Varíme s Medveďom - Nátierky

Robievame ich veľmi radi. Je to rýchly a jednoduchý spôsob ako trochu oživiť tie naše šalátové večere. Dobrá nátierka sa dá pripraviť prakticky z čohokoľvek. Dnes si ukážeme tri varianty, ktoré nám pripadajú zaujímavé a chutné. Dúfam, že aj vás potešia a veľmi sa tešíme najmä na vaše obľúbené nátierky v diskusii.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (130)

Šampiňónová nátierka

Dvadsať dekagramov šampiňónov, cesnak, syr Lučina a soľ je všetko, čo k tejto skvelej nátierke potrebujeme. Šampiňóny môžeme nahradiť inými čerstvými hubami a ak nám nevonia Lučina, môžeme použiť iný syr, alebo nátierkové maslo...

Obrázok blogu

Šampiňóny očistíme, nasekáme a opražíme ich na troche olivového oleja. Huby najprv pustia tekutinu, ktorú necháme vyvariť a potom ich v tuku opražíme do chrumkava. Dostaneme vlastne také malé hubové oškvarky. Mňam...

Obrázok blogu

Nasekáme ich na drobno a necháme celkom vychladnúť.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
Obrázok blogu

Pridáme syr, trochu soli a jeden strúčik roztlačeného cesnaku. Všetko vymiešame a nátierka je hotová.

Obrázok blogu

Na tmavom pečive s kúskom čerstvej zeleniny je to výborná voňavá večera.

Obrázok blogu

Fazuľová nátierka je jedna z Mackových najobľúbenejších. Takže tú pripraví on.

Príjemnú nedeľu, milí moji.

Fazuľovú nátierku robievam už pekných pár rokov. Pripravoval som ju už v časoch, keď po sterilizovaných fazuliach v konzerve nebolo v našich obchodoch ani slychu. A robil som to veľmi tradičným spôsobom.

Fazuľu (jedno akú) som uvaril do mäkka a nechal vychladnúť. Zomlel som ju spoločne s vajíčkom uvareným na tvrdo na mäsovom mlynčeku, alebo rozmixoval, pridal k nej jemne posekanú cibuľu, horčicu, maslo, trochu mlieka, alebo smotany, čierne mleté korenie, soľ a vymiešal nátierku.

SkryťVypnúť reklamu

Dnes som si pripravil inú modernejšiu a diétnejšiu verziu.

Potrebujeme konzervu fazúľ akejkoľvek farby, balenie taveného syra, 2 vajíčka, trochu olivového oleja, horčice, prípadne sojovej omáčky, mleté čierne korenie a soľ.

Obrázok blogu

Fazuľu z konzervy pomocou sitka precedíme a necháme dobre odkvapkať. Nálev si môžeme odložiť. Vajíčka uvaríme na tvrdo a ošúpeme ich. Deti, ja mám také šikovné talianske pretláčatko kombinované s tĺčikom na mäso, ktoré som vyžobral od svojho bývalého zamestnávateľa.

Obrázok blogu

Ním je možné fazuľu, vajíčka aj syr pretlačiť do jednej nádoby. Samozrejme výborný je napríklad mlynček na mäso, alebo aj mixér, ale ja som rád, keď má nátierka kúsky v štruktúre, teda nie je homogénna.

SkryťVypnúť reklamu

Do zmesi fazule, vajíčka a syra pridáme lyžicu horčice, trochu sójovej omáčky, olivového oleja, mletého čierneho korenia a soli.

Obrázok blogu

Vymiešame.

Obrázok blogu

Ak budeme k nátierke robiť šalát, výbornú zálievku dostaneme, ak do nálevu zo sterilizovanej fazule pridáme na čo máme chuť. Ja som pridal olivový olej, ocot a petržlenovú vňať. (Výborná je aj horčica a sójová omáčka.)

Obrázok blogu

Ňou potom pozalievame nakrájanú zeleninu a skvelý šalát je na svete.

Dobrú chuť. No a Medveď vám ešte pripraví perfektnú nátierku z mrazeného hrášku.

Obrázok blogu

Nátierka z mrazeného hrášku.

Pripravíme si pol balenia mrazeného hrášku, jeden strúčik cesnaku, tavený syr a trošku soli.

SkryťVypnúť reklamu
Obrázok blogu

Mrazený hrášok a strúčik cesnaku vysypeme do vriacej vody a keď znovu zovrie, varíme asi päť minút.

Obrázok blogu

Zlejeme (vodu si odložíme) a necháme ho celkom vychladnúť. Vychladnutý hrášok rozmixujeme dohladka, ak treba, pridávame k nemu vodu, v ktorej sa varil, ale pozor pridávame ju po čajových lyžičkách, aby sme namiesto nátierky neurobili omáčku.

Obrázok blogu

Keď je hrášok rozmixovaný, pridáme k nemu aj tavený syr. Samozrejme, že ak máme dostatočne veľký mixér, môžeme mixovať všetko spolu naraz.

Obrázok blogu

Syr pomiešame s hráškovou kašou, pridáme trochu soli a nátierka je hotová.

Obrázok blogu

S celozrnnou bagetou a čerstvou zeleninou je to výborná a jemná večera.

Obrázok blogu

Dobrú chuť od Medveďov.:)

Obrázok blogu
Roman Daniel Baranek

Roman Daniel Baranek

Bloger 
Populárny bloger
  • Počet článkov:  661
  •  | 
  • Páči sa:  703x

Prémioví blogeri

Roman Kebísek

Roman Kebísek

105 článkov
Lucia Šicková

Lucia Šicková

4 články
Post Bellum SK

Post Bellum SK

90 článkov
Monika Nagyova

Monika Nagyova

299 článkov
Věra Tepličková

Věra Tepličková

1,072 článkov
Anna Brawne

Anna Brawne

103 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu