Šampiňónová nátierka
Dvadsať dekagramov šampiňónov, cesnak, syr Lučina a soľ je všetko, čo k tejto skvelej nátierke potrebujeme. Šampiňóny môžeme nahradiť inými čerstvými hubami a ak nám nevonia Lučina, môžeme použiť iný syr, alebo nátierkové maslo...

Šampiňóny očistíme, nasekáme a opražíme ich na troche olivového oleja. Huby najprv pustia tekutinu, ktorú necháme vyvariť a potom ich v tuku opražíme do chrumkava. Dostaneme vlastne také malé hubové oškvarky. Mňam...

Nasekáme ich na drobno a necháme celkom vychladnúť.

Pridáme syr, trochu soli a jeden strúčik roztlačeného cesnaku. Všetko vymiešame a nátierka je hotová.

Na tmavom pečive s kúskom čerstvej zeleniny je to výborná voňavá večera.

Fazuľová nátierka je jedna z Mackových najobľúbenejších. Takže tú pripraví on.
Príjemnú nedeľu, milí moji.
Fazuľovú nátierku robievam už pekných pár rokov. Pripravoval som ju už v časoch, keď po sterilizovaných fazuliach v konzerve nebolo v našich obchodoch ani slychu. A robil som to veľmi tradičným spôsobom.
Fazuľu (jedno akú) som uvaril do mäkka a nechal vychladnúť. Zomlel som ju spoločne s vajíčkom uvareným na tvrdo na mäsovom mlynčeku, alebo rozmixoval, pridal k nej jemne posekanú cibuľu, horčicu, maslo, trochu mlieka, alebo smotany, čierne mleté korenie, soľ a vymiešal nátierku.
Dnes som si pripravil inú modernejšiu a diétnejšiu verziu.
Potrebujeme konzervu fazúľ akejkoľvek farby, balenie taveného syra, 2 vajíčka, trochu olivového oleja, horčice, prípadne sojovej omáčky, mleté čierne korenie a soľ.

Fazuľu z konzervy pomocou sitka precedíme a necháme dobre odkvapkať. Nálev si môžeme odložiť. Vajíčka uvaríme na tvrdo a ošúpeme ich. Deti, ja mám také šikovné talianske pretláčatko kombinované s tĺčikom na mäso, ktoré som vyžobral od svojho bývalého zamestnávateľa.

Ním je možné fazuľu, vajíčka aj syr pretlačiť do jednej nádoby. Samozrejme výborný je napríklad mlynček na mäso, alebo aj mixér, ale ja som rád, keď má nátierka kúsky v štruktúre, teda nie je homogénna.
Do zmesi fazule, vajíčka a syra pridáme lyžicu horčice, trochu sójovej omáčky, olivového oleja, mletého čierneho korenia a soli.

Vymiešame.

Ak budeme k nátierke robiť šalát, výbornú zálievku dostaneme, ak do nálevu zo sterilizovanej fazule pridáme na čo máme chuť. Ja som pridal olivový olej, ocot a petržlenovú vňať. (Výborná je aj horčica a sójová omáčka.)

Ňou potom pozalievame nakrájanú zeleninu a skvelý šalát je na svete.
Dobrú chuť. No a Medveď vám ešte pripraví perfektnú nátierku z mrazeného hrášku.

Nátierka z mrazeného hrášku.
Pripravíme si pol balenia mrazeného hrášku, jeden strúčik cesnaku, tavený syr a trošku soli.

Mrazený hrášok a strúčik cesnaku vysypeme do vriacej vody a keď znovu zovrie, varíme asi päť minút.

Zlejeme (vodu si odložíme) a necháme ho celkom vychladnúť. Vychladnutý hrášok rozmixujeme dohladka, ak treba, pridávame k nemu vodu, v ktorej sa varil, ale pozor pridávame ju po čajových lyžičkách, aby sme namiesto nátierky neurobili omáčku.

Keď je hrášok rozmixovaný, pridáme k nemu aj tavený syr. Samozrejme, že ak máme dostatočne veľký mixér, môžeme mixovať všetko spolu naraz.

Syr pomiešame s hráškovou kašou, pridáme trochu soli a nátierka je hotová.

S celozrnnou bagetou a čerstvou zeleninou je to výborná a jemná večera.

Dobrú chuť od Medveďov.:)
