Varíme s Medveďom - Maškrtíme v časoch diéty

Dnešný diel je venovaný všetkým tým, pre ktorých je slávnostný obed bez múčniku ťažkým trestom. V časoch, keď sa rozhodneme pre úpravu stravovacieho režimu a počítame energetické hodnoty každého prijatého jedla, by klasický múčnik týmto našim výpočtom zasadil tvrdú ranu. Ale predsa len existujú možnosti, ako si svoju potrebu po sladkom jedle naplniť a nemusieť potom počítať koľko hodín má človek stráviť na rotopede. Najjednoduchším riešením je ovocie. No hej, ale čo potom s čokoholikmi? Dúfam, že sa nám dnes podarí potešiť aspoň zopár diétujúcich čokoholikov, veterníkomilov a koláčofanúšikov.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (63)

Na úvod najprv rýchla rada pre dietujúcich čokoholikov. Áno, môžete si dať aj čokoládu, ale nikdy nie takú, ktorej obsah kakaa je nižší ako 85 percent. Treba si uvedomiť, že takmer všetko čo v čokoláde nie je kakao, je tuk a cukor. To sú práve tie dve zložky potravy, ktorým sa snažíme vyhnúť. Takže čokoláda so 40 percentami kakaa obsahuje len o málo menej ako 60 percent tuku a cukru. No tak to už si radšej dajme rovno klobásu! :)

Čokoládu si pripravíme tak, že ju nalámeme na jednotlivé kúsky a tie potom každý samostatne zmrazíme v mrazničke. Keď nás prepadne čokoholický záchvat, vyberieme jeden kúsok z mrazničky a vložíme do úst. Čokoláda sa nám v nich bude rozpúšťať nejaký čas a ten bude dokonca určite dlhší ako ten, za ktorý dokážeme zniesť zo sveta čokoládovú tyčinku. Tak a poďme na dnešné recepty.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Oba recepty sú pripravené hlavne z ovocia. Prirodzený cukor, ktorý ovocie obsahuje, je ľahšie stráviteľný a menej zaťažujúci. Dokáže jedlo osladiť a keď sa nám podarí dlhšie vyhýbať bielemu cukru, zistíme, že prirodzená sladkosť ovocia nám začne pripadať oveľa silnejšia.

Čo budeme potrebovať

Samozrejme, že najmä to ovocie. Je jedno, ktoré použijete. Výber a kombináciu nechávam, celkom na vás. Dnes už nie je žiadny problém skombinovať napríklad ananás s jahodami. Ale vždy používajte ovocie čerstvé a nie konzervované, zrelé a nie zelené.

Obrázok blogu

Jednoducho ho umyjeme, ošúpeme, vyčistíme a nakrájame, na prvý recept to bude na väčšie kúsky...

SkryťVypnúť reklamu
Obrázok blogu

... a na druhý sa lepšie hodia menšie kúsky.

Obrázok blogu

Zapekané ovocie

Ovocie nakrájané na väčšie kúsky zapečieme s chrumkavou posýpkou. Na jednu porciu posýpky budeme potrebovať pol lyžice rastlinného masla, pol lyžice hnedého cukru a jeden a pol lyžice pohánkovej múky. K ovociu pridáme ešte na jednu porciu jeden kúsok kvalitnej horkej čokolády.

Obrázok blogu

Suroviny na posýpku spracujeme do hrudkovitej konzistencie, je to vlastne to isté ako posýpka na kysnutý ovocný koláč.

Obrázok blogu

Ovocie rozdelíme do zapekacích misiek, pridáme nalámaný štvorček čokolády...

Obrázok blogu

... a všetko zakryjeme posýpkou. Pečieme v rozohriatej rúre asi dvadsať minút.

SkryťVypnúť reklamu
Obrázok blogu

Všetko je hotové, keď je posýpka na povrchu skaramelizovaná a chrumkavá.

Pod ňou sa skrýva jemne upečené ovocie, ktoré pustilo sladkú šťavu a tá sa pomiešala s roztopenou čokoládou na úžasnú omáčku.

Obrázok blogu

Ovocie v tvarohu

K ovociu nasekanému na drobné kúsky, pridáme ešte vaničku krémového odtučneného tvarohu, malú konzervu kokosového mlieka a dva štvorčeky kvalitnej horkej čokolády.

Obrázok blogu

Kokosové mlieko neobsahuje tuk, preto ním nahradíme v podobných receptoch používanú šľahačku. Vylejeme ho do malej rajničky a privedieme k varu. Ak je kokosové mlieko v konzerve úplne husté, počas zohrievania sa celkom roztečie, takže sa nemusíme báť, že niečo nie je v poriadku. Za stáleho miešania varíme asi tri minúty, aby sme odparili časť vody a získali hustejšiu konzistenciu.

SkryťVypnúť reklamu

Do horúceho mlieka vložíme dva štvorčeky horkej čokolády a necháme rozpustiť. Všetko vylejeme do krémového odtučneného tvarohu.

Obrázok blogu

Tvarohovo kokosovo čokoládový krém vymiešame dohladka...

Obrázok blogu

... a pridáme k nemu všetko nasekané ovocie.

Obrázok blogu

A jednoduchý diétny múčnik je hotový.

Obrázok blogu

Dobrú chuť.

Obrázok blogu
Roman Daniel Baranek

Roman Daniel Baranek

Bloger 
Populárny bloger
  • Počet článkov:  661
  •  | 
  • Páči sa:  703x

Prémioví blogeri

Marcel Rebro

Marcel Rebro

141 článkov
Martina Hilbertová

Martina Hilbertová

50 článkov
Karol Galek

Karol Galek

115 článkov
Monika Nagyova

Monika Nagyova

299 článkov
INESS

INESS

107 článkov
Karolína Farská

Karolína Farská

4 články
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu