Varíme s Medveďom - Pastitio

Milí moji.Máme štvrtok večer, 21.55 hod. a ja ešte len teraz sadám k počítaču, aby som napísal nedeľný recept. A veru, nebude veľmi krátky. To však rozhodne neznamená, že by mal byť náročný. Naša vydarená dovolenka v Grécku priniesla mnohoraké inšpirácie. Akosi sme sa však nedostali k tomu, aby sme na náš blog dali aj nejakú chutnú grécku špecialitu. A to napriek tomu, že náš dnešný recept vznikol už v novembri minulého roka. Vždy bolo niečo prednejšie v časoch predvianočných. Až teraz. Nech je teda tento recept pripomenutím nádherných slnkom zaliatych dní, ktoré sme v Grécku strávili a nech aj vám aspoň na chvíľu priblíži slnkom zaliate leto...

Písmo: A- | A+
Diskusia  (59)

Predstavte si, po tento recept som si zašiel na moju obľúbenú bulharskú stránku receptov. Sú v nej zahrnuté tisícky receptov zo všetkých krajín sveta. Je skutočne vynikajúca a nie je to prvý raz, keď som dostal chuť niečo z nej vyskúšať.

Potrebujeme:

Dnes varíme ako pre bandu hladných ... medveďov. Takže na 8 porcií budeme potrebovať 1,5 l mlieka, 2 dcl bieleho vína, 1,5 kg mletého hovädzieho, alebo teľacieho mäsa, 2 veľké rajčinové konzervy (sekané rajčiny) a 1 stredne veľký rajčinový pretlak, 800 g makarónov, 125 g masla, olivový olej, 1 veľkú cibuľu, 5 strúčikov cesnaku, 200 g tvrdého syra (podľa vkusu či peňaženky, môže byť parmezán, kaškaval, grana padano, ale aj bežnejší druh), 2-3 vajíčka, veľa čerstvej petržlenovej vňate, škoricové drievko, alebo kôru, čierne mleté korenie, klinčeky, muškátový orech (najlepšie čerstvý) a soľ.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
Obrázok blogu

Makaróny uvaríme v slanej vode al dente. V hrnci roztopíme polovicu z masla, môžeme ešte pridať trochu olivového oleja, cestovinu v nich dobre pretrasieme a presypeme do inej nádoby, aby sa teplom nerozišla.

Obrázok blogu

Vňať nasekáme, cibuľu nakrájame na kocky, syr nastrúhame, cesnak očistíme a mäso ak nemáme zomleté, tak šup do mletia.

Obrázok blogu

Na olivovom oleji mäso dobre orestujeme. Postupujeme tak, že ho dáme do panvice s úplne studeným olejom a sústavne miešajúc zohrievame. Je to preto, aby sa nám nezrazilo do väčších kúskov, ktoré by sme na horúcom oleji už nerozmiešali. Zgrclo sa? Tak mu treba.:)

Obrázok blogu

Do mierne urestoveného mäsa pridáme cibuľu, aspoň 5 klinčekov, polovicu nasekanej vňate, mleté čierne korenie, soľ, biele víno, pretlačíme cesnak a ďalej chvíľu prehrievame. Klinčeky môžeme samozrejme roztĺcť v mažiariku, v Grécku ich predávajú mleté. My sme dali celé a vôbec to nevadilo. Jedlo má dosť dlhu tepelnú úpravu, takže žiadne chrúmanie medzi zubami sa nekonalo.

SkryťVypnúť reklamu
Obrázok blogu

Na rad prichádza škoricové drievko, ktoré pridáme v kuse, obe rajčinové konzervy a rajčinový pretlak.

Obrázok blogu

Pomiešame, prikryjeme a ešte podusíme aspoň 20 minút.

Obrázok blogu

Škoricové drievko vyberieme (je trochu tvrdšie, ležalo by v žalúdku a lezie do zubov), pridáme druhú polovicu čerstvej vňate a premiešame.

Obrázok blogu

Kým sa mäsovo-rajčinová zmes dusí, aby sme neumreli od tej nehorázdnej vône, pripravíme si bešamel.

Druhú polovicu masla roztopíme, pridáme 10 lyžíc múky a miešajúc prehrejeme. Ak sa bojíme hrudiek, môžeme ešte pridať trochu oleja, ale ubezpečujem vás, že metlička vám dokonale poslúži. Následne vlejeme všetko mlieko, pridáme muškátový orech (ak je čerstvý, tak len štvrť lyžičky, pri menšom množstve pokrmu, ako pre 8 osôb obzvlášť orieškom šetríme, je aromatický), soľ a metličkou dobre vymiešame. Ak sme múku prehriali v masle, hrudky sa nám krásne rozídu. Elektrický ponorný mixér je ďalší zicher, keby náhodou...

SkryťVypnúť reklamu

Miešajúc privedieme do varu a cítime, ako nám bešamel hustne a hustne. Ak zhustne priveľmi, pridáme ešte trochu mlieka či vody.

Obrázok blogu

Hotový bešamel prelejeme do inej vhodnej nádoby, aby trochu vychladol. Po cca 10 minútach pridáme 2-3 vajíčka a

Obrázok blogu

dobre vymiešame.

Obrázok blogu

Konečne finále. Ak sme dodržali množstvá ingrediencií a skutočne ideme nakŕmiť hladnú spoločnosť, potrebujeme veľký pekáč. Taký v ktorom sa pečie hus.

Pekáč vymastíme (pre istotu) a na spodok dáme polovicu uvarených a omaslovaných makarónov. Posypeme ich časťou nastrúhaného syra.

Obrázok blogu

Pokračujeme mäsovou zmesou. Tú posypeme druhou časťou syra.

Obrázok blogu

Tak a už je aj druhá časť makarónov v pekáči. (Ako tí Gréci prišli k makarónom, netuším. Na dovolenke ich podávali všade a skoro ku všetkému...) Posypene ju treťou časťou syra a začíname sa nervovať, či sa nám to všetko aj s bešamelom do toho obrovského pekáča zmestí.

SkryťVypnúť reklamu
Obrázok blogu

Uff. Zmestilo sa. Celý pekáč opatrne pretrasieme, aby sa bešamel pekne uložil a posypeme ho poslednou, teda štvrtou časťou syra.

Obrázok blogu

Po cca 40 minútach v rúre vyhriatej na 180 stupňov vytiahneme takúto nádheru. Škoda, že náš fotáčik na súvislé svetlé plochy jednoducho nezaostrí. Ani za otca.

Obrázok blogu

Tak a tu to máme.

Obrázok blogu

Netreba dodávať nič len dobrú chuť.

Obrázok blogu

tenjeho

Roman Daniel Baranek

Roman Daniel Baranek

Bloger 
Populárny bloger
  • Počet článkov:  661
  •  | 
  • Páči sa:  703x

Prémioví blogeri

Roman Kebísek

Roman Kebísek

105 článkov
Lucia Šicková

Lucia Šicková

4 články
Post Bellum SK

Post Bellum SK

90 článkov
Monika Nagyova

Monika Nagyova

299 článkov
Věra Tepličková

Věra Tepličková

1,072 článkov
Anna Brawne

Anna Brawne

103 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu