Predstavte si, po tento recept som si zašiel na moju obľúbenú bulharskú stránku receptov. Sú v nej zahrnuté tisícky receptov zo všetkých krajín sveta. Je skutočne vynikajúca a nie je to prvý raz, keď som dostal chuť niečo z nej vyskúšať.
Potrebujeme:
Dnes varíme ako pre bandu hladných ... medveďov. Takže na 8 porcií budeme potrebovať 1,5 l mlieka, 2 dcl bieleho vína, 1,5 kg mletého hovädzieho, alebo teľacieho mäsa, 2 veľké rajčinové konzervy (sekané rajčiny) a 1 stredne veľký rajčinový pretlak, 800 g makarónov, 125 g masla, olivový olej, 1 veľkú cibuľu, 5 strúčikov cesnaku, 200 g tvrdého syra (podľa vkusu či peňaženky, môže byť parmezán, kaškaval, grana padano, ale aj bežnejší druh), 2-3 vajíčka, veľa čerstvej petržlenovej vňate, škoricové drievko, alebo kôru, čierne mleté korenie, klinčeky, muškátový orech (najlepšie čerstvý) a soľ.

Makaróny uvaríme v slanej vode al dente. V hrnci roztopíme polovicu z masla, môžeme ešte pridať trochu olivového oleja, cestovinu v nich dobre pretrasieme a presypeme do inej nádoby, aby sa teplom nerozišla.

Vňať nasekáme, cibuľu nakrájame na kocky, syr nastrúhame, cesnak očistíme a mäso ak nemáme zomleté, tak šup do mletia.

Na olivovom oleji mäso dobre orestujeme. Postupujeme tak, že ho dáme do panvice s úplne studeným olejom a sústavne miešajúc zohrievame. Je to preto, aby sa nám nezrazilo do väčších kúskov, ktoré by sme na horúcom oleji už nerozmiešali. Zgrclo sa? Tak mu treba.:)

Do mierne urestoveného mäsa pridáme cibuľu, aspoň 5 klinčekov, polovicu nasekanej vňate, mleté čierne korenie, soľ, biele víno, pretlačíme cesnak a ďalej chvíľu prehrievame. Klinčeky môžeme samozrejme roztĺcť v mažiariku, v Grécku ich predávajú mleté. My sme dali celé a vôbec to nevadilo. Jedlo má dosť dlhu tepelnú úpravu, takže žiadne chrúmanie medzi zubami sa nekonalo.

Na rad prichádza škoricové drievko, ktoré pridáme v kuse, obe rajčinové konzervy a rajčinový pretlak.

Pomiešame, prikryjeme a ešte podusíme aspoň 20 minút.

Škoricové drievko vyberieme (je trochu tvrdšie, ležalo by v žalúdku a lezie do zubov), pridáme druhú polovicu čerstvej vňate a premiešame.

Kým sa mäsovo-rajčinová zmes dusí, aby sme neumreli od tej nehorázdnej vône, pripravíme si bešamel.
Druhú polovicu masla roztopíme, pridáme 10 lyžíc múky a miešajúc prehrejeme. Ak sa bojíme hrudiek, môžeme ešte pridať trochu oleja, ale ubezpečujem vás, že metlička vám dokonale poslúži. Následne vlejeme všetko mlieko, pridáme muškátový orech (ak je čerstvý, tak len štvrť lyžičky, pri menšom množstve pokrmu, ako pre 8 osôb obzvlášť orieškom šetríme, je aromatický), soľ a metličkou dobre vymiešame. Ak sme múku prehriali v masle, hrudky sa nám krásne rozídu. Elektrický ponorný mixér je ďalší zicher, keby náhodou...
Miešajúc privedieme do varu a cítime, ako nám bešamel hustne a hustne. Ak zhustne priveľmi, pridáme ešte trochu mlieka či vody.

Hotový bešamel prelejeme do inej vhodnej nádoby, aby trochu vychladol. Po cca 10 minútach pridáme 2-3 vajíčka a

dobre vymiešame.

Konečne finále. Ak sme dodržali množstvá ingrediencií a skutočne ideme nakŕmiť hladnú spoločnosť, potrebujeme veľký pekáč. Taký v ktorom sa pečie hus.
Pekáč vymastíme (pre istotu) a na spodok dáme polovicu uvarených a omaslovaných makarónov. Posypeme ich časťou nastrúhaného syra.

Pokračujeme mäsovou zmesou. Tú posypeme druhou časťou syra.

Tak a už je aj druhá časť makarónov v pekáči. (Ako tí Gréci prišli k makarónom, netuším. Na dovolenke ich podávali všade a skoro ku všetkému...) Posypene ju treťou časťou syra a začíname sa nervovať, či sa nám to všetko aj s bešamelom do toho obrovského pekáča zmestí.

Uff. Zmestilo sa. Celý pekáč opatrne pretrasieme, aby sa bešamel pekne uložil a posypeme ho poslednou, teda štvrtou časťou syra.

Po cca 40 minútach v rúre vyhriatej na 180 stupňov vytiahneme takúto nádheru. Škoda, že náš fotáčik na súvislé svetlé plochy jednoducho nezaostrí. Ani za otca.

Tak a tu to máme.

Netreba dodávať nič len dobrú chuť.

tenjeho