Varíme s medveďom - Marcipánové košíčky

Potreboval som spraviť nejaký zákusok k slávnostnému obedu. Niečo čo nebude samá múka, vajcia, cukor a maslo. Potreboval som, aby to vyzeralo aspoň trochu slávnostne, aspoň trochu zaujímavo a aby to aspoň čiastočne spĺňalo naše predsavzatie, že v januári stravu odľahčíme. Najprv som premýšľal nad ovocným zákuskom, ale potom som sa rozhliadol v chladničke. Z Vianoc zostalo ešte zopár nezužitkovaných ingrendiencií, a tak som použil tie.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (15)

Vlastne sú len dve. Horká čokoláda a marcipán, ktorý si môžete spraviť podľa tohoto receptu, alebo ho kúpiť hotový. Ale vždy dávajte pozor, aby obsahoval najmenej štyridsať percent mandlí.

Obrázok blogu

Okrem základných ingrediencií budeme potrebovať aj jedného pomocníka. Plech na minimafiny. Veľmi jemne ho vytrieme olejom a do každej priehlbiny roztlačíme marcipán. Najjednodušie to ide tak, že odtrhneme kúsok marcipánu, prstami ho roztlačíme na tri až štyri milimetre hrubú placku a tou vystelieme jamky v plechu. Prečnievajúcu hmotu zrežeme ostrým nožom.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Celý plech uložíme do chladničky najmenej na pol hodiny. Mafinové košíčky môžeme nechať odpočívať aj v mraze na balkóne.

Obrázok blogu

Medzitým vo vodnom kúpeli roztopíme čokoládu.

Obrázok blogu

Pomocou plochého štetca vytrieme košíčky čokoládou. Po skúsenosti odporúčam, aby bola vrstva čokolády o niečo hrubšia ako na obrázku. A opäť všetko uložíme do chladu. Necháme poriadne vychladnúť.

Obrázok blogu

Stuhnuté košíčky ostrým plochým nožom uvoľníme z plechu a uložíme do chladu. Môžeme ich aj zabaliť a odložiť do mrazničky.

Košíčky môžeme naplniť plnkami od výmyslu sveta. Sám som zvedavý, čo by ste použili vy.

Obrázok blogu

Ja som použil jednoduchý klasický parížsky krém. Jednu šľahačku zohrejeme a v nej rozpustíme sto gramov horkej čokolády. Necháme do druhého dňa vychladnúť a potom vyšľaháme. Normálne sa parížsky krém aj sladí, ale marcipán je sladký dosť, a tak môžeme v tomto prípade cukor vynechať. Pomocou zdobiaceho sáčku košíčky naplníme.

SkryťVypnúť reklamu
Obrázok blogu

Sladká chuť marcipánu a jemne horká čokoládová šľahačka si priam žiadajú kúsok ovocia. Vznikne skvelý, slávnostný, jemný a šťavnatý dezert, ktorý očarí aj náročnejších hostí.

Obrázok blogu

Dobrú chuť!

Obrázok blogu
Roman Daniel Baranek

Roman Daniel Baranek

Bloger 
Populárny bloger
  • Počet článkov:  661
  •  | 
  • Páči sa:  703x

Prémioví blogeri

Post Bellum SK

Post Bellum SK

92 článkov
Tupou Ceruzou

Tupou Ceruzou

325 článkov
Milota Sidorová

Milota Sidorová

5 článkov
Jiří Ščobák

Jiří Ščobák

767 článkov
Radko Mačuha

Radko Mačuha

245 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu