešame. Uzavrieme do misy a odložíme do chladničky najlepšie na dvanásť hodín cez noc.

Výhodou mís s vodotesným uzáverom od nemenovaného amerického výrobcu je, že ich v chladničke môžete postaviť akýmkoľvek smerom. Marináda nevytečie a všetky krídielká sa namarinujú rovnomerne.

Veľký plech na pečenie vystelieme papierom, naukladáme krídielká, klobásu a polejeme všetkou marinádou z misy. Až teraz je čas, aby sme mäso osolili a okorenili. So soľou to ale nemusíme nijako preháňať. Pridáme ešte dva decilitre vody a celý plech zabalíme alobalom.

Strčíme do rúry vyhriatej na dvesto stupňov a pečieme asi tridsať minút. Potom odstránime alobal a vrátime do rúry.

Pečieme dvadsať minút. Potom každé krídielko otočíme.

Vrátime do rúry. Ak máme v rúre gril, tak posledných desať minút krídielká grilujeme na najvrchnejšej polici. Ak nemáme, tak len pečieme ešte posledných pätnásť minút.

Krásne skaramelizované kúsky mäsa sú znakom, že je všetko hotové.

U nás najradšej podávame s veľkým šalátom (tento krát Šopským) a čerstvo upečeným chlebom, alebo posúchom. Od medu jemne nasladlé, mäkké a od kosti sa oddeľujúce mäso významne prevyšuje chuťou svoju pomerne nízku cenu.

A čo urobíme s odrezanými člámkami krídielok? Spolu s mrkvou, cibuľou, čiernym korením a bobkovým listom vložíme do väčšieho hrnca do studenej vody a privedieme k varu. Potom plameň zoslabíme a veľmi pomaly varíme asi tri až štyri hodiny. Počas varenia zbierame z povrchu šedivú penu.
Nakoniec vývar scedíme cez plátno, alebo husté sitko. Ešte horúce nalejeme do pohárov a odložíme do chladničky.

Skvelý číry vývar sa hodí v kuchyni skoro každý deň.

Dobrú chuť!
