Na úvod najprv rýchla rada pre dietujúcich čokoholikov. Áno, môžete si dať aj čokoládu, ale nikdy nie takú, ktorej obsah kakaa je nižší ako 85 percent. Treba si uvedomiť, že takmer všetko čo v čokoláde nie je kakao, je tuk a cukor. To sú práve tie dve zložky potravy, ktorým sa snažíme vyhnúť. Takže čokoláda so 40 percentami kakaa obsahuje len o málo menej ako 60 percent tuku a cukru. No tak to už si radšej dajme rovno klobásu! :)
Čokoládu si pripravíme tak, že ju nalámeme na jednotlivé kúsky a tie potom každý samostatne zmrazíme v mrazničke. Keď nás prepadne čokoholický záchvat, vyberieme jeden kúsok z mrazničky a vložíme do úst. Čokoláda sa nám v nich bude rozpúšťať nejaký čas a ten bude dokonca určite dlhší ako ten, za ktorý dokážeme zniesť zo sveta čokoládovú tyčinku. Tak a poďme na dnešné recepty.
Oba recepty sú pripravené hlavne z ovocia. Prirodzený cukor, ktorý ovocie obsahuje, je ľahšie stráviteľný a menej zaťažujúci. Dokáže jedlo osladiť a keď sa nám podarí dlhšie vyhýbať bielemu cukru, zistíme, že prirodzená sladkosť ovocia nám začne pripadať oveľa silnejšia.
Čo budeme potrebovať
Samozrejme, že najmä to ovocie. Je jedno, ktoré použijete. Výber a kombináciu nechávam, celkom na vás. Dnes už nie je žiadny problém skombinovať napríklad ananás s jahodami. Ale vždy používajte ovocie čerstvé a nie konzervované, zrelé a nie zelené.

Jednoducho ho umyjeme, ošúpeme, vyčistíme a nakrájame, na prvý recept to bude na väčšie kúsky...

... a na druhý sa lepšie hodia menšie kúsky.

Zapekané ovocie
Ovocie nakrájané na väčšie kúsky zapečieme s chrumkavou posýpkou. Na jednu porciu posýpky budeme potrebovať pol lyžice rastlinného masla, pol lyžice hnedého cukru a jeden a pol lyžice pohánkovej múky. K ovociu pridáme ešte na jednu porciu jeden kúsok kvalitnej horkej čokolády.

Suroviny na posýpku spracujeme do hrudkovitej konzistencie, je to vlastne to isté ako posýpka na kysnutý ovocný koláč.

Ovocie rozdelíme do zapekacích misiek, pridáme nalámaný štvorček čokolády...

... a všetko zakryjeme posýpkou. Pečieme v rozohriatej rúre asi dvadsať minút.

Všetko je hotové, keď je posýpka na povrchu skaramelizovaná a chrumkavá.
Pod ňou sa skrýva jemne upečené ovocie, ktoré pustilo sladkú šťavu a tá sa pomiešala s roztopenou čokoládou na úžasnú omáčku.

Ovocie v tvarohu
K ovociu nasekanému na drobné kúsky, pridáme ešte vaničku krémového odtučneného tvarohu, malú konzervu kokosového mlieka a dva štvorčeky kvalitnej horkej čokolády.

Kokosové mlieko neobsahuje tuk, preto ním nahradíme v podobných receptoch používanú šľahačku. Vylejeme ho do malej rajničky a privedieme k varu. Ak je kokosové mlieko v konzerve úplne husté, počas zohrievania sa celkom roztečie, takže sa nemusíme báť, že niečo nie je v poriadku. Za stáleho miešania varíme asi tri minúty, aby sme odparili časť vody a získali hustejšiu konzistenciu.
Do horúceho mlieka vložíme dva štvorčeky horkej čokolády a necháme rozpustiť. Všetko vylejeme do krémového odtučneného tvarohu.

Tvarohovo kokosovo čokoládový krém vymiešame dohladka...

... a pridáme k nemu všetko nasekané ovocie.

A jednoduchý diétny múčnik je hotový.

Dobrú chuť.
